MyPhone S-line - príjemný vzhľad, slabšia batéria

Recenzia lacného androidu s 4,7'' HD displejom, 8 Mpix fotoaparátom a 1 GB RAM. Zaujímavo vyzerajúci smartfón sklame batériou a staršou verziou OS.

Základnú charakteristiku MyPhonu S-line by bolo možné takmer bez zmien skopírovať z textov o ostatných modeloch poľského výrobcu: jedná sa o cenovo veľmi prístupný dual SIM smartfón s priemernou výbavou, v ktorého balení nájdeme aj ochrannú fóliu a obal. Softvérovo však nijako nevyniká, skôr naopak.

Vzhľad S-line sa podaril ako v čiernom, tak i v nami testovanom bielom (respektíve vďaka tmavému okoliu displeja bielo-čiernom) variante. Takmer 14 cm vysoký smartfón je príkladne tenký (iba 8 mm) a aj vďaka zaobleným tvarom dobre sedí v ruke. Na zadnej strane upúta netradičná trojuholníková šošovka fotoaparátu a divoko tvarovaný hlasitý mono reproduktor.

ikona

Základné info: MyPhone S-LineCenovo dostupný dual SIM android so stašou verziou 4.4.2 Kitkat, 4,7'' HD displejom, štvorjadrovým procesorom, 8 Mpix fotoaparátom a 1 800 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Na tej prednej to bude veľmi pekný 4,7-palcový HD (720 x 1 280 b.) displej. Nečudo, IPS technológia takmer nikdy nesklame. Farby sú jasné, pozorovacie uhly dostatočné a podsvietenie pomáha regulovať automatický senzor. Len najnižšia hodnota podsvietenia by mohla byť ešte o niečo menej agresívna k vašim očiam v úplnej tme.

Informačnú diódu vedľa predného 2 Mpix fotoaparátu by ste hľadali márne, no mne to vôbec nevadí. Pri androidoch mi totiž bliká takmer stále. Vždy sa objaví nový e-mail alebo niektorá z menej podstatných notifikácií. MyPhone S-line namiesto nej dokáže rozblikať trojicu dotykových tlačidiel "iba" pri prijatých SMS-kách a zmeškaných hovoroch, no nie sú nakoniec tieto dve veci tými najpodstatnejšími?

Hardvéru teda nemožno príliš veľa vyčítať, obzvlášť pri cenovke, s ktorou MyPhone S-line prišiel na trh. Čipset MediaTek MT6582 so štvorjadrovým procesorom zvláda aj prepínanie medzi aplikáciami bez dlhších páuz, hoci môže pracovať iba s 1 GB operačnej pamäte. V 16 GB verzii smartfónu bude po prvom zapnutí pre vaše aplikácie a multimédiá dostupných presne 7,87 GB priestoru. Dokúpiť si a zasunúť pod zadný kryt však samozrejme môžete aj väčšiu microSD kartu, podľa údajov výrobcu s maximálnou kapacitou 32 GB.

Už horšie je na tom softvérová stránka telefónu. Android 4.4.2 je úplne čistý, na dnešnú dobu (najmä v porovnaní so známejšími výrobcami) nudný a takmer bez akýchkoľvek šikovných vylepšení. Za najväčší výstrelok tak môžeme považovať rýchle spúšťanie fotoaparátu aj z uzamykacej obrazovky potiahnutím doľava či rýchle prepínače pre Wi-Fi, GPS či Bluetooth na druhej karte notifikačnej lišty. Prepínače periférií si však nijako neprispôsobíte a o stále dostupnom posuvníku pre reguláciu jasu displeja či nebodaj skratkách pre prehliadač alebo iné aplikácie pri zamknutej obrazovke môžete len snívať. Notifikačná lišta sa bohužiaľ nedá stiahnuť bez odblokovania a to po viacerých e-mailoch v krátkom čase za sebou poriadne naštve.

V dnešnej dobe už neoslní ani aplikácia telefónu. Chýba inteligentné vytáčanie a namiesto rýchlo dostupného zoznamu posledných volaní si tu systém sám zoraďuje "obľúbené" (v poslednom období najčastejšie volané) kontakty. Nie každý je fanúšikom grafických nadstavieb, no ak budete vymieňať rok či rok a pol staré zariadenie HTC, Sony, LG alebo Samsung za S-line, kľudne môžete niektoré inteligentné vylepšenia zažraté pod kožu hľadať márne. Chcelo by to aspoň čistý Android 5.0, no na OTA aktualizácie s novými verziami operačného systému by som sa po kúpe tohto zariadenia rozhodne nespoliehal.

