Sony Ericsson Spiro

RECENZIA low-endu Vysúvací mobil s 2 Mpix fotoaparátom, podporou EDGE, 3,5 mm jackom a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 92 x 48 x 17 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 119 mm

hmotnosť: 90 gramov (zistená: 94 gramov),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 34 x 46 mm, uhlopriečka 56 mm (2,2''),

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 5 MB + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

batéria: BST-33, 1 000 mAh,

výdrž: do 5,5 h hovoru / 460 h pohotovosti,

SAR: 1,03 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, e-mail, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty

Sony Ericsson Spiro je dizajnovo vydarený kompaktný slajder, ktorý prichádza s pomerne priaznivou cenou. Za takmer stovku dostanete hudobný mobil s dvojmegapixelovým fotoaparátom, 3,5 mm jackom a podporou sociálnych sietí.

Spira sa nesie v tradičnom štýle. Ide o malý zaoblený telefón vysúvacej konštrukcie. Vyhotovenie novinky ma príjemne prekvapilo. Napriek plastovej konštrukcii ide o kvalitný telefón, ktorého kryty držia pevne a nevŕzgajú ani pri silnejšom uchopení. Pochváliť musím aj vysúvací mechanizmus, ten je spracovaný rovnako výborne. Rozmerovo patrí Spiro medzi menšie telefóny. V zavretom stave výška tesne prekračuje hranicu deviatich centimetrov (92 mm), v otvorenom meria takmer dvanásť. Prijateľná je aj hmotnosť, 90 gramov vo vrecku takmer nie je cítiť. Prednú stranu telefónu tvorí 2,2-palcový displej a šestica tlačidiel s ovládacím kruhom. Na pravej strane sa nachádza dvojica tlačidiel na ovládanie hlasitosti, jeho umiestnenie mi však nevyhovovalo. Spodné tlačidlo slúžiace na znižovanie hlasitosti sa nachádza nízko, a tak sa stalo, že som ho musel pri hovore často hľadať. Zadnú stranu tvorí odnímateľný plastový kryt, ktorý je náchylný na poškrabanie. V jeho hornej časti sa nachádza objektív fotoaparátu, v spodnej zasa mriežka reproduktoru. Pod zadným krytom sa nachádza batéria s kapacitou 1 000 mAh a slot pre pamäťovú kartu microSD. Pre jej výmenu nie je potrebné vyberať batériu. Ľavá strana je pomerne holá, obsahuje iba nekrytý microUSB konektor. Hudobný 3,5 mm jack hľadajte vo vrchnej stene.

"Konštrukčne je Spiro zvládnutý výborne."

používa tradičné rozloženie. Ovládacia časť pozostáva z dvoch združených polkruhov s tromi tlačidlami a štvorsmerným ovládacím kruhom s potvrdzovacím stredom. Ten zároveň slúži aj na ovládanie Walkmanu. Jednotlivé tlačidlá majú dostatočnú veľkosť a problém nebudú mať ani ľudia s väčšími prstami. Klávesnica je podsvietená slabou oranžovou, ktorá v prípade úplnej tmy zbytočne netrápi oči. Alfanumerická časť klávesnice je zvládnutá výborne. Písanie je rýchle a pohodlné, tlačidlá majú dobrú veľkosť i tuhosť. Oceňujem tiež aj nízku hlučnosť klávesnice.

Sony Ericssonu Spiro dokáže zobraziť 262 144 farieb. Používa rozlíšenie 240 x 320 bodov na 2,2-palcovej uhlopriečke. Vďaka tejto kombinácii sú detaily i písmo jemné. Problémom je slabá viditeľnosť na priamom slnku. Nastavenia umožňujú regulovať jas či prispôsobiť si tapetu, tému a šetrič obrazovky. Domáca obrazovka nepodporuje aktívny pohotovostný režim, zobrazený je iba aktuálny čas a dátum. Menu je tradičné, používa rozloženie 3 x 4 ikony. Spiro nepatrí medzi najrýchlejšie telefóny. Jeho reakcie sú miestami spomalené, pri testovaní sa mi telefón aj niekoľkokrát zasekol.

