myPhone Compact

Lacný dual SIM android s elegantným vzhľadom pre nenáročných, 4'' WVGA displejom, 512 MB RAM, 4 GB pamäťou, 3 Mpix fotoaparátom a 1350 mAh batériou. (živé fotografie)

Základné parametre:

OS: Adroid 5.1 Lollipop

chipset: MediaTek 6582

procesor: štvorjadrový 1,3 GHz

grafický procesor: Mali-400 MP

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 MHz,

rozmery: 124 x 66 x 9 mm,

hmotnosť: 106 gramov (overené)

displej: 4'' (102 mm), IPS, 480 x 800 b., 221 ppi,

fotoaparát: 3 Mpix (4:3), 2 Mpix (16:9), dual LED blesk, Full HD video (1920 x 1080 b., 30 fps), HDR, clona f/2.8, ohnisková vzd. 4,222 mm,

predná kamera: 1,9 Mpix (4:3), WVGA video 800 x 480 b., clona f/2.8,

pamäť: 4 GB (dostupná pamäť: 1,67 GB ) + 512 MB RAM + microSD do 32 GB,

globálny prenos dát: 2G, 3G,

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, Wi-Fi, NFC, microUSB,

ostatné: aGPS, FM rádio bez RDS a RT, audio jack,

dual SIM: 1 x miroSIM + 1 x miniSIM, počas hovoru druhá SIM nedostupná,

batéria: 1350 mAh, rýchla výmena,

SAR: 0,572 W/kg (norma 2 W/kg),

Neobsahuje/nepodporuje: AF, čítačka odtlačkov, informačná dióda, IrDA (infraport), zvýšená odolnosť voči vode, stereo repro, NFC, USB OTG, LTE, GPS, rýchle nabíjanie, bezdrôtové nabíjanie,

Pravdepodobná cena a dostupnosť: 54,90 eur, v predaji

Zaujímavé odkazy:

myPhone Fun 4 - jeden dvojsimkáč za osemdesiat, poprosím (18. 2. 2016)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

V portfóliu značky myPhone nájdete cenovo dostupné androidy, ktoré oslovia menej náročných zákazníkov hľadajúcich dual SIM smartfón za nízku cenu. Malý, štvorpalcový model Compact ponúka len úplný základ. Za cenu necelých 55 eur dostanete dual SIM android s nízkou kapacitou obidvoch pamätí, nízkym rozlíšením displeja, slabým fotoaparátom a 1350 mAh batériou, ktorá napriek použitému slabému hardvéru postačí na deň používania. Dokonca tu nenájdeme ani GPS modul, na určenie približnej polohohy využíva telefón len aGPS, teda sieť mobilného operátora (prihlásenie do konkrétnej BTS) a Wi-Fi sieť.

Napriek týmto negatívam si myPhone Compact môže násjť svoju cieľovú skupinu, napríklad deti a poteší aj funkciami, ktoré by sme tu nečakali. Po zapnutí telefónu ma prekvapilo podsvietenie tlačidiel pod displejom a otáčanie obrazovky podľa polohy zariadenia aj pri pohybe v menu a nastaveniach, v aplikácii Telefón, Kontaktoch, Kalendár a podobne. Compact sa môže pochváliť aj elegantným dizajnom, najmä biela farba so zlatými bočnými lištami pôsobí veľmi príjemným dojmom. Zadná stena je v čiernom i bielom prevedení z lesklého plastu, a tak sa častému lešteniu odtlačkov nevyhnete. K umiestneniu hardvérových ovládacích prvkov nemám pripomienky, vypínač vpravo a klávesy hlasitosti vľavo sú ľahko nahmatateľné i v úplnej tme. Práve pri manipulácii s telefónom v tmavom prostredí oceníte podsvietenie tlačidiel.

