MyPhone L-Line - smartfón dvoch tvárí a troch tisícov miliampérhodín

Recenzia 4,5'' androidu so štvorjadrovým procesorom, 1 GB RAM, podporou LTE a 5 Mpix fotoaparátom. Výbava zaujme aspoň 3 000 mAh batériou.

Priznám sa, že v palete smartfónov poľskej značky MyPhone sa mierne strácam. Rad Axe znamená odolné modely, no potom na webe vidím S Line, Cube, Artis, Venum, Q-SMART, rad Fun… všetko cenovo pri sebe a nič, čo by mi napovedalo o tom, čo je vyššia a čo nižšia trieda, kde nájdem lepší či väčší displej a čo bude úplný low-end.

Na prvý pohľad ťažko zaradiť aj tento L-Line. Z krabice totiž vyberám pomerne kompaktný 4,5-palcový mobil s parádnym zaobleným chrbátom. Výborne sa drží a hoci je zadný kryt len plastový, jemné vrúbkovanie v spojení so šedou farbou ma chvíľu nechalo na pochybách. Šošovka fotoaparátu je uprataná v úplnom rohu, na pravom boku nájdem pomerne tvrdé tlačidlá vypínača a regulácie hlasitosti.

ikona

Základné info: MyPhone L-LineCenovo dostupný dual SIM android nižšej strednej triedy s 4,5'' FWVGA displejom, štvorjadrovým procesorom, 5 Mpix fotoaparátom, podporou LTE a 3 000 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

3,5 mm audio jack a microUSB port sú potom oproti sebe, klasicky hore a dolu. Telo vyzerá veľmi dobre a mohlo by naznačovať aj vyššiu cenovku. Vpredu ma zaujme displej bez veľkých okrajov po stranách a veľký priestor na trojicu dotykových tlačidiel. Tie sú bohužiaľ nepodsvietené.

Po rozsvietení obrazovky však nastáva veľký obrat. IPS displej má slabé pozorovacie uhly, no pri pohľade spredu pomerne živé farby aj vďaka výrobcom zvolenej tapete. Aj rozlíšenie 480 x 854 bodov by stačilo, no výrobca zrejme pre istotu všade zvolil pomerne veľké ikony a text. Okamžite som v ponuke zobrazenia nastavil malé písmo (fotografie v článku sú so štandardným), ale najmä v menu nastavení to stále boli poriadne "kone"... Takáto kombinácia rozlíšenia a dpi v systéme by však mohla byť super pre starších ľudí s horším zrakom.

Výrobca nezaháľal a do L-Line nahral Android vo verzii 5.1. Ten prináša pár šikovných vylepšení - napríklad panely notifikácií už na uzamknutej obrazovke, odkiaľ sa možno rýchlo dostať aj k fotoaparátu a telefónu či nové rýchle prepínače po opätovnom stiahnutí lišty s upozorneniami. Používateľ si ich upraviť nevie, karty s pripojením k Wi-Fi a Bluetooth tak budú vždy hneď pod posuvníkom regulácie jasu. Ak jeho úpravu chcete prenechať na automatický senzor, treba zablúdiť do nastavení zobrazenia (Prispôsobenie jasu), klasický "checkbox" v karte prepínačov tu chýba.

Operačný systém však nie je najlepšie odladený, launcher občas spadol s chybovou hláškou a po dlhom podržaní prsta na displeji sa akosi nezobrazovala ponuka widgetov s možnosťou pridania na domácu obrazovku. Do jedného z priečinkov som si tiež popresúval množstvo aplikácií priamo od výrobcu, no priečinok sa po prvom páde launchera tváril ako prázdny. Nepomohol ani soft reštart telefónu, pomerne rozladený som teda v polovici testovania pristúpil k obnove továrenských nastavení.

Systém síce dokáže obnoviť moje nainštalované aplikácie, no stále nie poradie ikon či nastavené zvonenia a uložené SMS správy. V tomto Android stále zaostáva.

Veľké písmo sa netýka klávesnice a aplikácie Telefónu, kde by sa číselník nemusel skrývať. Na užšom displeji chce vyťukávanie písmen zvyk, poteší aspoň horný rad písmen s číslicami po dlhom stlačení.

V nastaveniach ma zaujalo prispôsobenie obrazu MiraVision. Ide softvérovú úpravu farieb s výberom Štandardného režimu, Jasných farieb a Používateľského módu. Ten umožňuje detailné nastavenie snáď všetkého: kontrastu, saturácie, jasu, ostrosti a teploty farieb. Až si hovorím, že v smartfóne tejto cenovej kategórie je to zbytočnosť, ale prečo nie?

