HTC 10 - za fotoaparát sa už nemusí hanbiť

Recenzia vlajkovej lode s 5,2'' QHD displejom, 4 GB RAM, rýchlou čítačkou, výborným 12 Mpix fotoaparátom a OIS aj na prednej kamere.

Značka HTC sa v poslednom období potýka s nelichotivými finančnými výsledkami, ktoré akoby kopírovali sklamanie z jej vlajkových lodí. Kým model One M7 z roku 2013 priniesol výnimočnú kvalitu spracovania, hliníkovú unibody konštrukciu a výborné stereo reproduktory, nástupcovia už v boji s konkurenciou ničím prevratným neprekvapili. Majitelia navyše často zostávali sklamaní z mizerných výsledkov fotoaparátu aj napriek nekonečným experimentom s UltraPixel technológiou či dvojicou objektívov.

ikona

Základné info: HTC 10Nadupaná vlajková loď prináša známy dizajn, 5,2'' QHD displej, Snapdragon 820, až 4 GB RAM, 3 000 mAh batériou, reproduktormi s HTC BoomSound i Hi-Res audio, OS Android 6.0 s HTC Sense a 12 Mpix fotoaparát s laserovým zaostrovaním a optickou stabilizáciou, ktorú dostala aj predná 5 Mpix kamera.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Tohtoročné HTC 10 zahadzuje snahu o unikátnosť úplne. Na prednej strane nenájdete ani logo výrobcu, ani charakteristickú dvojicu reproduktorov. Stredový element pod displejom zas pripomína aktuálne Samsungy.

Ukrýva pevnú čítačku odtlačkov prstov (nemožno ju stlačiť), no položenie prsta na ňu príkladne odblokuje aj smartfón s vypnutým displejom, a ďalší dotyk slúži ako návrat na domácu obrazovku zo spustených aplikácií. Snímač dopĺňa klasická dvojica podsvietených senzorových tlačidiel Späť a ponuky Multitaskingu / Menu.

Výborne vyzerajúce hliníkové telo zostalo a dobre umiestnené spínače na boku kladú správny odpor, no krycie sklo 5,2-palcového displeja je teraz oblejšie a smartfón rád kĺže z ruky. Výčitku mám aj k vystupujúcemu objektívu zadného fotoaparátu. Jeho obruba na našej čiernej verzii bola obitá, sklo šošovky pravidelne zašpinené odtlačkami a smartfón sa ním stále dotýka stola, takže vibrácie prichádzajúcich notifikácií sú mimoriadne hlučné.

HTC dlhodobo ponúka Super LCD alternatívu k prečačkaným AMOLED displejom s otáznou životnosťou. Dostatočne zaujímavú alternatívu, kedže aj panel Desiatky patrí k špičke. Vernosťou farieb, kontrastom i pozorovacími uhlami. Nastavenia ponúkajú dvojicu farebných profilov s ručným doladením teploty farieb a režim ovládania v rukaviciach. Dvojité zaťukanie ho rozsvieti i zhasne.

Ako dlhodobý používateľ niekoľkých HTC-čiek za sebou som grafickú nadstavbu Sense vždy radil medzi tie najlepšie. Jej najnovšie vydanie v spojení s Androidom 6.0.1 ma ale hnevá neprispôsobiteľnými rýchlymi skratkami v hornej lište. Rád by som ich poradie zvolil sám. Na takto veľkom displeji s QHD (1440 x 2560 b.) rozlíšením by som chcel aj hustejšiu mriežku ikon na základnej obrazovke. Zrejme by som siahol po vlastnom launcheri.

Naopak, stále ma teší výborný vstavaný e-mailový klient (konkurencia sa začína uspokojovať s možnosťou pridania viacerých účtov do Gmailu, čo pre oddelenie súkromnej a pracovnej pošty nie je ideálne), vlastný kalendár, možnosť presunúť niektoré vlákna SMS správ do heslom zabezpečenej sekcie a už roky bezkonkurenčná aplikácia pre vytáčanie.

Vyhľadávanie kontaktov na alfanumerickom číselníku pracuje s diakritikou, kontakty si natiahnu fotografie z Gmailu i Facebook Messengera(!) a prepínanie medzi vytáčaním a históriou hovorov prostredníctvom upraviteľných kariet je bleskové. Čo viac môžete chcieť?

Môžno HTC Galériu, na ktorú sme boli zvyknutí. Výrobca ju nahradil ťažkopádnym Google Photos a hoci svoje natívne aplikácie pred časom umiestnil jednotlivo do obchodu Google Play, pokus o stiahnutie do HTC 10 skončí hláškou o nepodporovanom zariadení. Prehliadač HTC Internet je na tom rovnako, ale vďaka Chrome mi vôbec nechýba.

Pravdepodobne vypnete agregátor BlinkFeed v bočnej obrazovke a odignorujete aj voľný režim domácej obrazovky, ktorý namiesto klasickej mriežky povolí ľubovoľné rozloženie ikon na základnej obrazovke.

