BlackBerry DTEK50 - bezpečnosť na prvom mieste

Recenzia 5,2'' androidu s funkciami BlackBerry a kvalitnými stereo reproduktormi. Sklame pomalšími reakciami a slabou výdržou.

V čase písania týchto riadkov už bolo známe, že BlackBerry s výrobou hardvéru končí. Jedným z posledných modelov spoločnosti je BlackBerry DTEK50, ktorý v podstate predpovedal smerovanie spoločnosti. Prečo? Pozorné oko technologického nadšenca si pri pohľade naň určite všimne podobnosť s modelom Idol 4. A je to pravda. Model DTEK50 už nevyrobilo priamo BlackBerry, ale ide o mierne upravený model Idol 4 od Alcatelu, ktorý spadá pod čínsku spoločnosť TCL.

ikona

Základné info: BlackBerry DTEK50 (STH100-2)Cenovo dostupné BlackBerry s OS Android 6.0, osemjadrovým procesorom, 3 GB RAM, 5,2'' Full HD displejom a 2610 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Symetrický dizajn v prípade DTEK50 skôr pletie, než je na úžitok. Posledné modely Idol od Alcatelu sú známe tým, že pri otočení dolu hlavou sa otočí aj celé prostredie. Vy tak vôbec nemusíte rozmýšľať, ako telefón uchopiť. Navyše, slúchadlo sa nachádza na oboch koncoch, čo znamená, že dolu hlavou môžete aj telefonovať. Vyššie spomenuté funkcie (otáčanie prostredia, telefonovanie) však v DTEK50 nenájdeme.

Miernym vylepšením v porovnaní s Idol 4 je použitie textúrovaného zadného krytu namiesto lesklého. Lenže ani tu nie som úplne spokojný. Povrch umožňuje istejšie uchopenie v ruke, no mäkčená zadná stena v predošlých modeloch od BlackBerry bola v kvalite spracovania a pohodlí pri držaní značne ďalej. Posledným smartfónom BlackBerry s vydarenou zadnou stenou tak zrejme ostane BlackBerry Priv.

Samotnej kvalite spracovania nemám čo vytknúť. Unibody zhotovenie je kvalitne zložené, a ani pri silnejšom zovretí v ruke nevydáva žiadne nepríjemné zvuky. Pevnosť konštrukcii dodáva najmä kovový rám. Jeho matné prevedenie vyzerá vkusne, nezachytáva odtlačky a vďaka zabrúseným hranám sa s telefónom pracuje pohodlne.

S tlačidlami v bočných stenách sme nenašli spoločnú reč ani po niekoľkých týždňoch používania. Presnejšie s ich umiestnením. Tlačidlo napájania je umiestnené v hornej časti ľavej bočnej steny, čo určite nepoteší pravákov. Namiesto naťahovania sa za ním som oveľa radšej využíval možnosť rozsvietenia a zhasnutia displeja dvojitým poklepaním. Tlačidlo hlasitosti vpravo hore sa už nahmatáva o čosi lepšie. Pod ním nájdeme špeciálne tlačidlo. V prípade modelov Idol má viacero využití, napríklad spustenie widgetu počasia, či aktivovanie špeciálneho zvukového režimu. Tu slúži na spustenie vami určenej aplikácie. Áno, čítate správne. Tlačidlo, ktoré mohlo pokojne slúžiť na pohodlné rozsvecovanie a zhasínanie obrazovky má až jednu funkciu, a aj to iba v odblokovanom stave.

Po negatívnych riadkoch sa nálada mení. K slovu sa hlásia stereo reproduktory umiestnené v hornej a dolnej časti prednej steny. O kvalite stereo reproduktorov ma presvedčili už predošlé modely radu Idol a ani v prípade DTEK50 tomu nie je inak. Kvalita reprodukcie vyčnieva nad ostatnou konkurenciou a sledovanie videí alebo počúvanie hudby cez ne má niečo do seba. Konštrukcia nerezonuje ani pri maximálnej hlasitosti, ktorá je mimochodom naozaj vysoká, no osvedčilo sa mi počúvanie maximálne na 80 % hlasitosti. Pri vyššej už bolo počuť zlievanie tónov. Okrem kvality reprodukcie musím pochváliť aj ich osadenie o kúsok nižšie než je zvyšok prednej steny. Vďaka tomu nie je zvuk tlmený ani pri položení telefónu displejom nadol. Zvuk sa odráža od pevnej podložky a vytvára priestorový efekt.

