LG BL40

RECENZIA high-endu Dotykový mobil s 5 Mpix fotoaparátom s AF, 21:9 displejom, podporou DivX, GPS, HSDPA a Wi-Fi.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný, S-Class UI,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 128 x 51 x 11 mm,

hmotnosť: 129 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), multitouch, TFT 16 777 216 farieb, 345 x 800 b., uhlopriečka 102 mm (4''), widgety,

fotoaparát: 5 Mpix (2560 x 1920 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 1 GB + microSDHC (do 32 GB), 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, podpora DivX, TV-Out,

batéria: Li-Ion, 1 000 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, rozpoznávanie hudby, HSUPA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

neznámy,

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

LG BL40 je známy takmer každému fanúšikovi mobilných telefónov. Preslávil sa najmä veľkým štvorpalcovým displejom s formátom 21:9. Takýto rozmer displeja je u nás novinkou, a tak som bol aj ja veľmi zvedavý na novinku od LG.

telefónu je rozporuplný, no ak mám povedať svoj subjektívny názor, mne sa BL40-ka páčila už na oficiálnych fotografiách. Neštandardné rozmery síce mnohých odpudzovali, no telefón svojim dizajnom takmer každého upútal. LG BL40 je vyhotovený z pevných čiernych lesklých plastov, ktoré síce zachytávajú odtlačky, no vyzerajú luxusne. Zaujímavým prvkom je aj použitie sýtej červenej farby na spodnej a vrchnej strane mobilu. Bok telefónu navyše lemuje elegantný , ktorý ukrýva tlačidlá. Podstatnú časť prednej strany telefónu tvorí veľký kapacitný displej, ktorý pri vypnutom podsvietení takmer ani nevidieť. Novinke od LG chýbajú hardvérové tlačidlá. Celistvý dizajn prednej strany narúša iba otvor reproduktoru. Na pravej strane nájdete tlačidlá na ovládanie hlasitosti a spúšť fotoaparátu. Na zadnej strane sa vyníma objektív fotoaparátu spolu s bleskom. Ľavá strana ukrýva tlačidlo spúšťajúce hudobný prehrávač a microUSB konektor, ktorý slúži na nabíjanie. Nemenej zaujímavou je aj vrchná strana, na ktorej sa nachádza 3,5 mm jack (slúži aj na TV-out) a tlačidlo na uzamknutie displeja. Konštrukcia LG BL40 je pevná, zadný kryt drží pevne, napriek tomu, že je celý odnímateľný. Telefón sa v ruke drží vďaka svojej konštrukcii pohodlne.

"LG BL40 je vyhotovený z pevných čiernych lesklých plastov, ktoré síce zachytávajú odtlačky, no vyzerajú luxusne."

Hlavným ovládacím prvkom je displej, prostredníctvom ktorého zadávate pri písaní znaky. Na výber máte iba z dvoch typov - klasickej alfanumerickej a po otočení telefónu aj QWERTY klávesnice. Písanie na oboch je pomerne rýchle a pohodlné. S preklepmi som vďaka veľkosti displeja problémy nemal. Pri zadávaní znakov vám telefón pomáha s navrhovaním slov. Túto pomôcku si však môžete deaktivovať.

"Na výber máte iba z dvoch typov - klasickej alfanumerickej a QWERTY klávesnice. "