O zadávanie textu sa stará klávesnica TouchPal, ktorou HTC nahradilo svoje vlastné riešenie. Naštastie tiež ponúka slovenský prediktívny slovník a naučíte ju aj svoje vlastné výrazy. Učí sa však pomalšie než staršie klávesnice výrobcu.

HTC 10 má vďaka kombinácii so 64-bitovým Snapdragonom 820, grafickým čipom Adreno 530 a 4 GB RAM výkonu na rozdávanie. Za celý čas som nezaznamenal žiadne zaváhanie, zahrievanie či spomalenie. Nová videochatovacia služba Duo či tvorca videozostrihov Zoe mali problém s prvotným spustením a priradením príslušných povolení, to však vyriešil reštart zariadenia.

Smartfón prichádza na trh rovno v 32 GB verzii. Po prvom spustení ponúkne približne 23 gigabajt voľného priestoru a do zálohy aj samostatný slot pre microSD kartu. Tu problém mať rozhodne nebudete.

Na uzamykacej obrazovke chýba odkaz pre rýchle spustenie fotoaparátu. Pri zhasnutom displeji sa k nemu dostanete dvojitým potiahnutím prsta od horného okraja obrazovky. Rýchlosť spúšťania týmto spôsobom často kolíše, po kliknutí priamo na ikonu na domácej obrazovke je vždy bleskové.

Spomínal som, že práve fotografie patrili k najväčším slabinám posledných HTC. Ako ukázalo naše Porovnanie fotoaparátov: HTC 10 vs. Samsung Galaxy S7, teraz je konečne všetko inak. Taiwanský výrobca vsadil na 12-megapixelový čip za objektívom s clonovým číslom f/1.8 a optickú stabilizáciu.

HTC 10 hrá počas dňa viac než vyrovnanú partiu a pokiaľ sa prikláňate k verným a nepresaturovaným snímkam, možno radšej siahnete po ňom. Samsung ponúkne mierne lepšie výsledky až pri kontrastne náročnejších scénach a vtedy, ak do hry zasiahne HDR. Aj napriek použitiu svetelnejšej optiky a väčších snímacích bodov na čipe HTC stále neočarí nočnými snímkami. Tu je vlajková loď Samsungu minimálne o triedu ďalej.

Situáciu zlepší manuálny režim Pro (automaticky uloží tiež RAW DNG formát), kde okrem vyváženia bielej, korekcie EV, ISO a posuvníka pre manuálne zaostrovanie ručne vyberiete aj čas uzávierky. Po našom fotoporovnaní z jari v HTC 10 pristála aktualizácia, ktorá uzávierku povolí natiahnuť na maximálne 16 sekúnd. Vďaka optickej stabilizácii často 2-sekundové časy udržíte i z ruky.

Pri zázname inak veľmi kvalitného videa si dajte pozor na zvolené nastavenia. 4K režim bude obmedzený na maximálne 6 minút. V ňom aj pri Full HD zázname môžete zaškrtnúť voľbu nahrávania zvuku vo vysokom rozlíšení, ktorý však formát výsledného videa zmení z .MP4 na .MKV. MKV zatiaľ nepošlete cez Messenger alebo nenahráte na Instagram. Pri prehrávaní v PC, mobile či uploade na YouTube nespoznáte rozdiel.

Fotoaparátu môže pomáhať dvojtónový LED blesk a laserové zaostrovanie. Jeho prostredie mi vyhovovalo. Jednotlivé režimy sú zoradené do prehľadných blokov - Foto, krátke animácie Zoe, Panoráma a Pro režim, ďalší potom patrí videu a spomaleným či zrýchleným záberom.

Na predný 5 Mpix fotoaparát prepínate šikovným tlačidlom vedľa vášho palca. Dokáže nahrávať Full HD video a aj on ponúkne optickú stabilizáciu. Stále ako jeden z mála na svete. Pri nočných selfies pomôže nielen OIS, ale smartfón dokáže celé prostredie ešte prisvetliť krátkym zvýšením jasu displeja - nahradí tak predný blesk.

Spomínal som, že HTC stále živí svoje automatické videozostrihy Zoe. Vyberiete si niekoľko fotografií z úložiska, označíte ich a smartón k nim pridá prechody či hudbu.

HTC 10 definitívne upustilo od stereo reprodukcie zvuku, ktorá však pri takto malých zariadeniach nemusí zohrávať najpodstatnejšiu úlohu. Smartfón i tak hrá cez spodný reproduktor na dolnej hrane aj cez štrbinu pre klasické slúchadlo. Spodný otvor obstaráva basové tóny a supluje funkciu subwoofera, slúchadlo má mať na starosti výšky.

Hoci už výsledná reprodukcia nepatrí k najlepším ani najhlasnejším na trhu, zrejme budete spokojní. Softvérové vylepšovanie zvuku BoomSound možno vypnúť až po pripojení (akýchkoľvek) slúchadiel, pri hlasitom prehrávaní iba prepínate medzi režimom Hudba a Kino. Tutoriál v Sense umožní vyladiť si vlastný audioprofil zakliknutím odpovedí na sériu otázok o hudobných preferenciách alebo počúvaním skúšobných frekvencií.

