Coolpad Porto S - es ako skromný

Recenzia lacného dual SIM androidu s pekným 5-palcovým HD displejom. Zamrzí len 8 GB pamäť, pomalé reakcie a slabá výdrž.

Po dvojici modelov Porto a Modena, s ktorou značka Coolpad odštartovala svoju etapu aj na slovenskom trhu, sme sa na začiatku tohto roka dočkali ďalšieho tandemu noviniek.

Model Torino S si bude chcieť uchmatnúť pozornosť v nižšej strednej triede, kde bude lákať napríklad na čítačku odtlačkov prstov. Cenovo najdostupnejšiu kategóriu oživí model Porto S. A práve naň sme sa pozreli.

ikona

Základné info: Coolpad Porto SLacný dual SIM android nižšej strednej triedy s 5'' HD displejom, štvorjadrovým procesorom, 8 Mpix fotoaparátom, podporou LTE a 2 000 mAh batériou.

Podľa názvu (aj kódového označenia E560 pre Porto a E570 pre Porto S) by malo ísť o nástupcu minuloročného Porta, pričom od pridaného písmena S sme márne očakávali nejaké zlepšenia. Po pár dňoch používania ale vidíme, že prívlastok v tomto prípade nie je tým "S" ako na smartfónoch značky Apple. Porto S je teda samostatný model s nevhodným názvom, ktorý sa predáva za príjemných 109 eur, a podľa toho k nemu treba pristupovať.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Prvé zmeny si všímam už pri veľkosti a prevedení konštrukcie. Unibody zhotovenie zostalo, no na dotyk príjemný povrch z kešu orieškov vystriedal tak trochu fádny plast. Nesklame, ale ani nezaujme. Naša sivočierna verzia pôsobila konzervatívnym dojmom, preto by som asi radšej siahol po elegantnejšej bielej. Unibody prevedenie sa vydarilo. Konštrukcia pôsobí pevným dojmom, a ani pri silnejšom stláčaní a krútení v ruke nie je počuť žiadne nepríjemné zvuky. Zadná stena je oblá, a tak telefón lepšie padne do ruky.

V porovnaní s predchodcom nastala zmena aj v rozmeroch. Dôvodom je osadenie päťpalcového displeja namiesto 4,7-palcového (ten prekvapivo nájdeme na luxusne pôsobiacom Torino S).

Rozmermi Porto S z radu príliš nevytŕča. Opäť si však ale treba dávať pozor pri prezeraní produktových fotografií, kde Coolpad zasa prezentuje o čosi užšie okraje displeja, než je tomu v skutočnosti.

Tlačidlo hlasitosti sa presťahovalo do ľavej bočnej steny a ja túto zmenu vítam. Na modeli Porto bolo umiestnené v pravej stene pod tlačidlom napájania a dosť často som si ich mýlil. Tlačidlo hlasitosti naľavo aj tlačidlo napájania v pravej bočnej stene sú umiestnené v rozumnej výške a ich nahmatanie bolo pohodlné.

Z hornej steny prekvapivo zmizol infraport na ovládanie techniky v domácnosti. Nájdeme ho opäť v drahšom Torine S. Prečo teda Coolpad nenazval modely opačne je pre nás všetkých záhadou.

Dolu nájdeme microUSB konektor na nabíjanie a prepojenie s PC. Pripojenie externých zariadení cez USB OTG predošlý model neponúkol a jeho nasledovník tento nedostatok po ňom zdedil.

Prvou pozitívnou novinkou je podpora dvoch SIM kariet. Prvotné nadšenie však opadáva po zistení, že druhá SIM vo verzii nano zaberie miesto pre microSD kartu. A tú v prípade Porta S považujem za nevyhnutný doplnok. Interný priestor totiž ponúkne dnes už podpriemerných 8 GB, pričom necelú polovicu zaberá systém. Navyše, hneď po štarte a aktualizovaní už nainštalovaných aplikácií mi Porto S ponúklo iba 1,83 GB miesta. MicroSD kartu možno nastaviť ako predvolený priestor na ukladanie aplikácií, čím je jej využitie namiesto druhej SIM karty užitočnejšie.

