LG G5 SE - premárnená šanca

Recenzia lacnejšej verzie LG G5 s rovnakým telom, displejom aj duálnym fotoaparátom, ale o čosi slabším výkonom.

LG G5 je stále aktuálnou vlajkovou loďou. Jeho recenziu ste si už mohli na našom webe prečítať, teraz sme otestovali aj slabšieho menovca LG G5 SE. Rozdiely oproti klasickej gé-päťke sú dva:

- menej operačnej pamäte RAM,

- slabší osemjadrový procesor Snapdragon 652.

Má lacnejší model vôbec význam?

Smartfón sa mi dostal do rúk bez akéhokoľvek balenia či príslušenstva. V Orangei, ktorý ho ako jediný operátor oficiálne u nás predáva, dostane spolu s telefónom aj USB-C kábel a nabíjačku.

Dizajn je zhodný s G5, rovnako aj rozmery. Testovaný kus bol v striebornej farbe, ktorá sa mi veľmi páčila. Obrazovka s čiernym orámovaní a časťou nad displejom vytvárajú ku striebornej farbe zaujímavý kontrast. Škrabance budú na striebornej verzii zrejme menej viditeľné než na ostatných.

ikona

Základné info: LG G5 SE (H840)Modulárny súrodenec vlajkovej lode s 5,3'' QHD displejom, 3 GB RAM, procesorom Snapdragon 652, duálnym 16 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov a 2800 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Ovládacie prvky sa pri G5 vrátili na tradičné miesta. Ovládanie hlasitosti opäť nájdeme na bočnej stene a nie vzadu ako na G4. Mne sa však prevedenie ovládača hlasitosti nepáčilo. Málo vystupuje z tela, a preto môže byť pri použití ochranného krytu veľký problém ho stlačiť. Vypínač ostal vzadu a ukrýva aj čítačku odtlačkov prstov. Umiestnenie je dobré, pri uchopení telefónu som mal prst na tlačidle a nedotýkal som sa fotoaparátov. Pre jeho aktiváciu je potrebné tlačidlo vypínača dosť silno stlačiť a vydá pri tom aj hlasný zvuk. Toto riešenie sa mi počas používania neosvedčilo, obrazovku som vypínal dvojklikom na notifikačnú lištu.

Podobná situácia platí aj pri prebudení zariadenia. Na rozsvietenie displeja som používal dvojitý dotyk, odomykal som pomocou čítačky odtlačkov prstov. Tá reaguje len na priloženie prsta a odomknutie funguje aj pri zhasnutom displeji. S presnosťou čítačky som nebol spokojný, veľakrát som musel prst prikladať znova, alebo písať PIN.

Na pravej strane nájdeme nezvyčajne veľký slot pre nanoSIM a microSD kartu. Horná stena disponuje 3,5 mm konektorom pre slúchadlá, infraportom a sekundárnym mikrofónom.

Dizajn je veľmi decentný a dobre prevedený, a rovnaký ako pri staršom modeli G5. Veľmi sa mi páčila strieborná farba a minimálne vystupujúca dvojica fotoaparátov i tlačidlo napájania. Držanie v ruke bolo príjemné, okraje nerežú do ruky. Pri používaní som si všimol, že sa telefón v ruke šmýka. Môže za to najmä hladký a mierne zaoblený rám v kombinácii s okrúhlymi rohmi.

Konštrukcia obidvoch modelov radu G5 je jedinečná svojou modularitou. Časť s logom pod displejom je možné spolu s batériou odpojiť a pripojiť jeden z dvoch vymeniteľných modulov. Tlačidlo pre odpojenie brady sa nachádza na ľavej strane dole. Pri jeho stlačení má batéria aj brada tendenciu stáčať sa smerom k tlačidlu, odpojenie preto nie je veľmi jednoduché. Lepšie riešenie by podľa mňa bolo mať aj ďalšie tlačidlo na druhej strane. Tým by sa ťah vyrovnal a manipulácia by bola jednoduchšia. Modulárna časť pri pripojení drží pevne a nehýbe sa. Výhodou tohto prevedenia je možnosť rýchlo a jednoducho vymeniť batériu. Pri iných kovových a sklenených smartfónoch sa budete musieť uspokojiť so vstavanou batériou a prípadnou výmenou v servise.

