Coolpad Max - vsádza na kov a gigabajty

Recenzia 5,5'' Full HD dual SIM androidu s kvalitnou konštrukciou, veľmi slušnou výbavou, rýchlou čítačkou odtlačkov a slabším fotoaparátom.

Po prvotnom oťuknutí trhu prostredníctvom lacných smartfónov sa spoločnosť Coolpad rozhodla zavítať aj do vyšších cenových kategórií. Najväčšiu pozornosť rozhodne púta model Coolpad Max, ktorý zaujme prevažne výzorom a niektorými hardvérovými parametrami. Doposiaľ som na Coolpad pozeral ako na zaujímavú značku pre cenovo nenáročných používateľov. Obháji si spoločnosť svoje meno aj v tejto triede? Sám som veľmi zvedavý.

ikona

Základné info: Coolpad Max (A8)Dual SIM android s 5,5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, 4 GB RAM, 13 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov, LTE a 2 800 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Po kliknutí na obrázok sa zväčší do popredia. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Coolpad Max vsádza okrem iného aj na eleganciu a dáva o tom vedieť už pri predajnom balení. Viac než elegantný vzhľad ma ale zaujal obsah v ňom, konkrétne nabíjačka. Tá ma na konci s microUSB konektorom tlačidlo, ktorého stlačením rozsvietite priestor okolo konektora a vkladanie do telefónu v noci je tak pohodlnejšie. Ide o zaujímavý nápad, ktorý si zaslúži pochvalu. Nabíjací kábel zasa pochválim za ploché prevedenie eliminujúce nechcené zamotanie. Pri pohľade na slúchadlá v bielom prevedení je jasné, kde sa výrobca inšpiroval.

Dizajnovo ide o veľmi podarený smartfón, ktorý zaujme nejedného okoloidúceho. Najviac otázok zrejme vyvolá zadná stena, kde pri pohľade na vystupujúci objektív fotoaparátu je vidieť inšpiráciu modelom HTC One A, ktorý sa zasa sčasti inšpiroval aktuálnymi iPhonmi.

Coolpad Max vyzerá pekne, no ako je na tom samotná konštrukcia? Výborne. Coolpad veľmi milo prekvapil a do rúk mi naservíroval mimoriadne pevný telefón s kovovou unibody konštrukciou. Pôsobí veľmi hodnotne a v konkurenčnom súboji s rovnocennými rivalmi určite obstojí. Konštrukcia je dotiahnutá do detailov a nemám jej čo vyčítať. Hrany telefónu sú zabrúsené, vďaka čomu telefón pri držaní v ruke nereže a pochváliť treba aj prednú stenu s 2.5D zaobleným ochranným sklom.

Prst z povrchu displeja len tak skĺzne a nenarazí na žiadne ostré hrany. Menšie mínus tak dávam iba vystupujúcemu fotoaparátu, ktorý bude náchylnejší na odery. Za druhé mínus si Coolpad Max až tak nemôže a súvisí so zvoleným materiálom. Pri aktuálnych teplotách vonku treba rátať s rýchlejším nahrievaním kovovej konštrukcie, čo môže byť niekedy trochu nekomfortné.

Napriek väčším rozmerom musím výrobcu pochváliť za rozumné osadenie prvkov v bočných stenách. Na tlačidlo napájania v pravej, a rovnako tak tlačidlo ovládania hlasitosti v ľavej stene, som dočiahol bez výrazného prehmatávania. Pochválim ich aj za tenké kovové prevedenie, ktoré nahmatáte s väčšou istotou. Napravo ešte nájdeme šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a druhým hybridným slotom pre druhú nanoSIM alebo microSD kartu. Tu treba zdôrazniť, že Coolpad prekvapil a modelu Max doprial až 64 GB interného priestoru (reálne dostupných 52,4 GB), preto bude zrejme rozumnejšie používať ho v režime dual SIM. Koniec koncov, k používaniu aj s druhou SIM som bol nepriamo donútený. Pri vložení iba jednej SIM karty telefónu často vypadával signál, nepomohlo ani prepnutie zo 4G na 3G. Po vložení druhej SIM karty sa už tento problém vôbec nedostavil. Zaujímavé.