Medzi reproduktormi a displejom nájdeme ešte dosť voľného priestoru. Výrobca tu pokojne mohol osadiť hardvérové tlačidlá, ale nevadí. Pri sledovaní videí a hraní hier mám tak aspoň k dispozícií priestor, kam si môžem oprieť palce, pričom nezakrývam reproduktory.

V priestore nad displejom stojí za zmienku prítomnosť notifikačnej diódy. Svieti iba na bielo, no je dosť veľká a pri snímaní pomocou prednej kamery slúži aj ako blesk. Ide o zaujímavé riešenie, ale zázraky nečakajte. Oveľa viac by som sa potešil upozorňovaniu viacerými farbami. A chýbalo mi aj jej svietenie počas nabíjania.

Šuplík pre nanoSIM a microSD kartu je v pravej bočnej stene dobre zakamuflovaný a vôbec nekazí celkový dojem zo vzhľadu. Dokúpenie microSD karty bude zrejme nevyhnutné, keďže interný priestor ponúkne dnes už podpriemerných 16 GB, z ktorých je pre používateľa dostupných iba 9,5 GB.

MicroUSB konektor v ľavej časti spodnej steny si rozumie aj s externými zariadeniami pripojenými cez USB OTG. Na čítačku odtlačkov sa akosi zabudlo. V smartfóne za vyše tristo eur by som ju už čakal.

Z papierových parametrov displeja na zadok určite nepadnete. Ide skôr o slušnú klasiku. Na 5,2-palcovej uhlopriečke ponúkne jemné Full HD rozlíšenie. Na rozdiel od BlackBerry Priv je displej technológie IPS. V nastaveniach odporúčam navštíviť možnosť úpravy farieb a nastaviť ich na studenšie, keďže v pôvodne nastavenom režime je biela skôr žltosivá. Čitateľnosť na slnku hodnotím ako priemernú. Niektoré high-endy sú už v tomto ďalej, napríklad tie od Samsungu, no zároveň sa mi ani raz nestalo, aby som si pri používaní musel cloniť druhou rukou.

Pri rýchlom písaní na softvérovej klávesnici som postrehol, že niektoré zadané znaky telefón občas nerozpoznal. Podobný problém som už párkrát zažil, a tak som v obchode Google Play vyhľadal aplikáciu na otestovanie multitouch. Moje obavy sa naplnili. Dotyková vrstva si poradí s maximálne piatimi dotykmi naraz, čo sa môže zdať ako dosť, ale v niektorých situáciách, napríklad pri rýchlom písaní, to postrehnete. Pri stoeurovom smartfóne by som to pochopil, ale tu nie.

Hardvérová výbava neodráža cenovku, no vystačí. Zvládne aj hranie graficky náročnejších hier, a povrch telefónu sa ani pri dlhšom hraní výrazne neprehrieva. V útrobách sa ukrýva osemjadrový Snapdragon 617 s grafickým procesorom Adreno 405. Rovnaký čipset ponúka aj HTC One A9 alebo Lenovo Moto G4. V benchmarku AnTuTu dosiahol 42 388 bodov.

Operačný systém Android je vo verzii 6.0.1. Úpravy výrobcu sú iba minimálne a celkovo systém pôsobí skôr ako čistý Android. Za jednu z najzaujímavejších funkcií považujem vyskakovacie widgety na domácich obrazovkách. Ak aplikácia túto funkciu podporuje, pod jej ikonou sa zobrazí trojica bodiek. Po krátkom podržaní na ikone a následnom potiahnutí nahor sa zobrazí widget aplikácie. Klikom mimo sa schová. Ide o tie isté widgety, ktoré si bežné pripínate na domáce obrazovky, len s tým rozdielom, že tu si ich môžete zobraziť iba v prípade potreby a nemusia na obrazovkách stále zaberať miesto. Ďalšou šikovnou funkciou je rýchly prístup k spusteniu trojice vami nadefinovaných aplikácií potiahnutím po niektorom z tlačidiel v spodnej časti obrazovky.