Na výber sú dva moduly, fotoaparát LG Cam plus a Hi-Fi Plus B&O Play. Prvý spomínaný sme odskúšali už pri recenzii klasickej G5, aktuálna cena je približne 40 €. Prídavný Hi-Fi modul som našiel iba v jednom e-shope za vysokú cenu, až 180 €. Na rad preto prichádza otázka, či má vôbec modularita v prípade radu G5 význam. Manipulácia s modulmi je problematická, brada sa ťažko odpája, podobne aj batéria. Zabudnúť netreba ani na to, že každé odpojenie znamená vypnutie telefónu. Lenovo modularitu v nových modeloch Moto Z (Play) vyriešilo oveľa jednoduchšie. Výhodou pri LG je stabilnejšie prichytenie.

Displej je rozhodne jedným z lákadiel tohto smartfónu. 5,3'' uhlopriečka s vysokým QHD rozlíšením 1440 x 2560 bodov patrí medzi to najlepšie na trhu. Podanie farieb je výborné, s čitateľnosťou na slnku som nemal problém. No podobne ako kolega Matúš, aj ja som si všimol problém s automatickou reguláciu jasu. Je smutné, že tento problém doteraz LG nevyriešilo. Navigačné tlačidlá sa nachádzajú na displeji, v nastaveniach si môžete zmeniť ich poradie, počet a farbu pozadia.

Potešila ma funkcia vždy zapnutého displeja (Always on), žiaľ riešenie v podaní LG je to najhoršie, aké v tohtoročných smartfónoch bolo. Hlavná konkurencia Samsung Galaxy S7 a Lenovo Moto Z využíva AMOLED displeje, ktoré čierne pixely vypínajú. IPS displej LG G5 je stále zapnutý, čo samozrejme rýchlo vybíja batériu. Always on displej dokáže zobraziť iba hodiny a podpis - ľubovoľný text o dĺžke približne 10 znakov (záleží od typu písma). Pri notifikácii sa zobrazí ikonka príslušnej aplikácie, prečítate si ju už v klasickom farebnom zobrazení. Na notifikáciu vás upozorní aj viacfarebná dióda, ktorej farby určuje nadstavba, nemôžete ich meniť.

Obrazovku hodnotím pozitívne, vytknúť môžem iba pretrvávajúce problémy s reguláciou jasu, slabší Always on režim a väčšie rámčeky okolo displeja.

Výkon LG G5 SE je to, čím sa líši tento model od bežnej G5. Procesor Snapdragon 820 bol nahradený slabším Snapdragonom 652 a operačná pamäť sa zmenšila zo 4 GB na 3 GB. V AnTuTu dosahuje G5 SE v porovnaní s G5 iba polovičné skóre - 74 635 vs 135 334. Napriek nižšiemu skóre som sa pri mojom bežnom používaní nestretol so sekaním alebo inými problémami. Hry tiež fungovali bez problémov, Real Racing 3 bežal na vyšších detailoch a vyzeral výborne. Problémom nebol ani multitasking, pri bežnom požívaní teda výkonnostný rozdiel neucítite.

Fotoaparáty sú druhým najzaujímavejším prvkom hneď po modulárnej konštrukcii. Hlavný, 16 Mpix snímač je veľmi schopný a dokáže zachytiť veľmi pekné fotky. To platí aj o nočných, ktoré boli dokonca lepšie než snímky z Moto Z. HDR tiež funguje veľmi dobre. Sekundárny širokouhlý snímač je skôr doplnkový a zaujme 135-stupňovým záberom. Pri vytvorení tej istej snímky oboma fotoaparátmi je rozdiel v zosnímanej ploche markantný.

Prečo som širokouhlý fotoaparát označil ako doplnkový? Jeho slabinou je predovšetkým polovičné rozlíšenie oproti hlavnému, teda iba 8 Mpix. Fotky mali tiež zelenkastý nádych a nočné fotky sú oproti hlavnému fotoaparátu veľmi slabé. Zaujímavá je rozhodne kombinácia týchto fotoaparátov pri videu. Počas nahrávania videa, aj pri maximálnom rozlíšení 4K, je možné používať zoom, pri ktorom G5 SE automaticky zmení používaný fotoaparát. Vo výslednom videu je zmena fotoaparátu vidieť ako mierny zásek, pomohlo by mierne odladenie, ale rozhodne je táto funkcionalita užitočná.