Čo sa týka používania dvoch SIM kariet naraz, možnosť prispôsobenia a spravovania nájdete v nastaveniach, v položke Správa kariet SIM. Nájdeme tu možnosť nastaviť si predvolenú SIM pre siete 4G a hovory. Pri 4G však musím dať výrobcovi mínus za chýbajúcu podporu 800 MHz pásma, ktoré sa používa najmä v menším mestách. Rovnako tak sa nepochlapil ani pri využívaní dvoch SIM kariet naraz. Ak je na jednej aktívny hovor, tá druhá je automaticky neaktívna. Škoda, pri tak veľkom internom priestore mohol výrobca pokojne zabudnúť na podporu microSD a viac popracovať na možnostiach dual SIM.

MicroUSB konektor poteší podporou pripojenia externých zariadení cez USB OTG. S externým harddiskom so súborovým systémom NTFS si už neporadil, ale nevadí. To zvládne iba pár smartfónov na trhu. MicroUSB konektoru robí spoločnosť dvojica mriežok. Reproduktor však nájdeme iba v jednej z nich. Kvalitou by som ho zaradil k priemeru. Neprekvapí, ale ani nesklame.

Ak sa odosobním od umiestnenia, tak čítačku odtlačkov môžem iba chváliť. Prekvapila najmä pohotovými reakciami a spoľahlivosťou rozpoznania. Situácií kedy som musel prst priložiť ešte raz bolo ako šafranu. Prst môžete priložiť v ľubovoľnom smere a okrem odblokovania telefónu poslúži napríklad aj pri snímaní autoportrétov. V nastaveniach si môžete pridať maximálne päť odtlačkov.

Veľký, 5,5-palcový IPS displej dostal jemné Full HD rozlíšenie. Bol som s ním spokojný. Farby sú živé a pri pohľade zboku nedochádza k ich skresľovaniu. Maximálny jas si poradil aj so slnečnými lúčmi a displej bol pohodlne čitateľný. Priestor na zlepšenie by som videl pri automatickej regulácií jasu. Pri prechode zo slnka do tmy automatika nestiahne jas na komfortnú úroveň a je potrebné ju znížiť manuálne. Inak mu ale nemám čo vyčítať. Nastavenia nie sú veľmi bohaté.

Dve zaujímavé funkcie sa nachádzajú trochu mimo, v položke Inteligentné ovládanie. Prvou je aktivácia režimu zvýšenej citlivosti pre ovládanie displeja v rukaviciach. Tou druhou, zaujímavejšou, je podpora zobrazenia a používania dvoch aplikácií naraz, ktorú určite poznáte napríklad zo smartfónov značky Samsung. Po aktivácii sa na boku obrazovky zobrazí ikona pre vyrolovanie zoznamu aplikácií. Coolpad pochválim za to, že medzi podporovanými aplikáciami pre túto funkciu nájdeme aj doinštalované. U niektorých výrobcov je totiž ponuka podporovaných aplikácií obmedzená iba na pár. Veľkosť zobrazenia dvoch aplikácii viete meniť a taktiež ich aj prehodiť zhora nadol.

Aj keď pod a nad displejom veľa nevyužitého miesta nenájdeme, treba k nemu prirátať ešte čierny lem okolo displeja. Stále však ide o akceptovateľné hodnoty. Pod displejom sa nachádza iba názov výrobcu, tlačidlá sú súčasťou displeja. Coolpad treba pochváliť za možnosť ich prispôsobenia. Podobne ako u niektorých značiek, tak aj tu máte na výber z dvoch tém a až štyroch kombinácií. Tie môžu pozostávať z tradičnej dvojice šípky späť a domov, ktorú môže dopĺňať tlačidlo ponuka alebo zoznam naposledy spustených aplikácií. K tlačidlám si môžete pridať ešte šikovnú ikonu pre manuálne skrytie / zobrazenie tlačidiel. To oceníte napríklad pri hraní hier.

Nad displejom zaujme najmä notifikačná dióda. Svieti intenzívne a jej upozorňovanie si určite všimnete. Má detailné možnosti nastavenia, v ktorých si vyberiete, na čo vás bude dióda upozorňovať.

