Apple iPhone 7 Plus - sedmička, ktorá dáva väčší zmysel

Recenzia 5,5'' iPhonu s Full HD displejom, vodeodolnou konštrukciou, sekundárnym teleobjektívom s 2x zväčšením a výbornou výdržou.

Pokiaľ by ste sa pre väčší iPhone rozhodli práve dnes, pravdepodobne si naň počkáte až do ďalšieho mesiaca. Slovensko - a dokonca aj susedná Česká republika, v ktorej funguje oficiálna mutácia internetového obchodu na webe Apple.com - totiž očakávajú dodávky "pluskových" kusov v horizonte troch až štyroch týždňov.

Určite neplatí, že výrobca dodávky škrtí len kvôli záujmu o medializáciu dopytu v článkoch na internete. Koniec-koncov, prečo by mal dôvod riskovať, že si zákazníci, ktorí čakať nechcú, vyberú telefón od konkurencie? iPhone 7 Plus jednoducho v obchodoch nie je vďaka obrovskému záujmu oň. V tomto roku dokonca prekonal aj objednávky menších a lacnejších 4,7-palcových sedmičiek.

ikona

Základné info: Apple iPhone 7 PlusNástupca minuloročného tabletofónu dostal vode i prachu odolnú konštrukciu, výkonnejší procesor A10 Fusion, duálny 12 Mpix fotoaparát, 7 Mpix prednú kameru, 5,5'' Full HD displej a stereo reproduktory, chýba však 3,5 mm audio jack.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Tak, ako vlani - a rovnako ako dva roky dozadu - stále platí, že do väčšieho iPhonu investuje zákazník s jasne vyriešenou otázkou: Prečo?

Je totiž neprimerane a zbytočne obrovský. Je podstatne väčší a ťažší než Samsung Galaxy S7 edge s rovnako veľkým 5,5-palcovým displejom, a dokonca vyšší než 5,7'' Lumia 950 XL. Pre veľké okraje jednoducho nie je ospravedlnenie a prekážajú. Obavy o jeho vyšmyknutie a pád na zem budete mať pri každom pokuse o písanie či vyhľadanie informácií na internete jednou rukou za chôdze, v autobuse a podobne.

Sám výrobca pripomína, že lesklý čierny variant Jet Black bude okrem odtlačkov náchylný aj na mikroskopické škrabance pri používaní bez ochranného puzdra. Matná verzia vydrží viac, po pádoch však počítajte s kontrastnými bielymi ryhami po odlupnutí hornej vrstvy. Najodolnejší (a podľa mňa aj subjektívne najkrajší) je strieborný iPhone.

Generačný posun opäť priniesol tvrdší a presnejší chod nenahraditeľného a maximálne praktického mechanického prepínača vibračného režimu a tlačidiel pre ovládanie hlasitosti. Dopĺňa ich nový snímač s čítačkou odtlačkov prstov Touch ID nahrádzajúci v minulosti používané stredové tlačidlá. Aktuálne sa už fyzicky nehýbe, no o jasnú odozvu smerom do prstov sa postará systém tzv. haptickej odozvy. Na výber je z troch intenzít.

Prepracovaný vibračný systém oceníte aj inde - dokáže potvrdiť zmenu rôznych nastavení v systéme alebo o niečo presvedčivejšie vibrovať vo vrecku. Je tiež oveľa tichší, takže prichádzajúci hovor v tichom režime už nebudú počuť aj všetci kolegovia na porade.

Apple tvrdí, že nový IPS panel prináša oveľa širšie spektrum zobraziteľných farebných odtieňov, vy si pravdepodobne všimnete skôr vyšší maximálny jas zlepšujúci čitateľnosť na slnku. Kvalita zobrazenia na iPhonoch vždy patrila k najlepším, hoci aj nový 7 Plus zostáva verný "len" Full HD rozlíšeniu.

Nenastavíte si teplotu farieb, no v spodnej lište s rýchlymi prepínačmi pre letový režim, Wi-Fi či Bluetooth bude pripravený Night Shift potláčajúci modrú zložku pre pohodlnejšiu prácu v noci. Aktivovať sa môže aj automaticky, napríklad vždy po 22:00 alebo pri západe slnka.

Dôležitou súčasťou displeja je technológia 3D Touch rozpoznávajúca okrem bežných dotykov na panel aj ich intenzitu. Silnejšie potlačenie (opäť s tromi možnosťami pre nastavenia citlivosť) vyvoláva ďalšie možnosti naprieč celým operačným systémom iOS 10. Tlak na kontakt v denníku hovorov zobrazí možnosť pre volanie alebo odoslanie SMS, tlak na ikonu Správy zasa možnosť otvoriť priamo jednu z posledných konverzácií.

