HTC HD2

RECENZIA smartfónuDotykový mobil s Windows Mobile, 5 Mpix fotoaparátom s AF, 1 GHz procesorom, podporou multitouch, HSPA, GPS, Wi-Fi a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Windows Mobile 6.5 + HTC Sense,

procesor: Qualcomm MSM 8250, 1 GHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 120 x 67 x 11 mm,

hmotnosť: 157 gramov (zistená: 159 g),

displej: aktívny, TFT 65 536 farieb, dotykový (kapacitný multitouch), 480 x 800 b., 56 x 93 mm, uhlopriečka 4,3'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix (CMOS), duálny LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b.),

pamäť: 512 MB ROM + 448 MB RAM + microSDHC,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: BB81100, Li-Ion, 1 230 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 400 h pohotovosti / 8 h videa /12 h hudby,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, 2 GB microSD karta, potrebné dokumenty,

HTC HD2 je stále aktuálnou vlajkovou loďou výrobcu medzi Windows Phone zariadeniami. Vyznačuje sa najmä veľkým 4,3-palcovým displejom a gigahertzovým procesorom. V predaji je už takmer pol roka a získal aj vaše ocenenie Mobil roka 2009 v kategórii high-end.

nového smartfónu je ladený minimalisticky. Na telefóne nájdete len niekoľko základných prvkov. HTC HD2 má klasický obdĺžnikový tvar so zaoblenými rohmi. Prednej strane dominuje veľký 4,3-palcový displej, pod ktorým sa nachádza pätica hardvérových . iPhone má uhlopriečku displeja 3,5'', HTC Desire 3,7''. Nad displejom je nenápadne ukrytá kamera pre videohovory a svetelný senzor, ktorý riadi jas displeja. V mriežke reproduktoru sa taktiež ukrýva LED dióda, ktorá signalizuje priebeh nabíjania. Pravá strana je bez akýchkoľvek prvkov, je tu len zárez pre odnímanie zadného kovového krytu batérie. Nad ním je uložený objektív päťmegapixelového fotoaparátu, vedľa ktorého sa nachádza mriežka reproduktoru a dvojitý LED blesk. Obávam sa skorého poškrabania krycieho sklíčka objektívu, nakoľko značne vystupuje nad povrch tela, hoci jeho kovová obruba je ešte vyššia. Ľavá strana HD2 obsahuje dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti. microUSB konektor a 3,5 mm jack sú ukryté v spodnej strane telefónu. Na veľkosť HD2-ky si budete musieť chvíľu zvykať, no po pár dňoch sa ho naučíte držať a veľkosť vám vďaka malej hrúbke nakoniec nebude prekážať. Hmotnosť taktiež nie je zanedbateľná, necelých 160 gramov vo vrecku saka či nohavíc jednoducho cítiť. Konštrukcia telefónu pôsobí kvalitne aj po mesiacoch používania.

"Na hmotnosť 157 gramov si budete chvíľu zvykať."

Hlavným ovládacím prvkom je veľký 4,3-palcový

. Používa rozlíšenie 480 x 800 bodov. S tak rozmernou a jemnou obrazovkou je radosť pracovať. Viditeľnosťou displeja na priamom slnku nepatrí HD2-ka medzi najlepšie, no údaje na displeji vďaka automaticky regulovanému jasu prečítate. Vyžiada si to len vyšší odber energie. iPhone a BlackBerrry sú v tomto smere oveľa ďalej, Androidy (dokonca aj od Sony Ericssonu) sa opičia po HTC. Musím pochváliť bleskové reakcie na dotyk, HTC si ma týmto neskutočne získalo. Rýchlosť reakcií však citeľne poklesne, akonáhle spustíte viacero aplikácií. Ich spravovanie tiež nie je pohodlné, nakoľko je správca bežiacich aplikácií umiestnený v rámci HTC Sense: Nastavenie - Iné - Správca úloh. Radšej si nejaký Task Manager doinštalujte a umiestnite ho medzi skratky domácej obrazovky.