Zabudnúť nesmieme ani na natívne meranie objemu prenesených dát cez Wi-Fi či mobilné dáta, či plánované zapnutie a vypnutie L-Line v stanovený čas. Údaje o prečerpanosti vášho balíka možno zobraziť aj jednoduchým kliknutím na ikonu dát v karte skratiek.

Špecifickou položkou sú nastavenia Smart Wake, kde sa dá povoliť obľúbené rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním, no i ďalšie gestá - potiahnutie zdola nahor pri vypnutom displeji ho hneď aj odblokuje, presun do strán prepína prehrávané piesne, "C" aktivuje fotoaparát, "O" Telefón, "M" prehrávač atď. Každé gesto možno povoliť či zakázať samostatne.

Tento smartfón však nie je žiadny rýchlik a benchmarkový rekordér. Odporúčam zablúdiť do skrytých nastavení pre vývojárov a povypínať všetky zbytočné animácie. Štvorjadrový MediaTek MT6735M so slabučkým taktom 1 GHz tak bude aspoň o niečo voľnejšie dýchať. Sekunduje mu 1 GB RAM, s ktorou už aj lacné androidy dokážu pracovať celkom slušne. Pohyb na úrovni systému je v poriadku, na štart aplikácií či prepínanie v multitaskingu sa už chvíľku čaká.

Z 8 GB vnútornej pamäte si používateľ po prvom spustení užije 3,74 GB, no našťastie je pripravený aj slot pre microSD kartu obklopený dvojicou slotov pre microSIM karty. MyPhone L-Line totiž podporuje obe naraz, samozrejme pri prebiehajúcom hovore z jednej je tá druhá nedostupná. Prekvapením je, že LTE i 3G konektivitu obslúži hociktorý z nich.

Pripravená je dvojica fotoaparátov, predný s 2 Mpix rozlíšením a hlavný 5-megapixelový s automatickým zaostrovaním. Aplikácia je pomerne jednoduchá, ponúka samostatnú spúšť pre snímky alebo maximálne HD (1 280 x 720 b.) video s pauzou. Nechýba ovládanie blesku a HDR pohodlne vyvedené na samostatné tlačidlo či niekoľko špeciálnych režimov ovládaných ikonami na ľavej strane.

Prvá spúšťa klasické fotografovanie, druhá režim živej fotografie, tretia priebežné ostrenie na jeden pohybujúci sa objekt a posledná softvérové vylepšovanie pleti osôb na snímkach. Živá fotografia by mala ukladať 5-sekundové krátke videá, hardvér ich však nestíha spracovať, trvá to dlho a nešli mi vôbec prehrať. Samotná kvalita štandardných fotografií tiež nijako neohúri.

V balení sú okrem fólie na displej aj jednoduché a lacné slúchadlá so zahnutým konektorom. Využijete ich zrejme len na počúvanie FM rádia (s RDS) alebo skôr len telefonovanie cez zabudovaný mikrofón, z plochého zvuku totiž náročnejšieho fanúšika hudby budú bolieť uši. Hlasitý reproduktor na zadnej strane však prekvapil, hrá veľmi hlasno a na neplánované ozvučenie aj veľkej miestnosti bohate postačí.

Z priemerného hardvéru tak bude vytŕčať snáď len 3 000 mAh batéria. Kedže smartfón neohúri výkonom ani vyladením, dá sa predpokladať striedmejšie využívanie, pri ktorom zaručí výdrž na úrovni dvoch dní. V prípade nevyužívania dátových prenosov to môže byť ešte oveľa viac. V balení je štandardná pomalá 1 A nabíjačka.

Výhody:

+ veľká 3 000 mAh batéria

+ príjemne zaoblený zadný kryt

+ dual SIM podporuje LTE pre oba sloty

+ Android 5.1

+ pre niekoho veľké písmo

+ fólia v balení

Nevýhody:

- slabý a pomalý hardvér

- pozorovacie uhly displeja

- nepodsvietené tlačidlá

- softvérové chyby (padajúci launcher)

- lacné slúchadlá v balení

Orientačná cena: 119,90 € (digitall.sk)

Na jeden záber: MyPhone L-Line

Záver

MyPhone L-Line má slušné spracovanie a dual SIM s podporou LTE pre obe SIM karty. Zaujať môže aj 3 000 mAh batériou, vďaka ktorej sa dostáva na úroveň drahších modelov od Lenova. Ponúka však len 8 GB vnútorné úložisko a slabý hardvér, ktorý požiadavkám náročnejšieho používateľa nebude stačiť. Priemerný fotoaparát vyváži aspoň snaha o použitie Androidu 5.1, no ani softvérová stránka nie je bez chýb.

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Začať diskusiu