Coolpad Torino S - ľahký ako pierko

Recenzia lacného dual SIM androidu s kvalitnou a ľahkou konštrukciou, LTE, čítačkou odtlačkov, infaportom a 4,7'' HD displejom.

Coolpad je jedna z mala čínskych značiek, ktoré oficiálne vstúpili náš trh a ich produkty si kúpite zo slovenskej distribúcie. Otestovali sme pre vás už modely Porto, Porto S a kovový Max.

Model Torino S je druhý najvýkonnejší model, no stále mieri na nižší segment a menej náročného zákazníka. Ponúkne 4,7-palcovú uhlopriečku s rozlíšením 720 x 1280 bodov, tenké a veľmi ľahké plastové telo, no najmä nízku cenovku. Prekvapí Torino S aj niečím iným?

ikona

Základné info: Coolpad Torino S (E561)Cenovo dostupný dual SIM android s 4,7'' HD displejom, štvorjadorvým procesorom, LTE, čítačkou odtlačkov, USB OTG, infraportom, 8 Mpix fotoaparátom a 1 800 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Hneď prvé prekvapenie sa ukrýva v balení. Pribalené príslušenstvo je nezvyčajne bohaté, v tejto cenovej kategórii som nič také neočakával. Balením pripomína prémiové smartfóny Huawei. Priehľadný obal a slúchadlá dopĺňa microUSB kábel, nabíjačka 5 V 1 A a dokumentácia. Obal je prekvapivo dobre spracovaný, výrezy na všetky porty a ovládacie prvky sú presné. Pribalené slúchadlá poslúžia svojmu účelu, majú aj samostatný mikrofón a tlačidlo. Škoda, že nemajú označené, ktoré tlačidlo je pravé, a ktoré ľavé. Coolpad už v balení ukázal, že keď sa chce, aj low-end smartfón môže mať bohaté balenie. Príklad by si mohli brať aj ostatní výrobcovia.

Dizajn Torina S je jednoduchý a úhľadný. Priznám sa, že Torino S je po dlhej dobe smartfón s plastovou konštrukciou, ktorý sa ku mne dostal. V dnešnej dobre, kedy prevláda kovová alebo sklenená konštrukcia, môže plast vyzerať menej hodnotne alebo lacno. S týmto princípom súhlasím, ale Torino S si kritiku nezaslúži. Plastová konštrukcia je veľmi dobre spracovaná.

Zaoblený dizajn nereže do ruky a nízka hmotnosť iba 119 g sú veľkými plusmi. Hrúbka sa zastavila na 7,9 mm, no už spomenutý zaoblený dizajn robí smartfón tenším, než v skutočnosti je. Hlavný fotoaparát, ktorý nevystupuje, je umiestnený uprostred zadnej strany. Pod ním sa nachádza blesk a snímač odtlačkov prstov. Na spodnej časti zadnej steny je umiestnený reproduktor.

Dvojicu tlačidiel hlasitosti a tlačidlo napájanie nájdeme vpravo, SIM slot vľavo. MicroUSB konektor je na zvyčajnom mieste, na spodnej stene, 3,5 mm konektor pre slúchadlá a infraport na hornej. Displej je ohraničený čiernym rámikom, nad ním sa nachádza reproduktor, senzor priblíženia a okolitého svetla, a samozrejme predná kamera. Predná strana je pokrytá 2.5D sklom, čo zlepšuje uchopenie v ruke a pridáva zariadeniu na elegancii.

Ako som už spomenul, dizajn je jednoduchý, čo nie je zlé. Nízka cenovka sa však musí niekde prejaviť a inak tomu nie je ani na Torine S. Zadná strana je síce na dotyk príjemná, no hladký povrch sa v ruke šmýka. Odporúčam používať pribalený gumený obal. Nepáčila sa mi orientácia microUSB konektora, ktorý je otočený naopak ako na väčšine smartfónov. Tlačidlá hlasitosti a napájania sú plastové a majú iba malý zdvih. Pri použití pribaleného krytu je preto obtiažne ich stlačiť. Čierne rámčeky okolo displeja sú naozaj veľké, čo Torinu S na kráse nepridáva.

Podobne je na tom aj "brada" pod displejom. Nevidím dôvod, prečo by navigačné tlačidlá nemohli byť umiestené pod obrazovkou. Takto je pod displejom nevkusná biela plocha, ktorá nemá využitie. Celkové prevedenia by som ohodnotil ako dobré, teda na trojku. Kvalita a spracovanie je na mieste, žiaľ nižšia cenovka sa prejavila, čo dokazujú veci, na ktoré som poukázal.