Vzhľad prostredia si môžete upraviť zmenou ikon. V základe sa nachádzajú iba tie od BlackBerry, no v obchode Google Play ich nájdete desiatky. Celým prostredím vás bude sprevádzať česká lokalizácia, slovenská chýba. Po krátkej chvíli som si na to zvykol, ale pár úsmevných situácií sa občas objavilo. Napríklad keď sa ma prehliadač Google Chrome opýtal, či chcem stránku zo slovenčiny preložiť do češtiny. Klávesnica už slovenčinu podporuje. Okrem zaujímavých gest ponúka aj prediktívne návrhy slov, prípadne úpravu už vami zadaných. Niekedy mi to urýchlilo písanie, no pri niektorých slovách, najmä slangu, to malo opačný efekt.

Ruku na srdce, BlackBerry po prechode na OS Android už nie je tým BlackBerry, aké sme poznali. Pár aplikácií zdedilo, no chýbajú rôzne gestá, minimalizované aplikácie na obrazovke vo forme widgetov atď. V ponuke aplikácií zaujme prepracovaný BB Hub s prehľadnou správou viacerých kont emailových schránok, či sociálnych sietí. Lenže túto, a niektoré ďalšie BB aplikácie, si už z obchodu Google Play môžete stiahnuť aj do smartfónov iných značiek, a tak sa táto aká-taká pridaná hodnota stráca.

Najzaujímavejšou položkou tak zrejme bude bezpečnostná aplikácia DTEK, ktorej názov nesie smartfón aj v názve. Tu sa dozviete, v akej bezpečnostnej kondícii je váš telefón, a aké ďalšie kroky sú vítané. Napríklad nastavenie zámku obrazovky. Na prvý pohľad nejde o veľmi prepracovanú bezpečnostnú aplikáciu, ale bezpečnosť je skrytá hlbšie, priamo v systéme. Ten kontroluje aplikácie a sleduje ich požiadavky na prístup k jednotlivým možnostiam telefónu, napríklad odosielaniu SMS správ. O prítomnosti kontroly bezpečnosti sa presvedčíte už pri samotnom štarte telefónu, kedy treba rátať s o čosi dlhším spúšťaním, než u konkurencie.

Napriek slušnej 3 GB RAM pamäti som sa často stretával s pomalšími reakciami a zaváhaniami prostredia. Nepomohla ani väčšia aktualizácia, ktorá dorazila počas testovania. Ak som chytil telefón, pozrel napríklad Facebook a opäť ho položil na stôl, reakcie boli v poriadku. Akonáhle som ale používal viac aplikácií naraz, a prepínal sa medzi nimi, reakcie boli pomalšie.

Fotoaparát v BlackBerry Priv si ma získal, no v prípade DTEK50 ho hodnotím skôr za priemer, ktorý neurazí, ale ani neprekvapí. Ponúkne rozlíšenie trinásť megapixlov a v noci si pomôžete duálnym LED bleskom. Optická stabilizácia obrazu chýba. Počas dňa sú fotografie slušnej kvality, páčia sa mi farby a pri priblížení sa nemôžem sťažovať ani na nedostatok detailov. Takisto režim HDR, šikovne dostupný už z hlavnej obrazovky, robí svoju prácu dobre, čo je vidieť napríklad pri snímaní oblohy v protisvetle. V noci však už nastupuje šum a za tými najlepšími DTEK50 už nestíha.

Prostredie fotoaparátu je prehľadné. Naľavo poteší už spomínaný prístup k režimu HDR, zmena veľkosti rozlíšenia, regulácia blesku, či časovač. Napravo zasa nájdeme dobre dostupné prepínanie na prednú kameru a vstup do režimov. Tu nás ale nič prevratné nečaká. V ponuke sa nachádza video, foto a panoráma. Poslednú spomínanú som používal iba minimálne. V porovnaní s väčšinou smartfónov súčasnosti telefón nesníma kontinuálne, ale viacero snímok poskladá do jednej. A to občas nevyzeralo najlepšie.

Manuálny režim umožní prispôsobiť si ISO, čas uzávierky, ostrenie, expozíciu a pár ďalších nastavení. Používal som ho zriedkavo a väčšinou som si vystačil s automatikou. Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení pri 60 snímkach za sekundu. Výslednú kvalitu by som označil skôr za priemernú. Chýbala mi najmä ostrosť a občas telefón zvykol zbytočne preostrovať.

