Samsung Galaxy S6 edge+ - sklamanie sa nekoná

Recenzia špičkového tabletofónu s krásnym 5,7'' QHD displejom zahnutým po obidvoch stranách, plnou dátovou výbavou a 16 Mpix fotoaparátom s OIS.

Ako používateľ modelu S6 edge môžem svedomito prehlásiť, že po rokoch Samsung konečne vyrobil high-end, ktorý dizajnovo, spracovaním aj vyladením softvéru môže smelo konkurovať najlepším telefónom sveta. Dnes by som skutočne váhal, či sa rozhodnúť pre iPhone 6 alebo Galaxy S6. A teraz majú problém aj tí, čo váhajú nad kúpou iPhone 6 Plus. Ale to je už trochu iná pesnička.

Galaxy S6 edge+ na prvý pohľad pôsobí zbytočne. Na druhý je príjemným osviežením trhu a po týždni používania môžem povedať, že je to špičkový stroj, ktorý má jedinú vážnu nevýhodu - cenovku. Niekomu bude istotne prekážať absencia infraportu, FM rádia či podpory pamäťových kariet, ale to už je otázkou trhu. Ak tieto funkcie masy nepotrebujú (čo už dávno potvrdil iPhone), načo by za ne vyhadzoval výrobca peniaze. A verte či nie, dnes by som už v smartfóne skôr oželel absenciu FM rádia než spoľahlivej čítačky odtlačkov prstov. A tá na S6 edge+ funguje rovnako spoľahlivo ako na klasickej es-šestke.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy S6 edge+ (SM-G928F)Tabletofón s 5,7'' QHD displejom zahnutým po obidvoch stranách, osemjadrovým procesorom, 16 Mpix fotoaparátom s optickou stabilizáciou, plnou dátovou výbavou, 4 GB RAM, OS Android 5.1 Lollipop, čítačkou odtlačkov prstov a 3 000 mAh batériou. (doplnené živé fotografie)

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Zahnutý displej je síce len vecou dizajnu, ale toto je prvý mobil, ktorý si obzerám aj po pár týždňoch používania. To sa mi snáď v živote nestalo. Keď si spomeniem, ako vyzeral prvý model série Galaxy S, musím sa usmievať. Samsungu to síce trvalo dlho, ale teraz dokázal, že sa dokáže aj prekonať. Druhou stranou mince je odolnosť a cena displeja. S obomi mám svoju skúsenosť. Displej Galaxy S6 edge sa rozbiť dá, ale chce to veľa úsilia, alebo veľmi vydarený pád na betón. Tých tristo eur za výmenu obrazovky však poriadne bolí. A tak zatiaľ používam pavučinový efekt známy z mnohých iPhonov mojich kamarátov. Rozbité ochranné sklíčko nijak nebráni dotykovému používaniu.

Spracovanie teda prvotriedne, infraport z hornej steny zmizol, v spodnej zas nájdete vylepšený reproduktor. Okrem väčších rozmerov (+12 mm na výšku a 6 mm na šírku), hmotnosti (+20 gramov) a krajšieho displeja tak táto lopatka prináša lepšiu hlasnú reprodukciu. Displej je belší a žiarivejší než na menšom Samsungu Galaxy S6 edge.

Niektoré modely Samsungu ponúkali aj šikovné zmenšenie obrazu. Ťahom palca doľava a späť sa obraz asi o tretinu zmenšil, následne ste si všam vždy mohli veľkosť zmenšeniny upraviť podľa vlastných požiadaviek. Z modelu S6 (edge) táto funkcia zmizla, aby sa vrátila v novej verzii v S6 edge+. Dvojité stlačenie hlavného tlačidla kedykoľvek spustí fotoaparát a trojité stlačenie zase zmenší obraz na asi 2/3 displeja. Nechýba presun zmenšeniny doprava / doľava, no úprava jej veľkosti už možná nie je. Ja by som ju totiž trochu zväčšil, najmä kvôli písaniu textu jednou rukou. No i takto je písanie krátkych správ možné a pre použitie v jednej ruke som trojklik používal pomerne často.

Nový model prináša okrem rýchleho kontaktovania piatich vybraných ľudí aj rýchle spúšťanie piatich vybraných aplikácií. Nikdy som nič také nepotreboval, ale nebránim sa pozitvnemu hodnoteniu tejto funkcie. Skôr sa pýtam, prečo nebola k dispozícii aj na menšej S6-ke. A nepochopiteľné obmedzenie funkcie Nočné hodiny, ktoré sú veľmi praktické aj počas dňa, napríklad v kancelárii. Ako je možné, že sa doteraz nenašiel konkurent Glance Screen na Nokiách s Amoled displejom?

Predný fotoaparát dostal do vienka optickú stabilizáciu. Ubezpečujem vás, že okrem softvérových skrášľovacích efektov je predná kamera úplne rovnaká ako v S6 edge. Respektíve, výsledky z nej. A na rozdiel od zadnej je stále používa snímač s pomerom strán 4:3. Samsung teda stále nerobí najlepšie predné kamery na svete, na to si musíme ešte počkať. Na autoportréty sú na trhu aj lepšie smartfóny.

