Asus ZenFone 3 - taiwanský víchor v strednej triede

Recenzia dual SIM androidu so sklenenou konštrukciou, pekným 5,2'' Full HD displejom, príjemnou nadstavbou a kvalitným fotoaparátom.

V produktovom portfóliu známeho výrobcu počítačovej techniky nájdeme aj smartfóny. Tie som však ešte donedávna považoval skôr za spestrenie ponuky, než za serióznu konkurenciu ostatným výrobcom smartfónov. Doba od predstavenia modelov po uvedenie na trh bola zvyčajne dlhšia než u konkurencie a za ten čas sa niektoré komponenty stihli aj vymeniť, respektíve vynoviť. Zlom v mojom prípade nastal, keď som do rúk dostal novinku Asus ZenFone 3.

ikona

Základné info: Asus ZenFone 3 (ZE520KL)Elegantný dual SIM android s 5,2'' alebo 5,5'' Full HD displejom, až 4 GB RAM, procesorom Snapdragon 625, 16 Mpix fotoaparátom s OIS, laserovým zaostrovaním, USB-C a 2650 mAh batériou. U nás bude dostupný s 5,2'' uhlopriečkou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Prvý dojem robí veľa a ZenFone 3 to zvládol na jednotku. V ruke držím krásny smartfón s pevnou konštrukciou, ktorá sa skladá z ochranných skiel Gorilla Glass na oboch stranách a kovového lemu po bokoch. Elegancia a prémiovosť tu hrajú prím. V tejto cenovej relácií ide určite o jeden z najkrajších a konštrukčne najhodnotnejších smartfónov. Konkurenciou mu môže byť napríklad Honor 8, ktorý tiež vyzerá veľmi k svetu. Nám sa do rúk dostala biela verzia a zrejme práve po tejto farebnej verzii by som siahol aj pri kúpe. Najmä kvôli dobrému maskovaniu odtlačkov.

Menšie mínus smeruje k samotnému povrchu. Je klzký a počas celej doby používania som si musel dávať pozor, kam a ako telefón odkladám. Z nerovného povrchu, napríklad peňaženky počas obeda, sa vie telefón ľahko zošmyknúť. V ruke to už bolo o čosi lepšie a manipulovalo sa mi s ním dobre. Pohodlný úchop zabezpečia zbrúsené hrany kovového lemu, do ktorých priamo prechádzajú ochranné sklíčka so zaoblením 2.5D. Všetko je tu teda krásne oblé a dobre vyzerajúce.

Ďalším menším mínusom je vystupujúci objektív fotoaparátu na zadnej stene. Na druhej strane, aj tu nájdeme kovový lem, ktorý by mal lepšie zvládať odery, a samotný fotoaparát je chránený zafírovým sklíčkom. Aj po niekoľkých dňoch používania je celý povrch telefónu vrátane vystupujúceho fotoaparátu bez oderov.

Pod objektívom nájdeme čítačku odtlačkov prstov s kovovým lemom. Okrem odblokovania ju môžete použiť aj na rýchle spustenie fotoaparátu (dvojité ťuknutie v odblokovanom stave), prijatie hovoru, alebo nasnímanie fotografie. Ako je už u súčasných čítačiek bežné, prst môžete priložiť v ľubovoľnom smere.

Aj keď pri tomto umiestnení si zrejme vystačíte s obomi ukazovákmi, v nastaveniach si môžete pridať celkovo až päť odtlačkov. Presnosť a rýchlosť rozpoznania sú príkladné a počas celej doby používania pracovala čítačka spoľahlivo. Na odblokovanie telefónu jediným priložením prsta som si veľmi rýchlo zvykol.

Ak som mal telefón položený na stole, displej som rozsvecoval a zhasínal dvojitým poklepaním po obrazovke. Túto a ďalšie zaujímavé funkcie nájdete v nastaveniach. S displejom som bol veľmi spokojný. Výrobca nám naservíroval IPS displej s krásnymi farbami a dostatočným Full HD rozlíšením. Dobre sú na tom aj pozorovacie uhly a čitateľnosť na slnku. Zo zaujímavých funkcií spomeniem možnosť prispôsobiť si teplotu farieb, odtieň a sýtosť, a v tomto počasí určite oceníte aj režim rukavice.

O tom, že v ponuke nastavení sa naozaj oplatí pohrabať, svedčí aj objavenie režimu ovládania jednou rukou, ktorý viete šikovne aktivovať dvojitým poklepaním po tlačidle domov. Veľkosť a umiestnenie zmenšeného prostredia si viete následne upraviť.

Vítanou funkciou je aj režim potláčania modrého svetla, ktorý oceníte najmä v noci. Viete ho rýchlo aktivovať priamo vo výsuvnej lište, no ak by výrobca pridal aj automatické zapínanie a vypínanie podľa času, bola by moja spokojnosť stopercentná.

Nad chýbajúcim osvetlením dotykových tlačidiel pod displejom krútim hlavou už pri dvestoeurových smartfónoch, preto ma to u ZenFonu 3 zarazilo ešte viac. Cez deň sa orientujem podľa výrazných piktogramov, no v noci je ich nájdenie občas ťažšie.