Coolpad Max spája s HTC One A9 nielen podobne vyzerajúce prevedenie zadnej steny, ale aj čipset. V oboch totiž nájdeme Snapdragon 617 od Qualcommu. Ten pozostáva z osemjadrového procesora taktovaného na 1,7 GHz a grafického procesora Adreno 405. Výkonu je tu dostatok, o čom nás presvedčil aj test AnTuTu, v ktorom Coolpad Max dosiahol 43 889 bodov. Hry Real Racing 3 a SBK15 bežali bez akéhokoľvek zaváhania, no pri dlhšom hraní už treba rátať s prehrievaním kovovej konštrukcie. Počas bežného používania je teplota v norme.

V ponuke konektivity prekvapujúco chýba podpora NFC. Pri telefóne vyššej strednej triedy by sa to už nemalo stávať.

Menšie mínus si výrobca zaslúži za staršiu verziu operačného systému Android, konkrétne ide o 5.1.1. Nad ním beží nadstavba Coolui 8.0. V porovnaní s nadstavbami ostatných výrobcov ide o skromnejšie prostredie so slabšou paletou zaujímavých funkcií. Hlavným ťahákom môže byť duálny priestor, ktorý umožní mať v podstate dva telefóny v jednom. V duálnom priestore môžete mať napríklad druhé konto Facebooku, pracovné emaily a pod.

Samostatná ponuka aplikácií chýba, a tak ich nájdeme spolu s widgetmi na domácich obrazovkách. Vzhľad ikon v prostredí si môžete zmeniť prostredníctvom niektorej z pripravených tém. Túto zaujímavú funkciu v smartfónoch vítam. Prostredie si tak môžete osviežiť, prípadne naladiť na serióznejšie vystupovanie. Neviem či to bol zámer, ale niektoré ikony aplikácií, najmä tie od Googlu, ostávajú aj po zmene témy rovnaké, ladené do zlatého vzhľadu. Trošku sa to bije s ostatnými ikonami, ale nejde o nič tragické.

Vo výsuvnej lište na vás čaká hneď niekoľko skratiek, z ktorých vyzdvihnem rýchle prepínanie 4G medzi SIM kartami a šikovnú skratku svietidla. Priestor nižšie patrí rýchlemu prispôsobeniu jasu. To som využíval pomerne často. Ďalšie funkcie prostredia možno označiť za bežné a ničím výnimočným neprekvapia.

Okrem slušnej nádielky internej pamäte tu máme k dispozícii aj operačnú pamäť s nadpriemernou kapacitou 4 GB. K dispozícii je 3,6 GB a voľná kapacita sa väčšinou pohybovala okolo hodnôt 1,4 – 2 GB. Priznám sa, že Coolpad Max reakciami príjemne prekvapil. Vyskytlo sa aj pár pomalších reakcií, no bolo ich iba minimum. Pochvaľoval som si najmä viacero spustených aplikácií na pozadí, medzi ktorými som sa preklikával bez opätovného načítavania. Systém bežal svižne a celkovo ho hodnotím ako dobre odladený.

Po prvom spustení som bol zvedavý aj na kvalitu lokalizácie prostredia do slovenčiny. Je takmer úplná, no pár úsmevných prekladov, prípadne popis s malým začiatočným písmenom sa stále nájde. Mňa napríklad pobavil preklad aplikácie určenej na poznámky. Hľadajte ju pod názvom Memorandum. V nastaveniach, v položke Ďalšie nastavenia hovorov zasa pokojne narazíte na funkcie ako načasovanie vypnutia telefónu, aktualizácia systému a podobne. Trochu netradičné umiestnenie.

Z ponuky aplikácií spomeniem FM rádio. Je úplne jednoduché, bez podpory zobrazenia názvu stanice (RDS) a názvu skladby, ale je tu. Na jeho rýchle spustenie môžete použiť napríklad aj šikovné gesto potiahnutia po obrazovke smerom nadol, ktoré umožní nájsť ľubovoľnú aplikáciu v telefóne, prípadne aj názorne ukáže, na ktorej domácej obrazovke sa aplikácia nachádza.