Batéria s kapacitou 2610 mAh by mala podporovať aj rýchle nabíjanie Quick Charge 2.0. Moja osobná skúsenosť však bola úplne iná. Po polhodine nabíjania stúpla kapacita zo 4 % na 31 %. To na rýchle nabíjanie nevyzerá. Informáciu o podpore rýchleho nabíjania som nenašiel ani na pribalenej originálnej 2A nabíjačke. Väčším sklamaním však pre mňa bola podpriemerná výdrž batérie. Ak telefón používate naozaj intenzívne, tak prežiť deň bez nabíjania bude pre vás výzvou. Ja som musel DTEK50 dokonca niekedy nabíjať už na obed. Je pravdou, že väčšinu doobedia som počúval hudbu cez Spotify, no ostatné telefóny sa s podobnými nárokmi vysporiadali oveľa lepšie.

Výhody:

+ kvalitné stereo reproduktory

+ zabezpečenie DTEK

+ kvalitné prevedenie

+ notifikačná dióda slúži aj ako blesk pri snímaní autoportrétov

Nevýhody:

- v porovnaní s modelom Idol 4, z ktorého vychádza, mu viacero funkcií chýba (bohatšie využitie špeciálneho tlačidla, možnosť používať dolu hlavou)

- chýba čítačka odtlačkov prstov

- ťažko dostupné tlačidlo napájania

- malá interná pamäť

- pomalšie reakcie

- podpriemerná výdrž na jedno nabitie

Orientačná cena: 339 eur mobilonline.sk

Záver

BlackBerry DTEK50 zaujme skôr biznis zákazníkov, ktorí hľadajú bezpečný smartfón a potešia sa aj širokej palete aplikácií v obchode Google Play. Inak naozaj neviem, prečo by som mal tento telefón niekomu odporučiť. Vychádza z Idolu 4, no viacero zaujímavých funkcií mu chýba. Navyše, vašu peňaženku zaťaží viac. Ani v hardvéri dieru do sveta nespraví. Výkonom neohúri, veľkosť interného priestoru je podpriemerná a chýba mu aj čítačka odtlačkov prstov. Takisto výdržou sa radí skôr k podpriemeru. Ak je pre vás bezpečnosť na prvom mieste, DTEK50 je vhodným kandidátom, inak by som sa poobzeral určite po inom smartfóne.

Diskusia k článku:

matus2109 04.10.2016 - 15:11

Myslíte, že viac sa oplatí Lenovo Moto G4 Plus? Rozmýšľal som nad týmto Blackberry nakoľko som bol jeho fanúšik dlhé roky ale žiadna sláva to už nie je teda...

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne04.10.2016 - 16:11 Trvalý odkaz

Skus pockat na DTEK60, ten ma vykonu ovela viac, ale kedy pride ku nam nik netusi. Pokial chces vyslovene BB. Ak nie, tak ono aj ten G4 plus je celkom fajn smartfon. Mame jeden v rodine a co som ho mal na den pozicany na uvedenie do prevadzky, tak som bol prijemne prekvapeny. Posobi sice ako cinsky dzad, ale nie je to az take zle, prekvapivo.

Nightmare04.10.2016 - 20:46 Trvalý odkaz

trocha sklamanie po tejto recenzii...o tom vykone sa dalo aj cakat
ale tu vydrz zas moze napravit aktualizacia

Peter Fejfar05.10.2016 - 13:18 Trvalý odkaz

Na DTEK50 treba pozerať ako na prístroj strednej triedy. Ak chce niekto viac, bude tu DTEK60. Ak funguje vypínanie a zapínanie displeja poklepaním, tak nerozumiem, prečo by malo byť v tlačidle napravo. To nelogické rozmiestnenie tlačidiel má svoje dôvody v minulosti, kedy sa smartfóny držali v ľavej ruke a pravou sa pomocou stylusu ovládali. U väčších displejov je to takto istejšie a to aj bez stylusu. Nemôžme očakávať, že na takýchto rozmeroch ovladneme prístroj jednou rukou.

Nightmare05.10.2016 - 18:33 Trvalý odkaz

stacila ficurka ako je to u Lenovach alebo tusim u Huaweioch/Honoroch nakreslis "C" a zmensi sa ti obrazovka potom v pohode aj jednou rukou sa da ovladat a neviem uz na ktorej znacke sa da dokonca aj vybrat na aku uhlopriecku si mozes nastavit z 3

Celá diskusia 8 príspevkov