Snáď najpraktickejšie je nahliadanie do tela e-mailov bez ich označenia ako prečítaných, okamžité nahrávanie videa či selfie pri ikone Fotoaparátu a vyvolanie ďalších možností (like, priama odpoveď či iné akcie) pri bublinkách notifikácií v hornej lište a na uzamykacej obrazovke. Ich nový dizajn sa vám ale prvých pár týždňov nemusí páčiť. Stlačiť skúste aj ikonu baterky (na výber bude niekoľko intenzít svietenia) či Kalkulačky (posledný výsledok sa nakopíruje do Copy&Paste schránky).

Apple dokonca dokázal namotivovať aj vývojárov tretích strán, tlakové ovládanie a nové možnosti pri ikonách na domácej obrazovke teda ponúka viac než polovica všetkých aplikácií z App Store.

Po presunutí na obrazovku úplne vľavo dostávajú väčší zmysel aj widgety. Navyše, 7 Plus ako jediný iPhone disponuje rovno 3 GB RAM, takže sa konečne neustále nenačítavajú odznova. Väčšiu operačnú pamäť využijete aj pri zobudení uspaných aplikácií cez multitasking, no rozdiely oproti menšiemu iPhone 7 (2 GB RAM) nie sú nijako závratné. Oproti predchodcom je samozrejme všetko výrazne rýchlejšie, najmä ale kvôli výkonnejšiemu procesoru.

iOS sa v posledných mesiacoch naučil aj niekoľko drobností - napríklad fulltextové vyhľadávanie v kontaktoch konečne podporujúce diakritiku. Potvrdenie o prečítaní je však stále dostupné iba pre komunikáciu prostredníctvom iMessage.

Snáď aby nebolo možné tvrdiť, že Plus je iba zväčšený 4,7” model, ponúka v ňom bežiaci iOS niekoľko špecifických možností po otočení na šírku. Pri správach a e-mailoch vidíte dva stĺpce (zoznam správ a ich náhľady napravo), podobne v Nastaveniach.

Viac možností po otočení dostane i softvérová klávesnica (kopírovanie textu, bold či podčiarknutie). Hoci sa to nezdá, spolu s prediktívnym slovníkom v slovenčine a rýchlym prepínaním na (takmer) miliardy smajlíkov patrí k najpresnejším a najrýchlejším vôbec. Určite nebudete musieť siahnuť po žiadnej alternatíve z App Store, hoci to už nejaký ten rok teoreticky možné je.

Ani tu nezabudnite na potlačenie cez 3D Touch. Z klávesnice sa stane dotykový panel pre presnejšie posúvanie kurzora v texte.

V iOS sa dlhodobo tešíme aj z výborných natívnych aplikácií ako Kalendár, Pripomienky či Fotky. Galéria zostane rýchla aj so stovkami záberov a po posledných zmenách s dokáže rozpoznávať tváre, fulltextovo vyhľadávať či automaticky vytvárať videozostrihy. Výborné sú nastavenia notifikácií, kde si na úrovni každej aplikácie si môžete nastaviť, či dostane možnosť rozsvietiť aj zhasnutý displej (Zobraziť na zamknutej ploche), prichádzať so zvukom, prípadne používať ikonickú bublinku s číslom pri svojej ikone.

Nové efekty v iMessages ale naďalej považujeme za zbytočnú "blbinu" a stále otravné sú aj nekonečne dlhé animácie, ktoré odporúčame vypnúť v položke Prístupnosť a Obmedziť pohybom.

Pri iPhone 7 Plus bude pre mnohých najväčším lákadlom dvojica 12-megapixelových fotoaparátov. Základný s 22 mm ohniskom ponúka veľmi slušnú svetelnosť f/1.8 a samozrejme, vynikajúco fungujúcu optickú stabilizáciu. Druhý je 56-milimetrový, čo sa prejavuje najmä (zjednodušene povedané) 2x priblížením objektov v ňom.

Prepínanie medzi oboma objektívmi je transformované do novej ikony v prostredí fotoaparátu, ktorá ponúka voľbu 1x alebo 2x priblíženia. Pri oboch sa používa natívne ohnisko jedného alebo druhého fotoaparátu a objekty teda budú v plnej kvalite (ak zabudneme na fakt, že druhý objektív ponúka svetelnosť len f/2.8, nemá optickú stabilizáciu a aj samotný čip je o niečo menší).