Majitelia HTC-čiek sú iste zvyknutí na to, že v nastaveniach streamovacej služby Spotify chýba ekvalizér. Ostatné androidy ho tam majú. Márne by ste v systéme hľadali FM rádio, hoci výrobca nám pri uvedení sľuboval aktualizáciu s jeho povolením.

Batéria s kapacitou 3 000 mAh vydržala smartfón s výkonným hardvérom a smädným displejom poháňať bezproblémovo celý deň. V prípade, že som potreboval rezervu, vždy som sa mohol spoľahnúť na bleskové nabíjanie. Z 0 na 100 % potrebuje HTC 10 iba približne hodinu a dvadsať minút. Ak som smartfón plánoval aktívne využívať aj v noci, stačilo krátke pripojenie po príchode domov a po niekoľkých minútach som mohol odísť s opäť bezpečnými 30 - 40 %. QuickCharge vás zachráni aj v prípade, že sa zobudíte s vybitým smartfónom. Už pár minút počas obliekania postačí na zvládnutie veľmi konzervatívnej prevádzky počas dňa. Na pripojenie k sieti i zmeškané udalosti upozorňuje malá dióda pod slúchadlom.

Adaptér navyše nie je nijako extrémne veľký a pohodlne ho zbalíte aj k dodávaným in-ear slúchadlám. Hrajú ďaleko nad priemerom ostatných smartfónov, no audiofil aj tak určite siahne po vlastnom riešení. .

Výhody:

+ rýchla čítačka nahrádza vypínač i tlačidlo domov

+ výborný Super LCD panel

+ natívne aplikácie (E-mail, Kalendár, Kontakty) v nadstavbe Sense

+ kvalitný fotoaparát

+ optická stabilizácia predného fotoaparátu

+ rýchle nabíjanie

Nevýhody:

- menej stabilný úchop zaobleného tela

- vystupujúci objektív sa špiní a spôsobuje hlučné vibrovanie na stole

- chýba nám klasická Galéria HTC

- stále horšie snímky v noci

- cena

Orientačná cena: 749 €

Záver

HTC 10 je výborný smartfón, nepochybne najlepšie HTC za posledné dva či tri roky. Zostávajúci skalní priaznivci značky tak majú absolútne jasnú voľbu. Tá sa v mnohých ohľadoch vyrovná dnešným vlajkovým lodiam od Samsungu, LG, Huaweiu, Sony či Apple.

Spoľahnite sa na kvalitné materiály, vynikajúci displej a tiež konečne poriadnu dvojicu fotoaparátov. Počas dňa nepochybne zvládneu porovnanie s lídrom na trhu, v noci budú Samsungy stále o krok vpred.

Mrzí ma len na najbližšie roky zrejme definitívny odchod výrobcu z postu inovátora. Ak si odmyslím stabilizáciu predného fotoaparátu (ktorú využijete iba zriedka), ani dizajn, ani reproduktory, displej či žiadny iný kus hardvéru HTC 10 už nie je najlepším. Systémové aplikácie mi spomedzi androidov stále vyhovujú najviac, no zvyšok nadstavby Sense a neprispôsobiteľné skratky opäť vyvolávajú myšlienky na riešenia konkurencie. A cenovka smartfónu, ktorý nie je v ničom najlepší, by zrejme nemala ležať vysoko nad hranicou šiestich stoviek.

Snímky a videá z HTC 10 sme porovnali so snímkami z fotoparátov Samsungu Galaxy S7. Ako test dopadol, sa môžete presvedčiť v článku Porovnanie fotoaparátov: HTC 10 vs. Samsung Galaxy S7.

Diskusia k článku:

Nightmare 23.08.2016 - 17:10

Uz som to niekde tusim pisal alebo cital?...kde HTC pridalo niekde zas aj ubralo - u zvuku skoda

ondrakomous23.08.2016 - 22:55 Trvalý odkaz

se divim, ze si ho johny davno nekoupil, best htc ever. musim uznat, ze na zivo je nadhery, takovy ty cerny klavesy, ktery nejdou skoro videt, prvni muj dojem byl, ze jsem podobnej telefon jeste nevidel. dival jsem se na srovnavaci fotky a s7 foti neskutecne, az uplne nerealisticky takovy ty uplne pohadkovy barvy.

Knoxville23.08.2016 - 23:26 Trvalý odkaz

Teraz dostal este dalsiu aktualizaciu ktora zlepsuje okrem ineho aj fotak. Fon sa mi paci,este som nemal moznost vyskusat si ho. A nekupil som si ho preto lebo nic mensie ako 5,7-5,5 nechcem. Na Motorolku som si strasne zvykol...

ondrakomous23.08.2016 - 23:44 Trvalý odkaz

v ruce si ho nedrzel, ale vis, ze dostal aktualizaci. verim.

Knoxville24.08.2016 - 06:20 Trvalý odkaz

O aktualizacii pisu weby predsa. Co s tym ma spolocne ze som ho nedrzal v ruke?

Celá diskusia 24 príspevkov