Pri Porte S s minimom nainštalovaných aplikácií, napríklad ako služobný telefón, však možno uvažovať aj o využití ako dual SIM smartfónu. Po vložení dvoch SIM kariet v nastaveniach pribudne možnosť upraviť názov a farebné odlíšenie jednotlivých kariet a takisto nastaviť predvolenú kartu pre hovory, správy a dáta. Pri voľbe "vždy sa pýtať", sa po vstupe do aplikácií číselník alebo písanie správ zobrazí vo výsuvnej lište ponuka výberu SIM karty. Siete štvrtej generácie (LTE) podporuje iba prvý slot, ten druhý (namiesto microSD karty) môžete používať iba v režime 2G. Takže sa netešte na HD Voice. Podobne ako väčšina dual SIM smartfónov, tak ani Porto S nepodporuje plnohodnotné používanie dvoch SIM kariet a počas hovoru na jednej je tá druha neaktívna.

Z prednej steny zmizli dotykové tlačidlá pod displejom a spolu s nimi aj viacero zaujímavých gest, ktoré predošlé Porto ponúklo. Tlačidlá sú teraz súčasťou displeja. Na gestá sa žiaľ zabudlo aj na displeji. A to je škoda. Mne rozhodne najviac chýba možnosť rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním. Coolpad modelom Porto S mieri jednoznačne po čo najnižšej cene, čo je podľa nás jednoznačne škoda.

Spolu s uhlopriečkou narástlo aj rozlíšenie displeja. Vo finále sa tak stretávame s päťpalcovým IPS displejom a HD rozlíšením. Tomuto pomeru nemám čo vyčítať. Zobrazenie je jemné a farby pôsobia živým dojmom. Privítal by som však vyšší maximálny jas, ktorý by uľahčil používanie na slnku. Rovnako tak by mohli byť pohotovejšie reakcie senzora automatickej regulácie jasu. Ale je tu, a to ráta. Najviac mi však prekážali reakcie dotykovej vrstvy. Displej rozpozná maximálne päť dotykov naraz, čo môže pripadať ako dostačujúca hodnota, no pri rýchlejšom písaní sa mi stávalo, že dotyková vrstva niekedy nezaregistrovala správne.

V nastaveniach displeja odporúčam zájsť do ponuky MiraVision, ktorá na prvý pohľad informuje iba o prítomnosti technológie na zvýšenie kvality obrazu. Z ľavej časti obrazovky je však možné vysunúť lištu s možnosťou nastavenia režimu obrazovky (štandardný, jasné farby alebo používateľský režim), ostrosti, teploty farieb a dynamického kontrastu.

Nad displejom mi opäť chýba notifikačná dióda, ktorá by ma upozornila na zmeškané udalosti. Na predný fotoaparát výrobca nezabudol, no v porovnaní s modelom Porto kleslo jeho rozlíšenie z piatich megapixelov na dva.

Hlasný reproduktor v spodnej časti zadnej steny sa snaží klamať telom. Mriežka je výrazne široká, ale veľkosť reproduktora pod ňou je asi iba tretinová. Čo sa týka kvality reprodukcie, tak tu určite odporúčam siahnuť radšej po slúchadlách. Poďakujú sa vám vaše uši a tiež aj okolie. Asi najhorší reproduktor, aký som za poslednú dobu počul. Pri prehrávaní sa všetko zlieva a znie to naozaj zle aj pri obyčajnom zvovení prichádzajúceho hovoru.

O chod zariadenia sa stará čipset MT6735 od MediaTeku so štvorjadrovým procesorom taktovaným na 1 GHz a grafickým procesorom Mali-T720. Výkonom dieru do sveta veľmi nespraví, o čom sme sa presvedčili aj v teste AnTuTu, v ktorom dosiahol 19 654 bodov. Na menej náročné hry by to však malo stačiť. Ja som vyskúšal Asphalt 8, pri ktorom som si všimol pomalšie reakcie a trhavé pohyby, ale v konečnom dôsledku to bolo celkom hrateľné. Viac než slabší výkon ma ale počas celej doby používania trápila operačná pamäť s kapacitou 1 GB. Telefón výrazne nestíhal a častokrát som na otvorenie aplikácie alebo pri rôznych preklikoch čakal aj tri-štyri sekundy, čo je už dosť. S pomalšími reakciami som sa stretol aj pri predošlom Porte, no nevyskytovali sa tak často a s tak výraznými časovými prelivmi. Porto S nie je nič pre trpezlivých.

