Sony Xperia Z3+ - definitívne zbohom krytu microUSB

Recenzia výborne vybaveného androidu s kvalitnou konštrukciou odolnou proti ošplechnutiu vodou, pekným 5,2'' Full HD displejom a slušnou výdržou.

Za posledné dva roky držím v ruke už štvrtú vlajkovú loď triedy Xperia Z. Aj tento údaj jasne hovorí o tom, že Sony sa vymyká z radu, v ktorom je zvyčajné predstaviť jednu vlajkovú loď ročne. Na jednej strane možno tento krok chváliť, keďže výrobca vie rýchlo ponúknuť nové zariadenie s najnovším hardvérom, no na tej druhej, je otázne, či rozdiely medzi modelmi nie sú minimálne. Vtedy sa pokojne môže stať, že záujemca siahne radšej po o čosi staršom modeli so stále slušnými parametrami, no za viditeľne nižšiu cenu. A to môže byť aj osud najnovšej Xperie Z3+. Nechajme sa prekvapiť.

ikona

Základné info: Sony Xperia Z3+Vode i prachu odolný smartfón s dizajnom Omni Balance, 5,2'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, 20,7 Mpix fotoaparátom s nahrávaním 4K videí, OS Android 5.0 Lollipop, plnou dátovou výbavou a 2 930 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Dizajn novinky sa opäť nemení, preto je rozumnejšie porovnať, čo sa zmenilo oproti predchodkyniam. Výrobca sa hrá najmä s rozmiestnením prvkov v bočných stenách. V tomto smere na mňa však pôsobí trochu nerozhodným dojmom. Stále experimentuje, pričom pri niektorých prvkoch sa vracia k umiestneniu zo starších generácií. Reč je napríklad o stereo reproduktoroch, ktoré sa opäť vrátili k hornému a dolnému okraju, tak ako to bolo na modeli Xperia Z2.

V porovnaní s predchodkyňou, Xperiou Z3, je plusková verzia o pol milimetra kratšia, rovnako široká a o 0,4 milimetra tenšia. Rozdielov je teda minimum. Dôležité je, že s Xperiou Z3+ sa výborne manipuluje, čomu napomáha najmä rozumná šírka a hrúbka telefónu. Napriek hladkým líniám telefón dobre padol do ruky a pri pokuse dočiahnuť do horného priestoru som v ruke s istotou prehmatával.

Spracovanie je už tradične na vysokej úrovni. Unibody konštrukcia pôsobí mimoriadne pevným dojmom a všetko do seba presne zapadá. Na zaoblených bočných stenách sa stretávame s lesklým kovom, vpredu a vzadu zasa s odolným sklom. Elegantné, no zároveň odtlačky priťahujúce prevedenie. Ja by som zrejme siahol po svetlejšej verzii, ktorá lepšie kamufluje zababrané plochy. Odolné sklá dobre odolávajú škrabancom, no nie sú stopercentné, preto by som možno porozmýšľal o nejakom nenápadnom kryte.

Sony už nejaký ten piatok vo svojich vlajkových lodiach kombinuje eleganciu s odolnosťou. V tomto smere by sme jej len ťažko hľadali konkurenciu. Ani Xperia Z3+ sa nezľakne prachu a polhodinového pobytu vo vode s maximálnou hĺbkou 1,5 metra. V tomto smere poteší aj jedna súvisiaca novinka. MicroUSB konektor sa presťahoval do dostupnejšej spodnej steny a je bez ochranného krytu. Nezabudlo sa ani na podporu pripojenia externých zariadení cez USB OTG. Len je trochu skrytá a pri prvom pripojení zariadenia nevykoná žiadnu akciu. Ak chcete pripojiť zariadenia cez USB OTG, zájdite do nastavení, zvoľte Pripojenie zariadenia Xperia, Možnosti pripojenia USB a Vyhľadať USB zariadenie. USB kľúč pripojilo bez problémov, s externým diskom si už ale neporadil.

Jediný kryt nájdeme v ľavej bočnej stene. Podobne ako u predchodkyne zakrýva dva sloty pre nanoSIM a microSD kartu, zmenil sa ale spôsob vkladania. V plusovej verzii sú sloty umiestnené za sebou v jednom šuplíku. Vďaka tomu je kryt užší než u predchodkyne, no kvôli vybratiu microSD karty je potrebné vytiahnuť celý šuplík aj s nanoSIM kartou, čo v praxi znamená automatický reštart systému. Zbytočne.