"Čitateľnosť displeja na slnku je slabšia a založená len na najvyššom jase displeja, nie na antirelfexnej technológii."

Výrobca taktiež implementoval do svojho zariadenia nadstavbu

, vďaka ktorej rozšíril možnosti domácej obrazovky. Všetky potrebné funkcie tak máte prístupné na pár dotykov. Základnú domácu obrazovku tvoria hodiny s aktuálnym počasím, aktívny kalendár s budíkom a niekoľko vami definovanými odkazmi na aplikácie, kontakty alebo záložky. Spodná lišta slúži na rýchle prepínanie medzi vami vybranými obrazovkami z dvanástich možných:

- kontakty (ponúkne miesto na 15 obľubených kontaktov),

- správy (náhľady prijatých SMS a MMS),

- pošta (intuitívny a efektný prehľad posledných prijatých e-mailov),

- internet (vyhľadávač so zástupcom internetového prehliadača a desiatimi záložkami),

- kalendár (mesačný náhľad),

- akcie (prehľad akcií na medzinárodnej burze),

- fotografie a videá (zoznam snímok a videí),

- hudba (hudobný prehrávač),

- počasie (aktuálne počasie + predpoveď počasia),

- twitter (twitter klient),

- footprints (zoznam zaujímavých miest v okolí s komentárom a fotografiami),

- nastavenia (prístup k nastaveniam celého telefónu).

Facebook, resp. Friendstream známy z HTC Sense pre Android medzi nimi chýba. Ovládanie systému je vďaka HTC Sense výborne prispôsobené dotyku prsta, za čo HTC chválime. Len málokedy som musel pristupovať k funkciám cez ponuku Štart. Ako som už spomínal vyššie, prekvapila ma aj rýchlosť systému. HD2 je snáď jediný mobil s Windows Mobile 6.5.3, ktorý chválim za jeho rýchlosť. Ostatné telefóny, s podobným či rovnakým procesorom, sú jednoducho pomalé. Možno také HTC HD mini má ku HTC HD2 blízko. Čo sa týka displeja, milo ma prekvapila aj podpora skutočne plynulého viacdotykového (multitouch) ovládania na webových stránkach, pri prezeraní fotografií a podobne.

"Poteší rýchlosť reakcií aj plynulý multitouch."

ma príjemne prekvapilo. Fotografovanie na tak veľkom displejis tak veľkým hľadáčikom je pohodlné, až kým nevyjdete na slnko. Letné zábery z morského pobrežia si užijete až v tieni hotelovej izby. Dovtedy budete len dúfať, že sa ten záber podaril. Potešilo ma ostrenie objektívu, ktoré prebiehalo automaticky alebo dotykom prsta vo vami vybranej časti displeja. Nastavenia majú široké možnosti prispôsobenia. Okrem klasických možností ako vyváženie bielej, jas, ISO (100 - 800) a samospúšť, nájdete v nastaveniach aj kvalitu fotografií, farebný efekt, zvuk uzávierky či vlastnosti obrázku. Každej snímke tak môžete už pred odfotografovaním nastaviť ostrosť, sýtosť a kontrast. HD2-ka zvláda aj VGA video vo formáte MPEG4. Nastaviť si môžete vyváženie bielej, jas, veľkosť rozlíšenia, limit, farebný efekt či aktivovanie LED blesku. Pri videu taktiež funguje automatické ostrenie. Počas nahrávania však už nezaostruje.

"Obrovský displej oceníte pri fotografovaní aj prezeraní snímok."

je na štýl iPhone. Jednotlivé súbory sú zobrazené ako miniatúry. Ich načítavanie je okamžité. Prezeranie fotografií a videí musím pochváliť, reakcie sú bleskové, multitouch približovanie tiež. Reakcie akcelerometra pri zmene orientácie displeja sú rýchle. Galéria je jednoducho zvládnutá na jednotku, nemám jej čo vytknúť.