Predošlé Porto ponúklo pár zaujímavých gest a funkcií v prostredí, no Porto S sa strápi aj s takmer čistým Androidom. Ide o staršiu verziu 5.1. Zásahov od výrobcu je tu minimum. V porovnaní s čistým Androidom mi tu však chýba samostatná ponuka aplikácií. Množstvo appiek som tak mal spolu s widgetmi na niekoľkých domácich obrazovkách. V prostredí vyzdvihnem hornú lištu so skratkami, z ktorých pochválim rýchle prepínanie zvukových režimov a skratku svietidla.

Ponuka aplikácií je základná, no nič podstatné mi tu nechýbalo. Poteší prítomnosť FM rádia, ktoré si pre fungovanie vyžiada zapojenie slúchadiel. Na prvý pohľad jednoduché prostredie toho dokáže pomerne dosť. Zobrazí vám názov stanice, názov skladby a ponúkne aj možnosť nahrať si vysielanie.

Na pomalé reakcie som si musel zvyknúť aj pri používaní fotoaparátu. Spusteniu, a rovnako tak aj zaostreniu to trochu trvá, a raz mi kvôli tomu unikla aj jedna zaujímavá momentka. Prostredie dýcha jednoduchosťou. Ja som najčastejšie siahal do pravej hornej časti, kde sa nachádza prepínanie režimu HDR. Snímanie HDR fotografií je pomalšie a na výsledných snímkach sú často zachytení "duchovia". Okrem HDR som ešte párkrát využil panorámu.

Pri plnom, osemmegapixlovom rozlíšení sa sníma v pomere strán 4:3. Pri 16:9 môžete snímať maximálne šesťmegapixlové fotografie. Výsledné fotografie veľmi neprekvapia. Na môj vkus boli farby trochu chladné a pri prezeraní na väčšom monitore si všímam výrazné zlievanie plôch a chýbajúce detaily. Výsledky tak bude vhodnejšie prezerať na displeji telefónu alebo ich nazdieľať na sociálne siete a pár nedostatkov prípadne zakryť nejakým filtrom.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 36 MB, 3GP; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 90 MB / min.)

Aj nahrávanie videí možno označiť skôr ako podpriemerné. Nahrávať môžete maximálne v HD rozlíšení.

Smartfónu s päťpalcovou HD obrazovkou doprial výrobca batériu s kapacitou iba 2 000 mAh. Kvôli pomalším reakciám som telefón nebral do rúk až tak často, no napriek tomu som ho dokázal vyšťaviť za deň, niekedy aj skôr. Pri počúvaní hudby cez Spotify som v práci siahal po nabíjačke ešte pred odchodom. Výdrž teda hodnotím ako podpriemernú.

Výhody:

+ HD rozlíšenie pekného displeja

+ podpora dvoch SIM kariet

+ poctivá konštrukcia

+ príjemný cena

Nevýhody:

- napriek názvu nejde o nástupcu modelu Porto

- 8 GB interný priestor

- pomalé reakcie

- nie najpresnejšia dotyková vrstva

- podpriemerná výdrž

- chýba notifikačná dióda

- fotoaparát

Orientačná cena: 109 eur mobilonline.sk

Záver:

Predošlé Porto malo svoje muchy, ale v konečnom dôsledku išlo o celkom sympatický a rozmerovo šikovný smartfón za rozumný peniaz, ktorý ponúkol aj pár prekvapení. Napríklad infračervený port alebo zaujímavé gestá. Lenže Porto S nie je jeho nástupcom. Je to lacný osemgigový android s podporou dvoch SIM kariet pre totálne nenáročných používateľov s poriadnou dávkou trpezlivosti. My dnes totiž už nikomu neodporúčame kupovať smartfóny s 8 GB pamäťou a 1 GB RAM-kou. Navyše, použitie microSD karty automaticky obmedzí šuplík na vloženie už len jednej microSIM karty. Skrátka, tento mobil môžeme označiť za úplný základ so slušným displejom. Nič viac. Z dvojice noviniek od značky Coolpad by preto náš zrak smeroval určite k o čosi drahšiemu modelu Torino S. Ten sa na prvý pohľad veľmi vydaril. Už aby sme ho mali k dispozícii na recenziu.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Začať diskusiu