Z ľavej steny sa žiaľ vytratil aj magnetický konektor na pripojenie dokovacej stanice. Podľa mňa ide o veľmi šikovné príslušenstvo a ak by som rozmýšľal o smartfóne od Sony, určite by som jeho prítomnosť ocenil. Škoda.

Napravo nájdeme už kultové okrúhle tlačidlo napájania, pod ktorým nesmie chýbať pohodlne dostupné tlačidlo hlasitosti a fyzická dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Tá ho vie prebudiť aj zo zhasnutého stavu. Hore sa nachádza iba 3,5 mm audio konektor na pripojenie slúchadiel. Vo vlajkovej lodi by som tu už očakával aj infračervený port na ovládanie techniky v domácnosti. V spodnej stene robí microUSB konektoru spoločnosť ešte otvor pre pútko. Na odolnom telefóne sa určite zíde.

Stereo reproduktory sa premiestnili späť k hornému a dolnému okraju, teda tak, ako na Xperii Z2. Stereo reproduktory v smartfóne vždy vítam, no v tomto prípade ma veľmi neoslovili. Rozhodne som sa stretol už s kvalitnejšou reprodukciou a dovolím si tvrdiť, že aj z jedného reproduktora. Zvuk je na môj vkus trochu plechový a podobne ako u predchodkyne, pri vyššej hlasitosti dochádza k rezonovaniu tenkého tela. Telefón sa správal divne aj pri položení na stôl, kedy zvuk pôsobí viac priestorovým dojmom, no časť zvuku ako keby vychádza zo stola. Skrátka, na bežne počúvanie postačí, ale neosloví.

Na prednej stene ešte poteší senzor automatickej regulácie jasu a notifikačná dióda. Je však pravdou, že prevedenie z Xperie Z2 (široká dióda v mriežke reproduktora) sa mi osvedčilo viac. Dióda je dosť malá a počas dňa som si upozornenie občas nevšimol. Nad displejom sme sa dočkali jedného vylepšenia. Predný fotoaparát s rozlíšením 2,2 Mpix vystriedal päťmegapixlový.

Displej sa nemení. Opäť sa tak stretávame s 5,2-palcovým IPS displejom s Full HD rozlíšením. Vo väčšine recenzií spomínam, že Full HD rozlíšenie bohato stačí, za čím si aj stojím, no v tomto prípade som už čakal to QHD. U konkurencie sa s ním už stretneme. Jemnejšie rozlíšenie by mohlo zohrať dôležitú úlohu pri rozhodovaní sa medzi Xperiou Z3+ a jej predchodkyňami. Nič to ale nemení na tom, že pred sebou mám kvalitný displej v každom smere. Farby sú verné, pri pozorovaní pod uhlom sa nedeformujú a spokojnosť smeruje aj k čitateľnosti na priamom slnku.

V nastaveniach poteší režim ovládania v rukaviciach, vyváženie bielej farby a už tradične aj funkcia X-Reality for mobile pre zlepšenie kvality prezeraných fotografií a videí. Potešila aj možnosť rozsvietenia displeja dvojitým ťuknutím, no iba do chvíle, kedy ma samovoľné odblokovanie vo vrecku nohavíc a postláčanie všetkého možného prestalo baviť. Asi v polovici testovania som túto funkciu preventívne vypol.

Poriadnu dávku výkonu dodáva 64-bitový chipset Snadragon 810. S ním sme sa stretli aj pri modeloch LG G flex 2 a HTC One M9. Chipset pozostáva z ôsmich jadier, pričom štyri z nich sú taktované na 2 GHz a zvyšne štyri na 1,5 GHz. Grafiku má na starosti procesor Adreno 430. O poriadnej dávke výkonu nás presvedčil aj test v benchmarku AnTuTu, v ktorom Xperia Z3+ dosiahla 47 361 bodov. Výkon však v tomto prípade ide ruka v ruke s prehrievaním. Konštrukcia sa výrazne prehrieva už po pár minútach strávených na webe, citeľnejšie je to pri hraní hier alebo fotografovaní. Vyššiu teplotu zaznamenáte najmä na zadnej stene, v okolí fotoaparátu.