UKÁŽKA VIDEA 01 (súbor 2,4 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 28 fps, 2 057 kbps; zvuk: AAC, 47 kbps; celkovo: 15,4 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA 02 (súbor 1,5 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 28 fps, 2 057 kbps; zvuk: AAC, 47 kbps; celkovo: 15,4 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

funguje aj v rámci domácej obrazovky HTC Sense. Pri prehrávaní zobrazuje obal albumu, informácie o skladbe a tri tlačidlá na ovládanie. Medzi jednotlivými skladbami vyhľadávate posunom obalu albumu, prípadne tlačidlom na pretáčanie skladieb. Pri otočení telefónu na šírku displeja sa zobrazí grafický zoznam albumov. Vyberiete si posunom prsta album, ktorý chcete počúvať a zobrazí sa zoznam skladieb. Okrem toho nechýba ani hudobná knižnica, ktorá triedi hudbu podľa viacerých faktorov. Možnosti hudobného prehrávača extra nevynikajú. Užívatelia nájdu v ponuke možnosť prispôsobiť si ekvalizér či tvoriť playlisty. Budem sa opäť opakovať, ale aj hudobný prehrávač je v štýle iPhonu.

"Hudobný prehrávač je v štýle iPhonu."

Hudobnú výbavu dopĺňa

s RDS a jednoduchá aplikácia na strihanie MP3 skladieb.

Navigáciu v mobile zastupujú dve aplikácie - bezplatné Google Maps a platený CoPilot. Vďaka otvorenému operačnému systému však nie ste limitovaní len touto ponukou a vybrať si môžete z viacero typov navigačného softvéru. Pri rýchlom vyhľadávaní polohy odporúčam Google Maps, aplikácia CoPilot vám bezplatne pobeží len 15 dní. Vyhľadávanie polohy je mimoriadne rýchle, využívanie navigovania na štvorpalcovom displeji je radosťou. Také iGO na HD2 musí byť radosť používať. Len si nezabudnite nabíjačku do auta.

Veľkosť ROM pamäte je 512 MB, RAM sa zastavila na maximálnej hodnote 448 MB. Po štarte zariadenia sa po načítaní prostredia a všetkých doplnkov veľkosť voľnej RAM zastaví na hodnote približne 95 MB. Vnútornú pamäť môžete ďalej rozšíriť pamäťovými kartami microSDHC. Slot sa nachádza pod zadným krytom, no batériu nie je potrebné vyberať.

Základom hlasovej komunikácie je výborný

. Množstvo uložených záznamov obmedzené nie je, jednotlivé kontakty sú výborne detailné. Už tradične môžete nájsť možnosť synchronizácie fotografie, udalostí a statusu s Facebookom. Po otvorení kontaktu máte k dispozícii aj prehľad o e-mailovej, textovej a kompletnej hlasovej komunikácii. je možné aj z pohotovostnej obrazovky napísaním mena prostredníctvom klávesnice. Zoznam hovorov je taktiež výborne prepracovaný. Pri telefonovaní určite oceníte výborne spracovaný hlasitý odposluch. Na jeho aktiváciu stačí HTC HD2 položiť na stôl displejom nadol. Profily sú prítomné v podstate len tri. Okrem štandardného a tichého je k dispozícii aj režim vibrácií. V štandardnom režime môžete upravovať samostatne hlasitosť zvonenia a systémových zvukov. Chýba akékoľvek časovanie profilov.

"Hlasitý odposluch aktivujete otočením telefónu displejom nadol."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Textovú komunikáciu začnem tradične pri SMS a MMS. Zobrazuje sa vo forme konverzácií. Správy sú prepojené aj s domácou obrazovkou. Priamo z nej máte možnosť listovať medzi prijatými SMS a MMS. Pri písaní môžete využiť niekoľko typov klávesníc - klasickú mobilnú, kompaktnú QWERTY, písanie textu a štandardnú QWERTY na šírku alebo na výšku. Nechýba ani odpočítavanie znakov či výpisy o doručení.

nepostihli žiadne zmeny. Pracuje s viacerými kontami súčasne, podporuje IMAP aj POP3 protokol aj MS Exchange, ktorý zabezpečuje Push technológiu. Kontrola schránok tak zostáva na pravidelnom intervale (od 5 minút). Samozrejmosťou je taktiež podpora práce s . Prepojenie s HTC Sense zasa umožňuje rýchly prehľad o prijatých správach a rýchly výber konta.