Panorámy je možné snímať iba horizontálne oboma smermi, chýba pohyb vertikálne. Predný snímač je tiež veľmi schopný, dokáže vytvoriť dobré snímky aj pri slabšom svetle. Videozáznam zvláda vo Full HD rozlíšení a dobre reaguje na zmeny svetelných podmienok. Podobne ako sekundárny zadný fotoaparát, aj tento predný je širokouhlý. Do záberu vďaka tomu dostanete viacej ľudí.

Prostredie fotoaparátu sa mi páčilo pre jeho jednoduchosť a grafiku. Spúšť fotoaparátu aj videa je vždy po ruke, voľba hlavného alebo širokouhlého snímača takisto. Prepnutie na prednú kameru je síce ďaleko, no funguje aj pohybom horizontálne alebo vertikálne po obrazovke. Voliť si môžete z troch módov - automatický, základný a manuálny. V režimoch nájdeme už štandardne panorámu alebo pomalý pohyb. Zaujímavé sú režimy Multi view a ukážky. Prvý dokáže spraviť niekoľko za snímok za sebou a umiestniť ich rôzne po obrázku. Využívajú sa pritom všetky tri fotoaparáty a vzniknú tak zaujímavé snímky.

Ukážky kombinujú oba zadné fotoaparáty do jedného záberu, pri ktorom je možné použiť efekty ako rybie oko alebo rozmazanie pozadia. Nápad je to výborný, žiaľ realizácia nie je ideálna. Vytvorí sa snímka, ktorá má uprostred fotku z hlavného fotoaparátu a okolo nej sa nachádza snímka z toho širokouhlého. Prechod medzi oboma fotkami je očividný, čím sa stráca požadovaný efekt. Zaujímavé sú tiež funkcie pre orezanie videa alebo vytvorenie 15-sekundového klipu.

V oblasti konektivity je LG G5 SE silný hráč. NFC, infraport, FM rádio, microSD slot či USB-C, to všetko zvláda bez problémov. Výborná je aj podpora USB OTG, ktoré fungovalo priamo z USB-C na USB-A a nebola tak potrebná redukcie na microUSB. Myš a klávesnica sa pripojili bez problémov, NTFS USB kľúč telefón neprečítal. USB kľúč bol však zaregistrovaný a navrhnuté bolo jeho formátovanie. LG G5 SE nie je dostupný ako dual SIM, to je asi jediné, čo sa mu dá vytknúť. Ak potrebujete dual SIM, siahnite po modeli G5 H860N, ktorý však nie je oficiálne určený pre náš trh.

Reproduktor nájdeme na spodnej strane naľavo od USB-C konektora. Pri držaní v ruke si ho preto môžete zakrývať. Uchopenie smartfónu treba prispôsobiť tak, aby sa vám zvuk odrážal od dlane. Maximálna hlasitosť reproduktora bola pri bezprostrednej blízkosti 106,7 dB a 10 cm od reproduktora 92 dB. Hlasitosť je teda vyššia než v prípade Moto Z, no zvuk strácal na najhlasnejšom nastavení kvalitu.

Nadstavba Android 6.0.1 v podaní LG je ladená do bielej farby so zelenými akcentmi. Štandardne je systém bez menu aplikácií, podobne ako je to u iOS alebo MIUI. Stiahnuť si môžete "zásuvku domovských stránok a aplikácií", ktorá toto menu obsahuje. Treťou možnosťou je Easy home pre základné používanie.

Ďalšou funkciou je Smart bulletin, ktorý až nápadne pripomína Briefing od Samsungu alebo Shelf od OnePlus. V nastaveniach nájdeme možnosť zmeny typu a veľkosti písma, či tzv. Smart settings. Tie ponúkajú zmeny zvukové profilu, nastavenia Bluetooth a Wi-Fi podľa vašej polohy alebo spustenie vybranej aplikácie pri pripojení slúchadiel či Bluetooth zariadenia. Na zamknutej obrazovke je možné spustiť fotoaparát alebo zápisník, ktorého obsah môžete potom zdieľať do vstavanej aplikácie QuickMemo+ alebo vami vybranej.

Spomenúť treba vstavanú aplikáciu QuickRemote pre ovládanie elektroniky cez infraport a LG Health slúžiace na meranie aktivít. LG Smart World je obdobou Google Play, stiahnete tam hry, témy pozadia a iné.

Dialer je spojený spolu s kontaktmi a text v správach je možné zväčšiť zoštipnutím. Nadstavba je rýchla, neseká a zanechala vo mne dobrý dojem. Chýbala mi iba možnosť použitia viacerých aplikácii naraz.