"Problémom je slabá viditeľnosť na priamom slnku"

Dvojmegapixelový

síce ponúka množstvo nastavení, no výsledné fotografie nie sú kvalitné. Poslúži však na momentky do pamäte telefónu či na Facebook a Twitter. Fotoaparátu chýba autofókus i LED blesk. Ako som už spomínal, nastavenia sú široké. Umožňujú meniť veľkosť snímky, farebné efekty, vyváženie bielej či zvuk spúšte. Samozrejme nechýba ani nočný režim a samospúšť. Spiro nahráva video v maximálnom rozlíšení 176 x 144 bodov, čo je v dnešnej dobe žalostne málo.

Na prezeranie snímok a videí slúži stará známa aplikácia

, ktorá prehľadne triedi všetky multimediálne súbory. Na prezeranie môžete taktiež využiť aj správcu súborov dostupného cez organizér.

Na prehrávanie hudby poslúži prehrávač

novej generácie, ktorý je prepojený aj s aplikáciou Médiá. Ten roztriedi vašu hudbu podľa autorov, albumov a playlistov. Nastavenia umožňujú aktivovať jeden zo štyroch pripravených ekvalizérov či funkciu rozšíreného sterea. Hudobný prehrávač funguje aj na pozadí, pričom na domácej obrazovke zobrazuje názov aktuálne prehrávanej skladby. Walkmanu sekunduje FM rádio s RDS a možnosťou nahrávania, ktoré nájdete v zložke Zábava. Rádio bez pripojených slúchadiel nefunguje. Hudobné funkcie uzatvára aplikácia TrackID, ktorá umožňuje identifikovať prehrávané skladby.

"Walkmanu sekunduje FM rádio s RDS a možnosťou nahrávania."

Vnútorná pamäť Spira má kapacitu slabých 5 MB. Rozšíriť ju môžete kartami microSDHC s maximálnou kapacitou 16 GB. Do telefónneho zoznamu môžete uložiť až 1 000 kontaktov a 5 000 čísel. Pamäť pre SMS správy je zdieľaná a limitovaná iba ostávajúcou voľnou pamäťou.

neprináša žiadne zmeny. Jednotlivým kontaktom môžete priraďovať viacero údajov, nechýba vyhľadávanie postupným zadávaním znakov. Na domácej obrazovke môžete vyhľadávať kontakty zadávaním znakov ako so slovníkom T9. Nechýbajú ani profily, ktoré si môžete plne prispôsobiť, no nie časovať. Do tichého režimu sa rýchlo dostanete podržaním mriežky v pohotovostnom režime.

"Sony Ericssonu Spiro nechýba ani inteligentné vytáčanie."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Prijaté SMS a MMS správy sú združené v spoločnom priečinku. Zobraziť ich môžete v tradičnom zozname alebo formou konverzácií.

je taktiež spoločný, stačí pridať predmet či súbor a správa sa automaticky zmení na multimediálnu. Medzi editovaním textovej a multimediálnej správy môžete prepnúť aj manuálne. Spiro, podobne ako všetky nové Sony Ericssony, prešiel zo slovníka T9 na tzv. Quick text. Veľká zmena to však nie je. E-mailový klient v telefóne nehľadajte. Absenciu elektronickej pošty môžu majitelia Gmail účtov vyriešiť nahratím externej Java aplikácie.

"E-mailový klient v telefóne nehľadajte."

je jednoduchý, no poradí si ako s wapovými, tak aj webovými stránkami. Samozrejme, myslíme tie jednoduchšie webstránky. Pre pohodlnejšie prezeranie webu odporúčam stiahnuť Operu Mini 5. Na internet sa Spiro dokáže pripojiť iba prostredníctvom technológií GPRS a EDGE. Na 3G sa zabudlo. Zabudnúť môžete aj na Wi-Fi. O lokálne prenosy sa stará Bluetooth a (konečne!) microUSB konektor.

"Sony Ericsson konečne vymenil nepopulárny Fastport za microUSB konektor."

nájdete v sekcii Organizér. Aktívne záznamy v mesačnom náhľade zobrazuje len zvýraznením dňa. Mesačný náhľad sa už roky nezmenil a to je chyba. Možnosti kalendára sú slabé, dokáže iba zmazať všetky údaje. Budík sa nachádza v hlavnom menu. Budení môže byť až päť. Každému možno nastaviť čas, tón, hlasitosť, obrázok, textovú poznámku a odklad budenia. Spiro vás môže zobudiť aj rádiom. Z ostatných organizačných funkcií nechýbajú úlohy, stopky, časovač odpočítavania, kalkulačka či poznámky, ktoré si môžete umiestniť aj na domácu obrazovku.