"E-maily potešia skôr sekciou v HTC Sense, žiadne iné zmeny sa nekonajú."

V oblasti prenosu dát sa opäť nerobil žiadny kompromis. Čaká na vás plná podpora dát zahŕňajúca GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA do 7,2 Mbps a HSUPA do 2 Mbps. Určite nikoho neprekvapí prítomnosť Wi-Fi, o lokálne pripojenie sa stará Bluetooth a pribalený microUSB kábel, ktorým batériu zároveň môžete dobíjať. Internetové prehliadače máte k dispozícii dva. Prvým je

, ktorý som osobne používal veľmi sporadicky. Na surfovanie je vhodnejšia predinštalovaná Opera. Tej nechýba podpora multitouch zoomovania či práca s viacerými oknami naraz. Opera sa mi navyše zdala byť rýchlejšia, a samozrejme, funkčne nabitejšia.

"Na prehliadanie internetu sú k dispozícii dva prehliadače, Opera u mňa vyhrala."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Ranné vstávanie vám spríjemní trojica plne nastaviteľných budíkov s možnosťou opakovania.

ponúka mesačný náhľad už prostredníctvom záložky cez HTC Sense prostredie. V dennom prehľade sa vám zároveň zobrazí aj animácia počasia. To však platí len pre nasledujúcich päť dní. Pri vytváraní nových udalostí sa už stretnete so štandardným prostredím Windowsu, nechýba opakovanie, výber typu udalosti a upozornenie. Medzi ďalšie funkcie patria samozrejme poznámky, úlohy a jednoduchá kalkulačka s veľkými tlačidlami.

V telefóne nájdete aj tieto aplikácie:

- ActiveSync,

- Vyhľadávač,

- RSS Hub,

- Hlasový záznamník,

- Remote Desktop Mobile,

- JBlend,

- WorldCard Mobile,

- Digitálny kompas,

- Adobe Reader LE,

- YouTube,

- Office Mobile,

- Facebook,

- Bing.

HTC HD2 som používal ako primárny mobil s nonstop online pripojením a pravidelnou kontrolou mailov. Na jedno nabitie mi vydržal jeden, až jeden-a-pol dňa. Pri manuálnom znížení jasu a striedmejšej kontrole počasia a mailov by sa mohla výdrž predĺžiť o niekoľko hodín. Neustále pripojenie je však veľmi dôležité a bez neho je HD2 len obyčajným zariadením.

Výhody:

- HTC Sense,

- najväčší displej na trhu,

- multitouch ovládanie,

- rýchlosť reakcií,

- editor dokumentov.

Nevýhody:

- vysoká hmotnosť,

- slabšia čitateľnosť displeja na slnku,

- task manager je ukrytý hlboko v menu,

- málo voľnej pamäte RAM,

- chýba časovanie profilov.

Orientačná cena: 480 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC HD2 je smartfón s obrovským multitouch kapacitným 4,3-palcovým displejom, 1 GHz procesorom a operačným systémom Windows Mobile 6.5.3. Nadstavba HTC Sense z neho robí prívetivejší systém, vďaka čomu ma aj upútal. HTC HD2 je snáď prvý mobil, ktorému operačný systém Windows funguje tak, ako by som si to predstavoval. Škoda však hlboko skrytého multitaskingu. Hlavnými konkurentmi novej (či už skôr staršej) HD2-ky sú telefóny od rovnakého výrobcu. HTC Desire používa síce operačný systém Android, no patrí, rovnako ako HD2, medzi špičku medzi aktuálnymi smartfónmi. Komu by nevyhovovali veľké rozmery, pre toho HTC pripravilo menšiu verziu so slabším displejom a procesorom - HTC HD mini.