Pozor však na hodnoty pri oscilácii medzi týmito hodnotami:

- pri 1,1x až 1,9x priblížení dostanete iba digitálne priblížený obraz z primárneho objektívu

- pri 2x je to teda opäť prirodzený obraz cez sekundárny objektív

- pri hodnotách od 2,1x a viac opäť iba digitálne zväčšený záber, tento raz pri používaní oboch čipov naraz. Menší sa totiž snaží kompenzovať nižšiu svetelnosť a výsledný obraz sa poskladá sofvérovo.

Ak budete chcieť využívať maximálny potenciál oboch a dosiahnuť maximálnu kvalitu záberov, treba byť pri nastaveniach pozorný. Bežní používatelia však určite budú z takéhoto (najmä 2x "optického") zoomovania nadšený. Využiteľnosť sekundárneho objektívu je výborná, od zachytenia textu na tabuli, cez objekty a budovy vonku až po videozáznam koncertu, kde môžete mať speváčku namiesto malej bodky takmer cez celý displej.

Porovnanie využiteľnosti oboch objektívov a viac ukážkových snímok prinášame tradične v článku Takto fotí. Platí to, čo pri menšom iPhone 7. Fotografie zachytené v dobrom počasí a cez deň sú veľmi podobné tým z iPhonu 6S a pochopiteľne, na úplnej špičke medzi najvybavenejšími smartfónmi. Najmä rad Galaxy od Samsungu je však v kvalite ešte stále o stupienok ďalej. iPhone sa každopádne tento rok výrazne polepšil pri nočných záberoch.

Po iPhone 7 alebo 7 Plus naopak siahne každý, pre koho je prioritou čo najlepší videozáznam. S optickou stabilizáciou a špeciálnym softvérom, ktorý do značnej miery eliminuje aj absenciu OIS na teleobjektíve, budú všetky zábery takmer bez otrasov. O to väčšia škoda nešikovného prepínania medzi 4K a Full HD (30 alebo 60 fps) nahrávaním hlboko v nastaveniach. Apple pritom všetky ostatné dôležité prepínače (blesk, samospúšť a ovládanie HDR) ako samostatné ikony vytiahnuť dokáže.

Možno si obľúbite aj Livephotos, teda zachytávanie krátkych videí pred a po cvaknutí spúšte zachytávajúcej klasický záber. Sú so zvukom a prehráte ich potlačením. Tento formát najnovšie rozpozná aj Facebook pri uploade na vašu timeline.

Výrazného zlepšenia sa dočkal predný fotoaparát. Ponúka omnoho ostrejšie a detailnejšie 7-megapixelové snímky a hlavne, konečne dokáže nahrávať Full HD video. V tmavom prostredí si dokáže pomôcť zobrazením bielej plochy a krátkodobým zvýšením jasu na maximum, ktoré nahrádza predný blesk.

Platí, že v iOS pre statické zábery nenastavíte iné než maximálne rozlíšenie a pomer strán 4:3. V redakcii testujeme aj operačný systém vo verzii 10.1, ktorý používateľom okrem tradičného spomaleného videa (1080p / 120 fps alebo 720p / 240 fps), časozberu či panorámy ponúkne aj špeciálny režim Portrét. Ten sekundárny objektív využíva aj na odhadnutie vzdialenosti objektov na snímke a softvérové rozmazanie pozadia, teda efektu, ktorí fotografi volajú bokeh. Fotoaparát vás navedie na správnu vzdialenosť od objektu. Portrét však zhodnotíme až po uvoľnení iOS 10.1 pre všetkých, v bete na ňom Apple očividne stále pracuje.

Hoci iPhone 7 Plus prináša stereo reproduktory (jeden zostal na spodnom okraji a pre druhý kanál sa teraz využíva dopredu smerujúce slúchadlo nad displejom), maximálnu pozornosť na seba strhlo odstránenie 3,5 mm audiojacku.

Kvalita nových slúchadiel pripájajúcich sa výhradne cez Lightning je približne rovnaká ako pri starších EarPods. Používatelia si ale budú musieť vybrať medzi počúvaním hudby cez kábel a nabíjaním smartónu zo siete. Treba tiež pamätať na to, že z nového iPhonu už nevychádza žiadny analógový audiosignál. Aj malá redukcia na 3,5 mm jack, ktorú Apple netradične ponúka už v balení, aj všetky ostatné Lightning slúchadlá teda musia mať digitálno-analógový prevodník integrovaný. Teoreticky tak drahšie príslušenstvo môže prísť s kvalitnejším prevodníkom.