Aj keď papierové hodnoty fotoaparátu vyzerajú slušne, ohodnotil by som ho maximálne ako priemerný, možno skôr podpriemerný. Pri prezeraní na displeji telefónu je všetko viac-menej v poriadku, no na väčšom monitore si všímam, že aj pri dobrých svetelných podmienkach mi tu chýba ostrosť a so zhoršujúcim sa osvetlením radikálne nastupuje šum. Vtedy sa určite oplatí siahnuť skôr po manuálnom režime, kde si okrem iného môžete nastaviť aj dĺžku expozície. Pod rozostrené fotografie sa asi sčasti podpísala aj samotná aplikácia. Tá v niektorých prípadoch vôbec nepreostrovala a po niekoľkých dňoch som radšej všetko snímal až po manuálnom zaostrení na zvolený bod.

Na hlavnej obrazovke ma potešilo rýchle zapnutie dvojtónového LED blesku a prepínanie HDR. Lenže ani HDR režim ma za srdce nechytil a jeho výsledky hodnotím skôr ako podpriemerné. Funkcií a všelijakých režimov je tu naozaj neúrekom, no ja by som radšej uvítal lepšiu kvalitu fotografií než kvantitu možností. Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení. Aj tu platí, že kvalita je skôr priemerná.

Pri Full HD obrazovke som toho od batérie s kapacitou 2 800 mAh veľa nečakal. Je pravdou, že v náročnejšom dni som telefón dal preventívne nabiť ešte pred odchodom z práce, no práve v týchto prípadoch sa ukázala jedna veľká výhoda. Batéria totiž podporuje funkciu rýchleho nabíjania s veľmi dobrými hodnotami. Tak napríklad, telefón som vložil do nabíjačky s 2 % kapacity. Už po 34 minútach bol stav 66 %, po hodine som sa dostal na veľmi slušných 98 % a úplne nabitie mu trvalo približne hodinu a štyri minúty. Za to dávam Coolpadu veľký plusový bod.

Výhody:

+ elegantný vzhľad

+ kvalitná a hodnotná konštrukcia

+ 64 GB interný priestor

+ 4 GB RAM

+ rýchla čítačka odtlačkov prstov

+ podpora dvoch SIM kariet

+ rýchle nabíjanie

Nevýhody:

- priemerný fotoaparát

- vypadávanie signálu pri vložení iba jednej SIM karty

- chýba podpora 800 MHz LTE siete

- chýba NFC

- staršia verzia OS Android

Orientačná cena: 299 eur mobilonline.sk

Záver:

Premiéra spoločnosti Coolpad vo vyššej, no stále dostupnej cenovej relácii, sa celkom podarila. Áno, telefón má pár detských chýb, ako napríklad chýbajúcu podporu 800 MHz siete LTE, či NFC, no v konečnom dôsledku prekvapil. Coolpad Max je prerastený elegantný telefón s hodnotnou konštrukciou, bohatou nádielkou gigabajtov pod kapotou a prekvapivo rýchlym nabíjaním. Poteší aj rýchla čítačka odtlačkov prstov, či podpora dvoch SIM kariet. Tu však Coolpad Max trochu štrajkoval a pri vložení iba jednej SIM karty strácal signál. Za mínus možno považovať aj priemerné výsledky fotoaparátu. Na záver sa však opäť prenesiem na pozitívnu vlnu a Coolpad Max zhodnotím ako celkom príjemné prekvapenie. Má svoje muchy, ale na druhej strane, aj viacero pozitív.

Videorecenzia:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Coolpad Max A8 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Paťo 05.01.2017 - 19:55

Coolpad max sa da teraz zohnat za 221,85€.oplati sa v tej cene?

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne05.01.2017 - 20:34 Trvalý odkaz

a naco? za 220 mas redmi note 3 z O2 (v NAY za 199 3/32 Pro verzia), co je asi najdrahsia cena u nas... vykon ovela vyssi, podpora tiez lepsia... Alebo nieco ine za 220 s 5.5" fullHD ... Lenovo A7010, za 249 mas K5 Note Fingerprint, aj Moto G4 plus. Tych 30 eur stoji za ten rozdiel, a ak davas plnu cenu za telefon, na coolpad sa vykasli.

Ak sa ti paci, kup si ho, cena je, aka je. Podla mna sa neoplati.

Paťo06.01.2017 - 17:47 Trvalý odkaz

dakujem,presne to som potreboval

Celá diskusia 3 príspevky