Druhý názor

Richard Hombauer: Aj keď je HTC HD2 už dlhé mesiace zabehnutý mobil, stále patrí ku špičke. Svedčí o tom aj ocenenie Mobil roka 2009 v kategórii high-end. Lenže, nie je všetko zlato, čo sa bliští. Nestretol som sa doteraz s telefónom, ktorý by mal úplne jednoznačné predpoklady na bezproblémový chod, a súčasne by tak často zamŕzal, nezvládal prácu s náročnejšími aplikáciami, multitasking ukrýval hlboko v nastaveniach... HTC HD2 ma pri dlhodobom používaní mojim blízkym kamarátom sklamalo. Je to špičkový mobil s obrovským displejom, ktorý sa hodí na bežné používanie a večerné surfovanie po webových stránkach v posteli. Ale akonáhle budete pravidelne používať Facebook, YouTube, kalendár, e-maily, fotoaparát či prezeranie snímok, akonáhle doň začnete inštalovať rôzne aplikácie, zistíte, aké má aktuálny systém Windows Mobile 6.5.3 medzery. Rovnako, ako je problematický Sony Ericsson Xperia X2, je problémové aj HTC HD2. Iná situácia je, ak si ho zaobstará priaznivec tohto OS, ktorý pozná XDA Developers fórum lepšie než vlastný byt. Upravené ROM-ky, využívanie rôznych rád a aplikácií môže HD2 premeniť na úplne iný stroj. Ale naozaj je to nutné? Desire alebo iPhone 3GS (nehovoriac už o novinke iPhone 4) sú pre praktické používanie oveľa spoľahlivejšie. No mnoho firiem ich používanie nedovoľuje, a tak sa firemní zamestnanci rozhodujú medzi BlackBerry a Windows Phone. HD2 by ma v takom prípade lákalo, ale ak by som chcel vyslovene pracovný nástroj, volil by som radšej nejakú "černicu". Ak niečo na zábavu, radšej Android, napr. HTC Desire.

Produktová stránka: HTC HD2

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s Windows mobile

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.06.2010 - 19:20

iOS je obmedzeny system pre obmedzenych debilov co si nevidia pred nos. Na HD2 ide 5 normalnych systemov [Windows Mobile (6.1, 6.5, 6.5.3, 6.5.5), Android (2.2, 2.3, 4.0, 4.1), Windows Phone 7.5, ubuntu 10.10, MeeGo] a mnoho cez emulator [DOS, Win3.1, Win95, Win98, Win2K, WinXP, ubuntu 12.04, ...] Urcite aj ty na svojom iPhoninku bezis 50 systemov v ktorych vies zmenit kazdy subor :P Chod radsej copat mlieko mame z cecku...

anonymous07.10.2009 - 11:54 Trvalý odkaz

mental.disease: Neobsahuje/nepodporuje si môžete pripísa? TV OUT

anonymous07.10.2009 - 11:56 Trvalý odkaz

riki: ale uz tie rozmery prezradzaju, ze to bude len pre fajnsmekrov, ja potrebujem aby bol mobil aj skladny..

anonymous07.10.2009 - 16:12 Trvalý odkaz

Lubo_GP: iPhone 3GS: Dlzka: 115.5 mm
Sirka: 62.1 mm
Hrubka: 12.3 mm

HTC Leo (HD2): Dlzka: 121mm
Sirka: 67mm
Hrubka: 11mm

Samsung omnia II
výška 118 mm
šírka 60 mm
hrúbka 12 mm

anonymous07.10.2009 - 16:16 Trvalý odkaz

Lebo_GP: iphone HVGA 320x480 3,5"
HTC Leo WVGA 480x800 4,3"
Omnia II WVGA 480x800 3,7"

omnia a leo maju sirokouhly displej, iphone 4:3...neviem ci su tie nazvy presne :))

Celá diskusia 801 príspevkov