Poškriabania objektívu fotoaparátu na zadnej strane sa nemusíte obávať, chráni ho jemne vystupujúci lem, takže pri položení na podložku sa telefón dotýka strieborným lemom, nie sklíčkom objektívu. Štvorpalcový IPS displej dostal len WVGA rozlíšenie 480 x 854 bodov, čo je v tejto cenovej skupine dostačujúce. Na priamom slnku toho veľa nevidíte, mierne zlepšenie nastane po nastavení jasu na maximum. Automatickú regluláciu tu nehľadajte. Takisto tu nie je senzor priblíženia, takže po priložení telefónu k uchu displej nezhasne.

Vo vnútri nájdeme štvorjadrový procesor od MediaTeku taktovaný na 1,3 GHz a len 512 MB kapacitu operačnej pamäte RAM. Telefónov s tak nízkou kapacitou RAM na našom trhu už veľa nenájdete a používať by ich mali asi len veľmi trpezliví zákazníci. Zabudnite na rýchle prepínanie aplikácií, ani ich otváranie nie je tak bleskové, ako sme zvyknutí z lepšie vybavených modelov. No napriek tomu sú používatelia, ktorí bleskové reakcie nepotrebujú, či neočakávajú a radšej si kúpia takto vybavený smartfón za veľmi nízku cenu než o triedu vyšší model s vyššou cenovkou. Pochvalu si od nás nevyslúži ani 4 GB vnútorná pamäť. Po kúpe ostáva pre používateľa dostupných len 1,67 GB, z toho už nainštalované aplikácie zabrali viac než 800 MB, takže reálne použiteľných je len niečo cez 800 MB, a to je naozaj málo. Po nainštalovaní len niekoľkých aplikácií už telefón hlásil nedostatok miesta a nedali sa ani stiahnuť ich aktualizácie. Riešením nie je ani presun aplikácií na SD kartu alebo ich odinštalovanie. Pri väčšine to nie je možné, táto ponuka sa v možnostiach aplikácie ani nezobrazuje.

Operačný systém Android beží v staršej verzii 5.1 Lollipop a je bez nadstavby a nenájdeme tu už ani vopred nainštalované poľské aplikácie, ako tomu bolo pri starších modeloch myPhone. Dlhé chvíľe si môžete spríjemniť počúvaním FM rádia, bez RDS a RT, ponúka však nahrávanie. Bez pripojených slúchadiel ho nespustíte. Použiť však musíte vlastné, v balení okrem nabíjačky, USB kábla a fólie na displej nič iné nenájdete. Zadný fotoaparát má maximálne 3 Mpix rozlíšenie, duálny LED blesk, automatické zaostrovanie chýba. Výsledné snímky sú nízkej kvality, vhodné na prezeranie len na mobile. Prekvapí ale nahrávanie videí až vo Full HD rozlíšení. Predná 2 Mpix kamera je veľmi slabá a ani WVGA video kvalitou nepoteší. Snímky sú neostré, plné šumu. Konektivitu zabezpečí Wi-Fi, 3G, Bluetooth v staré verzii 3.0, microUSB a 3,5 mm jack.

Pod odnímateľným zadným krytom sa ukrýva slot na microSIM, miniSIM (klasická veľkosť), samostatný slot na microSD kartu a vyberateľná 1350 mAh batéria. Dual SIM je neaktívny, to znamená, že pokiaľ na jedne SIM prebiaha hovor, druhá sa tvári ako vypnutá. Po ukončení hovoru len príde SMS správa, že sa vám niekto pokúšal dovolať. 3G technológie podporuje iba jeden slot, druhý zvládne len 2G pripojenie.

myPhone Compact je lacný dual SIM android pre nenáročných používateľov, ktorým záleží na cene telefónu, nie jeho výkone a špecifikáciách. Kto hľadá lacný dual SIM len na telefonovanie, SMS správy a komunikáciu cez sociálne siete a nevadí mu len priemerný procesora, nízka kapacita pamätí a slabý fotoaparát, mohol by byť s týmto modelom spokojný. V bielom a čiernom prevedení ho kúpite napríklad v obchode Digitall.sk za 54,90 eur.

Živé fotografie:

Diskusia k článku:

Začať diskusiu