Rozloženie prvkov v bočných stenách sa mi pozdáva. Aj keď tlačidlo hlasitosti vidím najradšej naľavo, v pravej stene je dostatočne vzdialené od tlačidla napájania a nemýlil som si ich. Pochválim ich za veľmi isté stláčanie a zaujímavý kruhový ZEN dizajn známy aj z iných produktov tejto značky.

V ľavej stene nájdeme iba šuplík so slotom pre microSIM kartu a druhým hybridným slotom pre druhú nanoSIM alebo microSD kartu. Naša 64 GB verzia ponúkala viac než dostatočných 52,6 GB, a preto som do druhého slotu vložil radšej nanoSIM kartu. V nastaveniach nájdete správcu SIM kariet, kde si môžete vybrať SIM pre hovory, SMS a dáta. Prípadne si zvoliť možnosť vždy sa pýtať. Počas hovoru na jednej SIM karte je tá druhá neaktívna, no v nastaveniach správy kariet si môžete aktivovať automatické presmerovanie na prvú SIM kartu.

V hornej stene nájdeme iba 3,5 mm audio konektor. V tej spodnej poteší nový USB konektor typu C, známy svojím symetrickým prevedením. Rozumie si aj s externými zariadeniami pripojenými cez redukciu USB OTG, napríklad s USB kľúčom. Hlasný reproduktor nájdeme hneď vedľa neho. Kvalitou sa radí k priemeru a veľmi neprekvapí. Mne chýbali najmä hĺbky. Pri počúvaní hudby s viacerými nástrojmi dochádza pri vyššej hlasitosti k zlievaniu tónov a neznie to práve najlepšie.

V hardvérovej výbave chýba NFC. Nevyužívam ho často, no niektoré banky už ponúkajú platby mobilom cez NFC a práve v takýchto prípadoch by som ho ocenil. Výkon má na starosti Snapdragon 625, ktorý poháňa napríklad aj nedávno testované Lenovo Moto Z Play. Hranie hier bolo plynulé a ani pri dlhšom používaní sa konštrukcia neprehrievala. V benchmarku AnTuTu dosiahol 62 786 bodov. Z hardvérovej výbavy zaujme najmä operačná pamäť s nadpriemernou kapacitou 4 GB. Dostupných je 3,5 GB a využitých bolo priemerne 2,4 – 2,5 GB. Počas používania bežal systém stabilne a svižne, bez pádov aplikácií alebo reštartov.

Nad Androidom vo verzii 6.0.1 beží prostredie ZenUI, ktoré sa hemží množstvom funkcií, možností úprav a vylepšení. Priznám sa, že po prvom zapnutí som bol skeptický a vzhľad prostredia mi nesadol. Písmo bolo veľké, pripadal som si ako v detskom režime, a ikony zobrazené v matici 4 x 4 tiež nevyzerali najlepšie. Stačí sa však trochu pohrabať v nastaveniach a z výsledku budete milo prekvapený. Dovolím si povedať, že toľko možností prispôsobenia vám nedá žiadne iné prostredie výrobcu.

Dlhším podržaním na domácej obrazovke sa dostávam do nastavení prostredia. Veľkosť mriežky domácej obrazovky a obrazovky s ponukou aplikácií nastavujem na maximálnu hodnotu, teda 5 x 5 ikon. Ak vám nevyhovuje samostatná ponuka aplikácii a preferujete mať všetko na domácej obrazovke, stačí zavítať do položky Rozloženie a aktivovať Režim jednej vrstvy. V nastaveniach ďalej nájdeme prispôsobenie priehľadnosti stavového riadku, priehľadnosti pozadia a mnoho iných zaujímavých funkcií.

Ja som si veľmi obľúbil gesto potiahnutie prstom smerom nadol, ktoré spustí prehľadávanie obsahu telefónu a zobrazí aj často používané aplikácie, kontakty a populárne výrazy z vyhľadávačov. Všetky tieto funkcie nájdete v položke domovská obrazovka. Ďalšie zaujímavé nastavenia na vás čakajú v nastaveniach Priečinok/Ikona. Tu si môžete zmeniť typ písma, veľkosť, a dokonca aj farbu písma a veľkosť ikon. Pri ikonách musím pochváliť aj číselné upozornenie na počet zmeškaných udalostí, ktoré sa zobrazí v pravom hornom rohu. Ak vám nesadne vzhľad ikon alebo motív prostredia, v aplikácií Motívy na vás čakajú desiatky zaujímavých tém. Ikony som si stiahol z obchodu Google Play.

Vo výsuvnej lište sa mi páči štvorica skratiek pre nástroje. Ja som najčastejšie používal svietidlo a baterku. Priestor nižšie okupuje desať skratiek funkcií a hore nesmie chýbať rýchla úprava jasu.

Ďalšiu dávku zaujímavých vylepšení nájdeme v nastaveniach, v položke Gesto dotyku. Okrem zapnutia alebo vypnutia obrazovky dvojitým poklepaním tu nájdete aj možnosť rýchleho spustenia niektorých aplikácií nakreslením písmena na zhasnutej obrazovke. Napríklad po nakreslení písmena Z sa spustila galéria.