Ako správnemu Sony Ericssonu, ani Spirovi nechýba možnosť minimálizácie aplikácií a teda aj multitaskingu. V telefóne je pripravená jedna hra (Quadrapop) a Facebook aplikácia.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Batéria s kapacitou 1 000 mAh mi v Sony Ericsson Spiro vydržala až 4 dni, a to som telefón denne používal na niekoľko SMS správ a pár minút hovoru.

Výhody:

- vyhotovenie telefónu,

- FM rádio s RDS s možnosťou nahrávania,

- inteligentné vytáčanie,

Nevýhody:

- slabá viditeľnosť displeja,

- slabé foto a video,

- chýbajúci e-mailový klient.

Orientačná cena: 99 € (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson Spiro ma napriek svojim chybám príjemne prekvapil. Ide o sympatický low-end s kvalitnou konštrukciou, ktorý za nízku cenu ponúkne aj čosi navyše. Hoci nevyniká v pracovných, ani multimediálnych funkciách, predsalen poteší prítomnosťou 3,5 mm jacku, FM rádia s RDS a možnosťou nahrávania, 2,2-palcového QVGA displeja či univerzálneho microUSB konektoru. Za cenu tesne pod hranicou 100 €, sa tak môže Spiro stať nielen úspešným modelom v ponuke operátorov, ale aj vo voľnom predaji. Konkurentom novinky od Sony Ericssonu je najmä slajder Samsung Shark III.

Druhý názor

Richard Hombauer: Vysúvacia Nokia 7230 je o pár eur drahšia, ale starší Walkman Sony Ericsson W760i je na www.sonyericsson-shop.sk za rovnakú cenu ako Spiro. Ak vám neprekáža Fast port, tak jednoznačne investujte do starinky s lepším a rýchlejším prostredím aj GPS. Ak chcete niečo nové, s univerzálnym konektorom pre nabíjačku i kábel, kúpte Spiro. Mne na ňom prekážali pomalšie reakcie. Spiro, ako nástupca modelu W395, na mňa (podobne ako predchodca) už nepôsobí tak "sonyericssonovsky". Stačilo mi pár sekúnd v galérii W760i a hneď mi bolo jasné, ktorý "Sony Ericsson telom i dušou" by som si vybral. A tak len dodám, že prezlečený W760i do nového obalu a za rovnakú sumu by ma potešil viac než novo vytvorené Spiro lacné nielen cenovkou, ale aj celým používateľským prostredím.

Produktová stránka: Sony Ericsson Spiro

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Sony Ericsson

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.09.2010 - 00:38

Mám tento telefon už rok, viditeľnost na slnku je dobrá, zobrazenie času veľké. Na taký malý display až veľmi dobrá grafika. Ovládanie jednoduché, treba si zvyknúť.(každému sa vyhovieť nedá)

anonymous13.04.2010 - 18:44 Trvalý odkaz

BUFU: Velmi by som sa potesil,keby SE vyrobil walkman mobil s dotykovym displejom...

anonymous13.04.2010 - 20:17 Trvalý odkaz

NortySP: Vyrobi :D cital som ze do konca roka 2011 alebo tak neako ma mat SE 70% mobilov dotykovych a tohto roku su este asi 4 mobily co by mal predstavit urcite a maju to byt walkmany...tak mozno Dotykovy Android Walkman :D to by bolo fajn :D ale tento fon v pohode urcite nebude drahy :D

anonymous13.04.2010 - 20:51 Trvalý odkaz

ORION: Pre?o tento má Micro USB + 3,5 mm Jack a ten prvý drahší Zylo Walkman to nemá ? (dúfam že Zylo už bude vážne posledný s fastportom)
Ale potešil displej že už nemá len 176x220 ale 240x320 kone?ne takéto parametre i u lowendu len som zvedavý na uhloprie?ku.

Celá diskusia 52 príspevkov