Čo však v systéme je, to beží veľmi dobre. Spoľahlivá je klávesnica Google, jednoduché prostredie SMS správ a dobre známy manažment oboch SIM kariet. Už tradične si možno ľubovoľnú z nich nastaviť ako primárnu pre hovory, textové správy či dáta. Možnosť "vždy sa opýtať" vyvolá pred každým vytáčaním kontextové okno s výberom v poslednej chvíli. Pri každom telefónnom čísle v denníku volaní uvidíte, na ktorú SIM vám dané číslo volalo. Rozdielne vyzváňania a farebné rozlíšenie intenzity signálu pre každú sú samozrejmosťou.

LTE chýba, no primárny microSIM slot zvládne štandardné 3G. Sekundárnemu s klasickými rozmermi už tradične zostane iba 2G konektivita, no viac mi prekážal boj pri zasúvaní aj s plastovými redukciami z "iphoňáckej" nanoSIM-ky. Všetko sa vsúva dolu hlavou a karta z plastového výlisku stále vypadáva.

MyPhone S-line poteší FM rádiom s RDS a nahrávaním vysielania, zálohovaním kontaktov, SMS-iek a ďalších životne dôležitých dát na pamäťovú kartu alebo primitívne jednoduchým zoznamom To-do úloh už v základe. Naopak, séria predinštalovaných poľských aplikácií (Jakdojade.pl, BookApart, IFider či Kropka TV) je v našich končinách úplne zbytočná.

Pribalené slúchadlá či hlasitý reproduktor na zadnej strane (počítajte s tlmením zvuku po položení na stôl) zodpovedajú cene 120 - 130 eur, za ktorú sa S-line predáva. O niečo lepší je fotoaparát so snímačom od Samsungu. Aplikácia síce okrem panorámy opäť neponúka nič navyše, no nechýba základné HDR či dokonca ani pauza počas videozáznamu. Za jasného dňa fotografie určite nikoho neurazia. V štandardnom pomere strán 4:3 môžu mať maximálne rozlíšenie osem megapixelov.

Pri horšom osvetlení sa prejaví nižšia hĺbka ostrosti použitej optiky - ostrý tak bude jeden konkrétny bod a len veľmi málo pred a za ním. Predná kamera ponúkne 2 Mpix rozlíšenie, záznam videa primárnym fotoaparátom potom Full HD, no ten kvalitou neoslní. Radšej vypnite aj softvérovú stabilizáciu, ktorá spôsobuje zbytočné trhanie.

UKÁŽKA VIDEA PREDNEJ KAMERY (súbor 12 MB, MPEG4; 640 x 480 b., 30 fps; celkovo: 34 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 68 MB, MPEG4; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 127 MB / min.)

Bohužiaľ, najväčším sklamaním pre mňa bola výdrž zariadenia. Nenáročný používateľ sa určite dostane k hranici jeden a pol dňa, no pri výraznejšej záťaži 1 800 mAh batéria 4,7 palcový IPS displej vôbec nezvláda. K nabíjačke sa z mojich rúk MyPhone S-line pýtal už o piatej alebo šiestej večer. Nepríjemné prekvapenia sa tu ale bohužiaľ nekončili. Aspoň v prípade nášho testovaného kusu nevyzeral byť v najlepšej kondícii ani 1 A nabíjací adaptér. Po pripojení smartfónu USB káblom sa z neho ozývalo pomerne výrazné syčanie, čo nevrhá práve najlepšie svetlo na použité komponenty. Ja som ho radšej vytiahol zo siete, zabalil do krabice a používal iný. Netvrdím, že bol konkrétny kus nebezpečný, no zvuky z neho sú určite dôvodom na reklamáciu.

Výhody:

+ pekný IPS displej

+ podsvietenie tlačidiel blikaním upozorňuje na zmeškané hovory a SMS

+ dual SIM

+ cena

+ zaujímavý vzhľad

+ fólia a ochranný zadný kryt v balení

Nevýhody:

- chýba LTE

- nešikovná manipulácia so SIM kartami

- zastaralý Android 4.2.2 bez akýchkoľvek vylepšení

- slabá batéria

Orientačná cena: 129,91 € (Digitall.sk)

Na jeden záber: MyPhone S-line

Záver

MyPhone S-line je dobre vyzerajúcim smartfónom, ktorý nesklame a bez problémov zvládne aj používanie s dvojicou SIM kariet naraz. Náročnejším používateľom bude určite chýbať viac možností a vylepšení v operačnom systéme, no tie neponúkajú ani konkurenti s podobnou cenou. Podobne vybavené modely HTC, Huaweiu/Honoru či LG s overenými grafickými nadstavbami sa už blížia k hranici 200 eur, MyPhone namiesto toho vsádza na ochranný kryt a fóliu priamo v balení.

Po triezvom zhodnotení pomeru cena/výkon vychádza S-line ako rozumná kúpa, pri ktorej môže jediné starosti robiť menej presvedčivá batéria a v našom prípade problematický adaptér nabíjačky.

foto s HDR

foto z prednej kamery

foto s HDR

Diskusia k článku:

Začať diskusiu