Nakoľko som telefón dostal bez balenia, nemohol som pre vás otestovať rýchlosť nabíjania s pribalenou nabíjačkou. Použil som preto QuickCharge 3.0 nabíjačku a nameral som tieto hodnoty

- 5 min = 6 %

- 10 min = 13 %

- 15 min = 20 %

- 30 min = 41 %

- 45 min = 63 %

- 60 min = 84 %

- 75 min = 95 %

- 89 min = 100 %

Napriek použitiu QC 3.0 nabíjačky trvalo nabíjanie takmer hodinu a pol. Pri relatívne malej, 2800 mAh batérii teda rýchlosť nabíjania neočarí. Výdrž batérie je však malým prekvapením. Zvyčajne som mal displej zapnutý štyri hodiny, čo zodpovedá jednému dňu môjho používania. Always on režim som mal stále zapnutý. Raz sa mi podarilo dostať aj na hodnotu šesť a pol hodiny. Menej náročný používateľ by sa teoreticky mohol dostať na hodnotu sedem hodín, čo by malo stačiť na dva dni výdrže. Pri aktívnom používaní treba rátať iba s jedným dňom.

Výhody:

+ špičkový displej

+ kvalitné spracovanie

+ výborný hlavný fotoaparát

+ pridané funkcie sekundárneho displeja

+ infraport

+ USB-C

+ FM rádio s RDS a RT

+ vymeniteľná batéria

Nevýhody:

- cenový rozdiel oproti G5 je zanedbateľný

- otázne využitie modularity

- zle navrhnuté tlačidlá hlasitosti a vypínača

- nespoľahlivá čítačka odtlačkov prstov

- problémy s automatikou reguláciou jasu

Orientačná cena: 380 €

Záver

LG G5 SE je vlajková loď s pristrihnutými krídlami. Rozdiel vo výkone pri bežnom používaní bude zanedbateľný? Pokiaľ by sa G5 SE dostal na náš trh zároveň s G5 a stál by 450 - 500 €, mohol byť hitom. Teraz, keď už aj klasickej G5 klesla cena a kúpiť ju môžete v e-shopoch len o 40 drahšie než G5 SE, je opodsatnenie kúpy G5 SE naozaj otázne. V Orangei je teraz bol v čase písania recenzie model G5 v akcii a dokonca o 50 € lacnejší než G5 SE. Za normálnych okolností sa ich ceny skôr zhodujú.

LG G5 SE je tak premárnenou šancou opraviť nedostatky či zvláštnosti modelu G5 (čítačka a vypínač vzadu, slabý akumulátor, zbytočné vymeniteľné moduly). Namiesto toho výrobca znížil výkon a veľmi opatrne aj cenovku. Aj to nie jednoznačne. Preto len ťažko hľadáme dôvod na jeho existenciu. Kúpou G5 SE nič nepokazíte, ale to je asi tak všetko, čo sa k tomu dá povedať.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí LG G5 SE + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Nightmare 20.12.2016 - 00:26

ono tych 74.600 v AnTuTu je bohate dost hlavne ak je system dobre optimalizovany a neseka

IgorO.08.05.2017 - 21:43 Trvalý odkaz

Nesuhlasim s hodnotenim na citacku funguje bez chybicky na G5SE a tak ako pri tomto modely nesuhlasim s citackou tak pri recenzii na LENOVO VIBE P1 nesuhlasim s citacku tam mam ovela viac problem s nou aby mi zobrala palec a viac krat som musel zadavat vzor....

IgorO.09.05.2017 - 15:41 Trvalý odkaz

takze namerane hodnoty s original nabojackou ktoru dostanete k mobilu mobil som nechal vybit na 5% tak som meral hodnoty od 5% a vyssie
5min. - 14%
10min. - 24%
15min. - 34%
20min. - 45%
30min. - 63%
40min. - 78%
45min. - 83%
50min. - 88%
60min. - 95%
75min. - 100%
tych 75 minut bolo po zaokruhleny tak mobil sa nabije na 100% do tych 75 min. ale po hodine nabijania od 5% mate 95% bateriu a funkciu Always on display mam vypnutu ale wifi nonstop zapnute a vydrzi mi mobil cca ten den a pol s tym ze hram aj hry

Celá diskusia 3 príspevky