Displej o veľkosti 4,7'' má rozlíšenie 720 x 1280 bodov, čo znamená jemnosť 312 PPI a pri takejto uhlopriečke dostačujúce. Napriek tomu, že ide o TFT displej, podanie farieb je dobré. Problémom je ale jeho čitateľnosť na slnku, ktorá patrí k slabinám Torina S.

Torino S poháňa Snapdragon 410, štvorjadrový procesor o takte 1,2 GHz. Nejde o výkonný čipset, na bežné úlohy však stačí. Dokazuje to aj skóre v AnTuTu, kde dosiahol iba 26183 bodov. Pri bežnom používaní som si nevšimol sekanie alebo zamŕzanie. Pri zložitých animáciách na domácej obrazovke však už bolo vidno zadrhávanie. Odskúšal som aj niekoľko hier, napríklad RealRacing 3. Hra bežala bez sekania, no sama sa nastavila na nižšie grafické detaily. Vnútorné úložisko má 16 GB, rozšíriť ho je možné microSD kartou, ak nepoužívate dual SIM. Operačná pamäť o veľkosti 2 GB postačí na bežné používanie, neočakávajte však, že na pozadí budete mať otvorené desiatky aplikácií.

Konektivita je tiež poznačená cenou. Torino S je dual SIM, no LTE funguje iba na karte v slote č.1 - microSIM a navyše podporované sú iba frekvencie 1800 a 2100 MHz. Wi-Fi podporuje iba 2,4 GHz. Toto sú najväčšie výhrady ku konektivite. SIM slot je hybridný, druhá pozícia slúži pre nanoSIM kartu alebo microSD pamäťovú kartu. Dual SIM je typu Standby, počas hovoru je druhá SIM karta nedostupná.

Niektorých používateľov poteší prítomnosť FM rádia, žiaľ bez RDS a RT. Nechýbajú lokalizačné služby GPS a Glonass alebo Bluetooth 4.1. Telefón podľa výrobu podporuje aj funkciu OTG, mne sa však neporadilo pripojiť USB vo formáte NTFS, ani myš a klávesnicu.

Osobne ma prekvapila prítomnosť infraportu. Príslušná aplikácia na ovládanie domácej elektroniky je veľmi pekne spracovaná a na výber je veľké množstvo spotrebičov.

Netreba zabudnúť ani na čítačku odtlačkov, ktorá funguje spoľahlivo a aj pri vypnutom displeji. Pomocou snímača môžete tiež prijať alebo začať nahrávanie hovoru, či vytvoriť fotku.

Reproduktor sa nachádza na zadnej strane, pri položení na rovný povrch bude teda tlmený. Zvukové podanie je priemerné, hlasitosť takisto. Veľkým sklamaním je pre mňa absencia sekundárneho mikrofón, ktorý by eliminoval vonkajší ruch pri hovoroch. Ľudia sa často sťažovali, že ma pri hovore zle počujú, čo by sa nemalo stávať.

Nadstavba s názvom CoolUI 8.0 vo mne zanechala pozitívne dojmy. Dizajn je veľmi jednoduchý a praktický. Ponúka funkcie dvojitého poklepania po displeji, alebo kreslenie gest, čo som ale kvôli rýchlej čítačke odtlačkov nemal dôvod použiť. Nastaviť sa dajú rôzne témy a animácie na domácej obrazovke.

Veľmi sa mi páčia nastavenia navigačných tlačidiel. Zmeniť sa dá pozícia tlačidla späť, aj vymeniť nedávne aplikácie za možnosti. Navigačné tlačidlá sa dajú i úplne skryť, len škoda, že sa potom niektoré aplikácie neprispôsobia na celý displej.

Ďalšou zaujímavou funkciu je režim Zen, ktorý je vlastne upravený režim Nerušiť. Umožňuje načasovať jeho spustenie a určiť, ktoré upozornenia sú prioritné. Medzi prioritné hovory a správy si môžete priradiť kontakty s hviezdičkou.

Páčil sa mi dialer, ktorý okrem vytáčania združuje aj kontakty a SMS správy. Pri použití dvoch SIM kariet je vždy prítomná voľba, z ktorej SIM karty chcete telefonovať, alebo poslať správu. Pokiaľ v nastaveniach neurčíte inak.

Počas používania Torina S prišil dve aktualizácie, čo pokladám za dobrý znak, že výrobca sa o produkt stará aj po jeho predaji. Pri lacných zariadeniach to býva skôr výnimkou. Coolpad musím za nadstavbu pochváliť, nemám jej čo vytknúť, okrem sekania zložitých prechodov na domácej obrazovke.