Pri prvom spustení si určite všimnete množstvo aplikácií od výrobcu, ktoré možno ani nepotrebujete. Niektoré som odinštaloval, iným zakázal spúšťanie a zvyšne nahádzal do jedného nepotrebného priečinka. Nájdu sa však aj zaujímavé aplikácie. Veľmi pekne je spracované počasie a poteší aj prítomnosť FM rádia s RDS, RT a časovačom vypnutia.

Veľmi príjemným prekvapením je šestnásťmegapixlový fotoaparát s laserovým zaostrovaním a optickou stabilizáciou obrazu. Na high-endy trochu stráca, no v danej cenovej relácií ide o nadpriemer. Počas dňa majú snímky verne zachytené farby, väčšinou som mal HDR režim zapnutý na automatický, a ani s ústupom svetla to nie je najhoršie. Šum je samozrejme prítomný, ale v rozumnej dávke. Napríklad už skôr spomínaná Moto Z Play produkovala viac šumu. Veľmi som si pochvaľoval aj laserové zaostrovanie, vďaka ktorému je snímanie veľmi rýchle a problém mu nerobí ani rýchle snímanie niekoľkých fotografií po sebe.

Popri hardvéri sa výrobca vyjašil aj na softvéri. Prehľadná aplikácia fotoaparátu je na prvý pohľad jednoduchá, no ponúka množstvo zaujímavých režimov. Napríklad režim super rozlíšenie, ktorý zhotoví päť fotografií po sebe a následne ju spojí do jednej. Takáto snímka má až 65 megapixlov. Pri skúšaní tohto režimu bude zrejme rozumné siahnuť po statíve.

Moje fotky z ruky neboli veľmi ostré. V ponuke nesmie chýbať ani manuálny režim, ktorý prekvapí až 32 sekundovou uzávierkou. Z ďalších režimov som občas využil HDR Pro, ktorý vám už na obrazovke ukáže, ako bude vyzerať výsledná fotografia, panorámu a niekoľko snímok som zhotovil aj s efektmi. Možností je tu naozaj neúrekom.

Výdrž batérie s kapacitou 2 650 mAh sa radí k priemeru. Telefón mi na jedno nabitie vydržal jeden deň, čo mne stačí. Hlavne, že ho nemusím nabíjať už počas dňa.

Výhody:

+ hodnotná konštrukcia z kovu a skla

+ elegantný vzhľad

+ 64 GB úložisko a 4 GB RAM

+ svižné reakcie

+ pekný Full HD displej

+ kvalitný fotoaparát

+ prepracované prostredie

+ USB-C konektor

Nevýhody:

- tlačidlám pod displejom chýba podsvietenie

- chýba NFC

- vystupujúci fotoaparát

Orientačná cena: približne 369 eur

Záver

Asus ZenFone 3 ma príjemne prekvapil už pri prvom kontakte a neprestal prekvapovať ani nasledujúce dni. Ak oželiete NFC a podsvietenie tlačidiel pod displejom, budete spokojní. ZenFone 3 sa vydaril po každej stránke. Začnem od hodnotnej konštrukcie z kovu a skla, ktorú mu môžu závidieť aj drahšie high-endy. Zahanbiť sa nenechal ani displej s peknými živými farbami a viacerými užitočnými funkciami, z ktorých ma oslovil filter modrého svetla. Na gigabajtoch sa rozhodne nešetrilo, čoho dôkazom sú veľkosti internej a RAM pamäti. Hardvér si dobre rozumie so softvérom a výsledkom je svižné prostredie so širokou paletou funkcií a prispôsobení. No a čerešničkou na torte je dobrý fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu a rýchlym laserovým zaostrovaním. ZenFone 3 sa vydaril a určite bude horúcim kandidátom na zaujímavý vianočný darček.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Asus ZenFone 3 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Nightmare 29.11.2016 - 16:53

je spravene porovnanie prave s Honorom 8 Asus ZenFone 3 :) inak aspon pre mna...najkrajsie fony momentalne S7,Asus Zen 3,Honor 8

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne29.11.2016 - 17:14 Trvalý odkaz

Velmi pekny pristroj. Ale ta cena na ten hardver je uz.... za + 70 eur (ano, je to dost...) mam Oneplus 3T, ktory Asus zadupe do zeme ako malinu....

Ak by stal o stovku menej, bol by ovela putavejsi.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease29.11.2016 - 18:02 Trvalý odkaz

Podľa mňa slušný konkurent Honoru 8, ktorý ale v konfigurácii 64/4GB stojí o 100€ viac.
Samozrejme oba sa nechytajú na OP3/T

Peťo29.11.2016 - 21:10 Trvalý odkaz

Pekná užitočná recenzia. Inak podľa mňa je dobrý i zvuk, je možné si ho aj upraviť v predinštalovanej aplikácií, ktorá sa v niektorých Asus zariadeniach volá AudioWizard a tu proste Sprievodca nastavením zvuku. Mám to tam väčšinou nastavné v režime film a basy a výšky stredne zvýšené

Celá diskusia 9 príspevkov