Mne viac než absencia 3,5 mm jacku prekážala nekompatibilita pribalených Lightning slúchadiel s mojím notebookom. Smolu majú aj majitelia súčasných MacBookov. Špekuluje sa však, že nový MacBook Pro, ktorý má prísť ešte tento rok, už Lightning dostane.

Zoznam dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre iPhone 7 Plus dostane niekoľko podčiarknutí pri položke výdrž. Je jednoducho výborná. Aj po viac než dvoch týždňoch platí, že ho nabíjam len každý druhý deň. Dostať sa môžete cez 10 hodín využitia a k 38 hodinám pohotovostného režimu, ak počas noci použijete letový režim. Nový štvorjadrový procesor A10 usilovne pomáha dvojicou jadier vyhradených pre nenáročné operácie.

Výdrž iPhonov bola vždy problematická a jednou zo slabín pri porovnaní s androidmi. Práve 5,5" palcové modely Plus sú jedinými, pre ktoré to neplatí. Odpustiť im ale musíte archaickú 1 A nabíjačku v balení, ktorej dobitie smartfónu trvá viac než 3 hodiny.

Výhody:

+ výdrž na jedno nabitie

+ využiteľnosť sekundárneho teleobjektívu

+ vynikajúca optická stabilizácia

+ 3D Touch a nové riešenie stredového tlačidla

+ hlasno a kvalitne hrajúce stereo reproduktory

+ vodeodolnosť

+ výborne vyriešené zálohovanie, obnova a Handoff cez iCloud

Nevýhody:

- vysoká cena

- priveľké rozmery, zbytočne veľké okraje

- nekompatibilita Lightning slúchadiel a nemožnosť nabíjania po ich pripojení

- veľmi dlhé nabíjanie

- náchylnosť Jet Black variantu na škrabance

Orientačná cena: od 899 €

Záver

Nový iPhone 7 Plus je určený len pre tých, ktorí si jeho kúpu dobre rozmyslia. Je to rozhodne najlepší iPhone v ponuke, no nesmú vám prekážať nezmyselne veľké rozmery a musíte sa vedieť preniesť cez absenciu 3,5 mm jacku v prostredí, v ktorom na jeho úplné opustenie nie je pripravený ani samotný Apple.

Účinne eliminuje najväčšiu slabinu malých iPhonov a konečne prináša poriadnu výdrž na jedno nabitie. Výrobca tiež dobre zvládol začlenenie sa do experimentov s dvojicou objektívov. Podobných smartónov na trhu je viac, ale až využitie druhého snímača pre približovanie objektov (prípadne pre širokouhlé snímky ako v prípade LG G5), dáva sekundárnemu objektívu reálne vyžitie.

Tradične vysokú cenovku skúšajú ospravedlniť 3 GB RAM, stereo reproduktory, lepšia kvalita hovoru a príkladná previazanosť s ostatnými produktami značky. Konečne sa objavuje aj vodeodolnosť, hoci s upozornením, že podvodné experimenty nespadajú pod záruku.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Apple iPhone 7 Plus + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

ondrakomous 26.10.2016 - 11:31

oboji je celkem fiasko, http://www.reuters.com/article/us-apple-results-idUSKCN12P2US

Semir08.01.2017 - 23:19 Trvalý odkaz

Ahoj RIchard. Vopred sa ospravedlňujem za familiárny pozdrav ale dnes sa mi podarilo spraviť video cez ten program ktorý využívaš ty sám na spracovanie svojich videí ktoré používaš na prezentácie tu na FONY SK :-)
Moja malá dcérka mi vraví " tato to si ako dokázál ? " ani nevieš akú radoť som mal keď nie ani za 5-10 min som spracoval video a foto dnešnéného korčuľovania na jazere.Ja ktorý to vživote nerobil. Samozrejme aby som všetko uviedol na správnu mieru. Bol som majiteľom iPhonu 2G ktorý mi slúžil uctihodných 7 rokov, mal som ho od uvedenia na trh v USA v roku 2007 16 GB verzia a telefón funguje dodnes a potom som prešiel na iPhone 4S. No a to spomínané video som spracoval na novom iPhone 7 ktorý priniesol Ježiško pod stromček.Neuveriteľné rýchle reakcia fotoaparátu a foto aj pri nízkych teplotách z dnešného dňa, fotil som pri -12 C.fotky sú neuveriteľne ostré a fotenie a natáčanie videa bolo veľmi rýchle a presné. Už sa teším na ďalšie emotívne video z emotívnou hudbou ktoré si spravím na výlete z rodinkou. :-) Ďakujem za všetku prácu týmu Fony Sk a teším sa na ďalšie príspevky.

Celá diskusia 2 príspevky