Hlavný snímač s rozlíšením 8 Mpix by som pri dobrých svetelných podmienkach označil ako použiteľný. Fotkám chýbajú pri priblížení detaily, za čo môže nižšie rozlíšenie. HDR vie fotkám pridať krajšie farby, problém je, že vytvorenie HDR fotky trvá pomerne dlho. Držať fotoaparát v rovnakej polohe bez statívu môže byť obtiažne, výsledkom preto boli často rozmazané fotky. To platí aj pre nočný režim, ktorý fotku spracováva ešte dlhšie a snímky sú nekvalitné. Obrovské množstvo šumu je prítomné vo všetkých fotkách. HDR a nočný režim pomôžu, no vytvoriť ostrú fotografiu je problém.

Torino S nie je fotomobil, ani sa na to nehrá. Na občasné fotenie postačí, ale zázraky neočakávajte. Full HD video vie automaticky zaostrovať, chvíľu to však trvá. Zaostrovať môžete aj manuálne. Neočakávajte optickú stabilizáciu, video je pri pohybe roztrasené.

Predný fotoaparát kopíruje vlastnosti toho hlavného, pri dobrých svetelných podmienkach vie vytvoriť pomerne dobré fotky. Nahráva tiež vo Full HD. Zaujme rozpoznanie tváre a odhadnutie veku. Veľmi komické sú popisky, ktoré sú pritom zobrazené, posúďte sami: "potenciálny boh", "zamestnanec", "čerstvé mäso", "krásne dievča", "roztomilý strýko". Neviem, či je to chyba v preklade, ale dobre som sa na tom zabavil.

Prostredie fotoaparátu je pekné, v Coolpade sa rozhodne inšpirovali u konkurencie. Nechýba voľba režimu noc, video, foto, krása či profesionálny režim, a to buď zvolením názvu, alebo posunutím prsta horizontálne. Taktiež si môžete vybrať z ôsmich filtrov. Režim HDR, predná kamera, blesk a nastavenia sú neprakticky umiestené hore, čo sťažuje manipuláciu s ich nastaveniami. Zaujímavosťou je prítomnosť HDR režimu na prednom fotoaparáte a funkcia rýchle snímanie. Tá vám umožní vytvoriť snímku pri zhasnutom displeji po dvojitom stlačení zníženia hlasitosti.

Batéria s kapacitou 1800 mAh je v dnešnej dobe už podpriemerná. Pri aktívnom používaní sa mi Torino S zvyčajne vybil už v podvečer, zvládnuť celý deň preto môže byť problém. V priemere som mal displej zapnutý 4 hodiny. K celkovému dojmu z výdrže nepomôže ani nabíjanie, ktoré trvá dve hodiny. Dĺžka nabíjania súvisí s pribalenou nabíjačkou, ktorej výstup je iba 5 W a nepodporuje rýchle nabíjanie.

Výhody:

+ nízka cenovka

+ kvalitná a ľahká konštrukcia

+ spoľahlivá čítačka odtlačkov prstov

+ podpora dvoch SIM kariet (ale hybridný slot)

+ šikovná nadstavba

+ infraport

Nevýhody:

- výdrž batérie a rýchlosť nabíjania

- priemerný fotoaparát, nočné snímky sú veľmi slabé

- chýba 800 MHz LTE siet a LTE na druhej SIM karte

- čierne rámiky okolo displeja a "brada" pod displejom.

Orientačná cena: 129 €

Záver

Oceňujem, že aj na Slovensku je možné zakúpiť lacný, no stále dobre vybavený android. Coolpad Torino S je toho príkladom. Nižšia cenovka sa ale samozrejme odrazí na výbave a spracovaní. Torinu S je možné vytknúť absenciu niektorých funkcií, ak však zoberieme do úvahy cenovku, nie je to také dramatické.

Konkurenciou mu môže byť Xiaomi Redmi 3S, ktorý má mierne vyššiu cenovku, no nemá niektoré neduhy Torina S. Výrazne lepšia výdrž batérie a kvalitnejší fotoaparát hovoria v prospech Redmi 3S. Bezproblémová dostupnosť, nižšia cena a 2-ročná záruka však môžu prevážiť misku váh na stranu Torina S, čo je úplne pochopiteľné. Mňa osobne Torino S veľmi prekvapil, nečakal som, že bude tak dobrý. Škoda len tých kompromisov kvôli cenovke.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Coolpad Torino + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Nightmare 31.10.2016 - 01:13

ja ze odkial je ten dizajn znamy...taka vanicka ako HTC Desire 601 akurat jemu sa da vybrat baterka

Celá diskusia 2 príspevky