10 rokov späť: dotykový displej, stylus, QWERTY a jog dial (Sony Ericsson P990i)

Kto si nepamätá tento smartfón, akoby sa len včera narodil. Toto je totiž ikona! Špičkový stroj s OS Symbian UIQ 3.0, ktorý sa pred desiatimi rokmi pýšil podporou 3G a dotykovým QVGA displejom.

Tento model bol predstavený už v októbri 2005, no ja som sa k nemu dostal až v lete 2006. To čakanie sa však oplatilo.

V tabuľke so základnými parametrami svietil 2,8-palcový dotykový displej s QVGA rozlíšením. Tešili sme sa z dobrej čitateľnosti údajov na slnku, FM rádia aj dvojmegapixelového fotoaparátu. Paradoxom bola podpora GPRS a 3G, no absencia technológie EDGE. Batéria s kapacitou 1120 mAh s celodennou výdržou nám vtedy pripadala úplne dostatočná. 60-megabajtovú pamäť ste si mohli rozšíriť dodávanou 64 MB kartou MemoryStick Duo. V balení nechýbalo ani pútko na ruku a CD so softvérom.

Zvláštnosťou P990-ky bola dvojica klávesníc. V zavretom stave ste pod displejom mali k dispozícii klasickú alfanumerickú klávesnicu ako na akomkoľvek inom mobile. Po jej odklopení (alebo úplnom odňatí) ste odhalili podsvietenú QWERTY klávesnicu.

Popri dotykovom displeji a klávesnici P990-ke nechýbalo dotykové pero a ovládacie koliesko Jog Dial. Prečo sa museli zo smartfónov vytratiť aj takéto užitočné prvky? To fakt netuším.

Určite vám však odporúčame prečítať si celú recenziu P990i. Jej záver spred desiatich rokov totiž hovorí úplne za všetko:

Sony Ericsson P990i je výborný pomocník aj zabávač. Keď som testoval Sony Ericsson M600i, práve zábavné funkcie mi na ňom výrazne chýbali. Tu nájdem ešte bežnú pamäťovú kartu, výborný fotoaparát, takmer dokonalý FM prijímač a funkcie Walkmana. A to všetko popri prepracovaných pracovných funkciách, akými sú telefónny zoznam, register hovorov, práca so správami, e-mail... Je to veľmi dobrý smartfón bez plnohodnotnej podpory slovenskej diakritiky pri písaní textov a prezeraní webu.

Po prečítaní recenzie si určite pozrite aj galériu fotografií Sony Ericssonu P990i, v ktorej nájdete aj snímky vytvorené 2 Mpix fotoaparátom tejto mašiny.

Diskusia k článku:

lukas87 06.08.2016 - 08:44

Ahoj Riso, na zaciatku mas omylom uvedene ze telefon bol predstaveny v r. 2015 namiesto 2005. Radsej si to rychlo oprav, lebo niekto si to zase nedocita do konca, kde potom spominas ze "z pred 10 rokov" a budu ta chciet ukamenovat :-D pekny vikend prajem

Lenka Ivančíková06.08.2016 - 10:42 Trvalý odkaz

Dakujeme, opravene. :)

Celá diskusia 2 príspevky