Interný ukladací priestor narástol dvojnásobne, no žiadne zázraky nečakajte. 32 GB je v dnešnej dobe medzi high-endmi štandard. Pre používateľa je dostupných 21,9 GB. Ak máte v pláne uchovávať v telefóne väčšie množstvo fotografií, videí prípadne hier, využite slot na microSD kartu, ktorý pojme pamäťovku s kapacitou až do 128 GB.

V nami testovanej Xperii Z3+ bežal operačný systém Android vo verzii 5.0.2, ktorý dopĺňala nadstavba od výrobcu. Aj keď sa mi prostredie od Sony páči a na testovaných telefónoch som s ním spokojný, s postupom času by som t už rád videl aj nejaké novinky. V tejto podobe ide o poctivý dobrý štandard. Osobne by som tu rád videl niekoľko funkcií známych z prostredí konkurentov. Napríklad možnosť zobraziť dve aplikácie naraz, miniaplikácie túto funkciu plne nenahrádzajú, alebo možnosť zmenšiť prostredie na obrazovke a umiestniť ho bližšie k okraju. Inak som spokojný.

Vzhľad prostredie si viem zmeniť prostredníctvom tém, vo výsuvnej lište nájdem všetky dôležité skratky a zaujímavou funkciou je aj otáčanie prostredia. Pre mňa najzaujímavejšou funkciou je rozhodne nahrávanie obrazovky. Nájdete ju v ponuke, ktorá sa zobrazí po dlhšom podržaní tlačidla napájania. Nahrávanie obrazovky môžete využiť napríklad na vytvorenie inštruktážneho videa pre menej skúsených používateľov smartfónov značky Sony.

Počas celej doby používania boli reakcie systému svižné, no objavilo sa aj pár samovoľných reštartov. Inak nemám čo vyčítať. Operačná pamäť s kapacitou 3 GB hravo zvládla beh viacerých aplikácií naraz, pričom bola stále voľná ešte polovica. Samotný systém si z RAM-ky uchmatol v priemere 600 MB. Dúfam, že tie reštarty sa týkali iba nášho kusu.

Sony je stabilným hráčom na poli smartfónov, a vyzretosť cítiť aj z jeho prostredia a aplikácií. Ja som bol s nimi spokojný. Číselník potešil inteligentným vytáčaním s prehľadávaním v menách a priezviskách, pri písaní textu som si zasa pochvaľoval prepracovanú klávesnicu s bohatou ponukou úprav. Aj multimediálne aplikácie patria už nejaký ten piatok medzi špičku. Ja som najčastejšie siahal po hudobnom prehrávači Walkman a FM rádiu.

Fotoaparát ponúkne rovnaké rozlíšenie ako predchodcovia, teda 20,7 megapixlov. V porovnaní s vlajkovými loďami ostatných výrobcov tu ešte stále chýba optická stabilizácia obrazu, prítomná je len tá digitálna, a naopak, plusom môže byť fyzická spúšť fotoaparátu, ktorá ho preberie aj zo zhasnutého stavu. Kvalita snímok nesklame. Menšiu kritiku si zaslúžia iba snímky zhotovené v noci a použitie širokouhlého objektívu, ktorý sa mi v tomto prípade neosvedčil. Na okrajoch boli snímky dosť často rozmazané, čo na veľkom displeji nevyzeralo veľmi dobre. Platilo to aj pri snímaní v dobrých svetelných podmienkach. O samotnej aplikácii je zbytočné sa rozpisovať, keďže ponúkne staré známe možnosti snímania v automatickom režime, no pri menšom osemmegapixlovom rozlíšení, manuálny režim a množstvo ďalších režimov.