V aplikácii fotoaparát pribudlo ešte rýchle prepínanie rozlíšenia v ľavej vertikálnej lište a živý upload videa na YouTube v rámci režimov. Nič dôležité, verte mi.

ikona

Porovnanie fotoaparátov: Meizu MX5 vs. Samsung Galaxy S6 edge+Meizu MX5 nás svojím fotoaparátom milo prekvapilo, tak sme ho s istou dávkou odvahy porovnali s dvojnásobne drahším fotomobilom.

ikona

Porovnanie fotoaparátov: Galaxy S6 edge+ a Lenovo Vibe ShotAko fotí smartfón s najlepším fotoaparátom od Lenova? Snímky sme porovnali s najlepším fotomobilom od Samsungu.

ikona

Porovnanie fotoaparátov: Galaxy S7 vs. Galaxy S6 edge+Nastavili sme pomer strán 16:9 a porovnali minuloročných 16 Mpix s tohtoročnými 9 Mpix. Je menej megapixelov krok vpred alebo späť?

Prínos 4 GB RAM (oproti 3 GB v S6 edge) som si nevšimol. Pri zázname UHD alebo 4K videa som stále obmedzený na 5 minút (t.j. asi 1,8 - 2,0 GB), ale extrémne náročný používateľ si štvorgigovú ramku istotne obháji.

Väčšia batéria (3000 mAh namiesto 2600 mAh) je na smartfóne s veľkým displejom nevyhnutnosťou, oproti S6 edge tak prináša lepšiu výdrž pri zhasnutej obrazovke (wifi hotspot, upload súborov na pozadí, atď.), ale pri bežnom používaní som si rozdiel nevšimol. Oba vybijem za deň. A čo rýchle bezdrôtové nabíjanie? Považujem ho za príjemné prekvapenie, ktoré som nemal ako vyskúšať. Jedine, že by som skočil do Ikey a tam položil oba smartfóny vedľa seba na vystavené bezdrôtové nabíjačky. Na bezdrôtovom nabíjaní mi vadia dve veci:

- Keď si chcem zavolať, automaticky prerušujem nabíjací proces, čo sa s káblom nemusím stať.

- Presné uloženie telefónu na bezdrôtovú nabíjačku zaberie viac času a pozornosti než pripojenie káblom.

Citlivosť Wi-Fi je veľmi dobrá už na S6 edge a prehlasujem, že sa príchodom väčšieho modelu nezhoršila. Skôr mám pocit, že je o trošku lepšia.

Orientačná cena: predobjednávky od 799 eur 563 € (Mobilonline.sk)

Na jeden záber: Samsung Galaxy S6 edge+ (prvé dojmy)

Na jeden záber: Samsung Galaxy S6 edge+

Záver:

Čo teda prakticky prináša S6 edge+ používateľovi S6 edge? Väčší a žiarivejší displej, lepší hlasný reproduktor, rýchle spúšťanie piatich obľúbených aplikácií, ale aj väčšiu cenovku, dlhšie nabíjanie, absenciu infraportu a o trochu horšie držanie v ruke.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Dušan 28.08.2015 - 23:36

Samsung je hnoj, nie len smartfón, ale ako značka celkovo- Tv, pračky..., to je nie len moja skúsenosť, ale ako nechutne napodobňujú apple aj v organizácii balenia je len ďalší dôkaz úpadku.

nerd28.08.2015 - 23:47 Trvalý odkaz

tvoj prispevok patri do kategorie "hnoj"

jarpo29.08.2015 - 22:36 Trvalý odkaz

arkon: Tiež mám so samsungom podobné negatívn skúsenosti, ale aj tak by som sem takýto príspevok nenapísal... Trošku úrovne by to chcelo :)

Dušan29.08.2015 - 23:22 Trvalý odkaz

to nie je o úrovni, tiež som samsungu dal šancu mal som ešte kedysi dávno U600 odišlo tam postupne všetko- dotyk, foťák, soft... , nedávno som bol krátko nútený použivať galaxy fame, kým som došetril, ale k veci. presaturované farby, neodladený android, odchádzajúce základné dosky....mám pokračovať...myslím, že nie je treba. To k telefónom, mám v blízkom okruhu priateľov predajcov operátorov, predajcov čiernej a bielej techniky a opravára bielej techniky a viem svoje, takže nie som len nejaký odporca typu odišla mi S5ka mini po dvoch týždňoch. Som človek ktorý sa vie poučiť zo svojej, ale aj cudzej skúsenosti a preto tvrdím to, čo tvrdím. snáď mal tento príspevok viac "úrovne" , ale písal som ho hlavne pre ľudí ktorí o tejto sračke uvažujú, ale dajú si povedať. PEACE.
PS: donedávna som bol android + , ale už viem čo nechutne predražený IOS vie poskytnúť.

PS2: vlastním samsung vysávač a vypadávajća trubka na podlahu, ktorá nemá istenie ani závit ruší susedov asi sa na konštrukčnej hale stala chyba....

aston14729.08.2015 - 23:29 Trvalý odkaz

Riso cenu by som uz v tejto lige neriesil. Pre tych co ho skutocne potrebuju je to nepodstatny udaj, lebo C/B ratio je podstatnejsie. Tam sa uz hrame o firmenych aplikaciach a firemnom konekte. Pripadne o enviromente co ma kazdy doma. Chapem ze su zakaznici co sleduju cenu, ale aspon maju motiv viac makat. Takze super ze je konecne platna konkurencia pre iOS aspon sa v jablcku pohnu :).

Celá diskusia 38 príspevkov