Poradňa: Bude mi stačiť Android s 1,5 GB RAM?

Vo viacerých recenziách a videorecenziách sme sa nechali počuť, že dnes už nikomu neodporúčame smartfón s OS Android a úložiskom pod 16 GB a RAM-kou pod 2 GB. Lenže potom prišla do redakcie nasledovná prosba o radu od čitateľa Tomáša:

Pri recenzii jedneho smartfonu - napamatam presne, ktory to bol - ste sa vyjadril, ze Android telefon s RAM-kou pod 2 GB sa neoplati v dnesnej dobe kupovat. Ale vo videu pri Samsungu Galaxy A3 (2016) ste tento telefon chvalili za vyladeny system. Chcem sa opytat, vas osobne, ako je na tom tento telefon po dlhsom pouzivani? Nedostane sa pocase do stavu, ze bude tych 1,5 GB ramky malo? Uvazujem totiz nad kupou nejakeho kompaktnejsieho telefonu, ktory by som vyuzival okrem telefonovania, SMS, prezerania webu aj ako navigaciu v aute (Sygic) a navigaciu pri turach v horach. Bude tento fon dobry na to, alebo mam hladat nieco ine? Vela takych telefonov s kompaktnymi rozmermi niet.

Ak sa zameriame na skutočne kompaktné rozmery, môžeme si pomôcť článkom:

Smartfóny do jednej ruky: 11x displej do päť palcov (24. 3. 2016)

Je už staršieho dáta, no od marca sa toho na poli smartfónov príjemných do ruky veľa nezmenilo. S 2 GB RAM sa medzi nimi nachádzajú len iPhony a súrodenci Sony Xperia Z3 Compact / Z5 Compact. Otázkou však je, či im nedokáže konkurovať aj nový Samsung Galaxy A3 (2016) s RAM 1,5 GB.

Podľa recenzie je to šikovný mobil, ktorý bude na bežné použitie určite stačiť. Nás však zaujíma váš názor. Radi by sme definitívne rozhodnutie spravili aj s vašou pomocou.

Poznáte niekoho, kto používa Galaxy A3 (2016)? A čo prezeranie webu a navigácia? Waze, Sygic, Google Maps (na cestách) či Mapy.cz (v horách). Podľa nás by s tým nemusel byť veľký problém, no možno tých plus/mínus 500 MB bude pri používaní navigačných aplikácií cítiť.

Ďakujeme za každý názor v diskusii.

Doplnené o 21:00 hod. v deň vydania článku:

Pri RAM pod 2 GB radia naši čitatelia nepoužívať napríklad aplikáciu Facebook, ale sledovať radšej jeho mobilnú verziu cez internetový prehliadač.

Používatelia Galaxy A3 (2016) sú s ním spokojní. Thomas Valco ho používa od apríla a, ako píše, funguje dobre. Na navigovanie používa Google Maps. Vladimír Lorinc skúšal A3 (2016) týždeň s HERE WeGo s mapami ôsmich krajín, nevynechal ani arkádové hry, aplikácie na úpravu fotiek, internet, facebook, messenger, e-maily a podľa jeho slov "šľapal ako hodinky". Dodáva tiež, že "síce nebol najrýchlejší, ale nadstavba TouchWiz je teraz naozaj vyladená".

Zopár čitateľov tvrdí, že 1,5 GB RAM bude oveľa lepšie fungovať bez TouchWiz a podobných nadstavieb, a našlo sa aj zopár takých, ktorí by v žiadnom prípade do androidu s RAM-kou pod 2 GB neinvestovali. Ale zdá sa, že tí Galaxy A3 (2016) v ruke vôbec nedržali, čo je v tomto prípade podmienkou relevantnej diskusie.

Diskusia k článku:

AdoP 30.07.2016 - 22:05

kazdy mobil sa pouzivanim aplikacii, ci webu zahlti a na to sluzia cistiace aplikacie, ktore ramku a dalsie uloziska vycistia od nepotrebnosti. 1,5 gb ram je podla mna dost pri spomenutych aplikaciach. ale az tak dobre to neviem posudit.

juryno30.07.2016 - 23:33 Trvalý odkaz

Používal samsung galaxy j5 duos 2015ku a ten mal 1,5gb ram a nikdy žiadny problém či zasek. Proste úplná spokonost. U galaxy a3 by som sa ramky vobec nebál. Môj názor.

Hľadal som dlho kompaktný mobil a vlastne je len jeden normalny a to z5 compact. No cena bola pre mňa prehnaná v BA shope a bol hranaty a ťažký. Iphone už len z princípu kvôli predrazensti a horším parametrom nikdy nekúpim. Potom som rozmýšľal že kompakt je fajn ale na net je primaly. Napokon som kúpil sammsung galaxy a5 2016 v akcii cez 250 eur a úplná spokojnost

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease31.07.2016 - 02:26 Trvalý odkaz

Veľkosť pamäte RAM je jeden s najdôležitejších parametrov mobilu. No ešte dôležitejšie je, ako ktorý fon s ňou narába. Sú to už roky, čo mi nestačil 1GB..
Od 2GB som to dáko prestal kontrolovať, vždy jej bolo dosť.
No nie rovnako. Keď porovnám 2GB Xperia ZR s K3 Note, tak u prvého mi nikdy neklesla pod 500MB. Lenovo, ale malo nie zriedka 1GB voľný. A pod 700MB to snáď ani nešlo. Je, ale pravda, že bol rootnuty a zbavený veškerého balastu.
Pri LG G4 s 3GB RAM je správa pamäte dáko moc "benevolentná". Maximálne je voľných len 300MB a často to klesne pod 100MB?!
Ale našťastie nepociťujem jej nedostatok.
Idem skontrolovať ešte OnePlus X (3GB)...

Richard Hombauer31.07.2016 - 02:34 Trvalý odkaz

mental, mas toho veru pozehnane :) Vdaka za postrehy!

Knoxville31.07.2016 - 02:58 Trvalý odkaz

A to ked mam u X Style volne 650 MB a priemerne vyuzitie 74 percent mal som pocit ze robim nieco zle a ono na prekvapenie G4 s rovnakym HW je na tom este o dost horsie. Presne ako pise mental nie je podstatne kolko mas pamate RAM,ale ako snou fon naraba. Bohuzial,u Androidu zacina byt 2GB malo,kvoli "nenazratosti" systemu. "Zlaty" Iphone,aspon v niecom je "dobry"... :)

Celá diskusia 9 príspevkov