Práve pri prezeraní množstva režimov, ktorých väčšinu aj tak využijete minimálne, sa mi potvrdilo, že menej je niekedy viac. Prostredie fotoaparátu bolo na môj vkus dosť pomalé, najmä pri spúšťaní niektorého zo špeciálnych režimov, kedy sa telefón správal ako keby spúšťal novú aplikáciu. A vrátim sa aj k automatickému režimu. Snímky v osemmegapixlovom rozlíšení nevyzerajú na veľkej obrazovke príliš pôsobivo. Plné rozlíšenie je zasa výsadou iba manuálneho režimu, no aj tu narážam na viacero obmedzení, napríklad chýbajúce HDR pri plnom rozlíšení a podobne. Podľa mňa je fotografovanie najmä o snímaní momentiek a v prípade prostredia fotoaparátu od Sony musí používateľ zbytočne rozmýšľať. Úplne by mi tu postačil základný, napríklad 15 -16 megapixlový režim s najčastejšie používanými funkciami a pár doplnkových režimov.

V porovnaní s predchodkyňou klesla kapacita batérie o 170 mAh na konečných 2 930 mAh. Výrobcom udávaná dvojdňová výdrž bola u mňa nereálna, no na ten deň a pol si Xperia Z3+ u mňa trúfla. Menej náročný používateľ by mal dvojdňovú hranicu prekonať.

Výhody:

+ kvalitné a odolné spracovanie

+ microUSB konektor už bez otravného krytu

+ pekný displej

+ fyzická spúšť fotoaparátu

+ rýchle reakcie

+ slušná výdrž

Nevýhody:

- minimum dôvodov na prechod z predošlých verzií

- chýba magnetický konektor

- stereo reproduktory nás nepresvedčili

- prehrievanie pri záťaži

- pomalšie reakcie fotoaparátu

- cena (v porovnaní s konkurenciou aj predchodkyňami)

Orientačná cena: približne 699 €

Na jeden záber: Sony Xperia Z3+

Záver:

Sony Xperia Z3+ nešokuje, skôr ide o vydarenú evolúciu. Od svojich predchodkýň preberá len to najlepšie a v určitých smeroch sa vylepšuje. V porovnaní s Xperiou Z3 tak možno za krok vpred považovať napríklad vylepšenú prednú kameru, novší hardvér alebo dvojnásobnú veľkosť interného úložiska. Sony Xperia Z3+ je kvalitný telefón, no neprináša nič prevratné, čo by ju odlíšilo od predchádzajúcich modelov, ktoré momentálne zoženiete za oveľa dostupnejšiu cenu. Prípadne sa môžete poobzerať po nedávno predstavených novinkách radu Xperia Z5.

Diskusia k článku:

Anonymný 22.09.2015 - 00:58

zbytocny model, kto si ho vlastne kupi pre koho je urceny ked sa ani neohrial na trhu poriadne nepopredal a uz su tu nove vybavou takmer identicke Z5+Z5c ,opat ako inak predrazene.. ved si zoberte Z3+ a Z5 je uuuplne to iste 2 rovnake defacto vybavou totozne fony so snap 810 vydane ani nie pol roka po sebe.. naco to sony robi? lol toto nikdy nepochopim, jedina firma ktora v 1 roku vyda zakazdym 2 rovnake vlajkove lode.. toto rozum nebere.. kazdy bude teraz kupovat ajtak Z3/Z3c ktore sa momentalne zo sonyciek asi najviac vyplatia, prip starsiu Z2

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne22.09.2015 - 08:34 Trvalý odkaz

Ja vnimam Z2 ako posledny "podareny" model. Medzi Z3+ a Z5 su nejake rozdiely v dizajne, a dufajme, aj pod kapotou.

https://www.youtube.com/watch?v=-hX0xlu43z0

V tom skvelom PR videu kde ma Z5 najrychlejsie ostrenie na svete sa vsak uvadza, ze firmver, s ktorym to pojde pride az v novembri. Dovtedy....

viperman23.09.2015 - 16:15 Trvalý odkaz

Mustang, slovensky trh je uplne maly, to ze tebe sa zda nieco predrazene v inych krajinach predrazene nemusi byt ;) zato ze ty si to nekupis nehovor co bude kupovat kazdy ;) a co sa oplati a neoplati lebo je to uplne subjektivne. a z3+ a z5 teda vobec nie su identicke modely, rozdiely tam su.

oliver9927.09.2015 - 15:03 Trvalý odkaz

ako je na tom 4k video? zvlada par minut? pripadne pustit sony "Efekt AR", za aky cas sa bude porucat pre teplotu, d.

Celá diskusia 4 príspevky