Medzi hlavné lákadlá LG BL40 patrí určite jeho rozmerný

. Uhlopriečka s dĺžkou štyroch palcov je skutočne zaujímavým parametrom, no mnohokrát zbytočným. Veľkosť displeja využijete iba pri prezeraní filmov. Telefón našťastie podporuje aj DivX. Naspäť však k vlastnostiam displeju. Páčilo sa mi vysoké rozlíšenie, vďaka ktorému bol displej jemný a skutočne sa naň dobre pozeralo. Prekvapila nás v redakcii podpora multitouchu, ktorý je úplne plynulý! Naopak, sklamala ma chabá viditeľnosť na slnku. Podsvietenie displeja automaticky riadi senzor. Jas je možné nastaviť aj manuálne. Systém, ktorý je použitý v LG BL40 je starý-známy S-Class 3D. Nechýba ani navigačná . Čo mi však často chýbalo, bolo hardvérové tlačidlo, ktorým by som ovládal vstup do/návrat z menu. Nahradili ho dotykové tlačidlá v spodnej časti displeja. Menu telefónu je na štýl iPhonu, prispôsobiť si ho nemôžete. Nastavenia umožňujú okrem iného aj zmenu veľkosti a typu písma a ikon hlavného menu. Telefón podporuje aj inteligentné spúšťanie aplikácií - k preddefinovaným aplikáciám si navolíte grafické skratky, ktoré potom na zamknutej obrazovke nakreslíte, čo vám následne spustí danú aplikáciu. Celkový chod systému je svižný, LG BL40 patrí medzi rýchlejšie zariadenia, za čo vďačí najmä uzavretému operačnému systému.

"Prekvapila nás podpora multitouchu, ktorý je plynulý!"

, pre správne zachovanie pomeru strán, využíva ako hľadáčik iba polovicu displeja. Ostatnú časť tvoria dve lišty so skratkami k funkciám. Nastavenia sú grafické - zobrazené je posuvné koliesko ako pri digitálnych fotoaparátoch. Nastavenia sú skutočne široké, prispôsobiť si môžete farebný efekt, vyváženie bielej, režim záberu, ISO, zvuk spúšte. Aktivovať si môžete funkciu geotaggingu či stabilizátor. Prekvapila ma funkcia rozostrenie, ktorá zaostrí na objekt a na ostatok fotografie použije blur. Pri nahrávaní videa môžete využiť aj LED blesk. Nastavenia sú takmer totožné ako pri fotoaparáte.

Na prezeranie fotografií slúži galéria (alebo správca súborov).

triedi súbory podľa dátumu. Pri zobrazovaní môžete voliť medzi pamäťami a typmi súborov. Chválim podporu multitouch zoomovania pri prezeraní snímok. Narozdiel od LG Areny pracuje s multitouch približovaním BL40-ka oveľa plynulejšie. S fotografiami je možné pracovať - posielať ich, mazať či graficky upravovať. Práca s pamäťovou kartou v galérii je pomalá, miestami je načítavanie skutočne neúmerne dlhé. Ako som už vyššie spomínal, telefón si poradí aj s videami vo formáte DivX. Film s rozlíšením 640 x 480 bodov som prehral bez najmenších problémov. Medzi multimediálnymi aplikáciami nájdete aj jednoduchého tvorcu filmov, v ktorom si môžete nastrihať a spojiť niekoľko videí dokopy.

"Telefón si poradí aj s videami vo formáte DivX."

vám skladby zoradí podľa údajov z ID3 tagov. Pri prehrávaní sa v zozname skladieb zobrazí grafická vizualizácia (tzv. vizualizér) a informácie o skladbe. Napriek mnohým grafickým prvkom je prehrávač plynulý. V nastaveniach nechýba ekvalizér, prítomných je cez 20 prednastavených presetov. V ponuke nájdete aj podporu Dolby Mobile. O pripojenie kvalitných slúchadiel sa postará 3,5 mm jack. Reproduktor je nie príliš kvalitný, no svojou hlasitosťou postačí. BL40-ke samozrejme nechýba ani FM rádio s podporou RDS.

"V ponuke nájdete aj podporu Dolby Mobile."

V telefóne nájdete aj GPS modul. Ten slúži nielen na geotagging, ale aj na jednoduché navigovanie. Okrem Google Maps vás čaká aj aplikácia Wisepilot, ktorá však využíva dáta rovnako ako Gmaps. Jej funkcie a možnosti sú však oveľa prepracovanejšie.

Vnútorná pamäť telefónu hlási až 1 GB, pričom dostupných je 971 MB. Pamäť môžete rozšíriť microSDHC kartami až do výšky 32 GB. Karta sa vkladá pod zadný kryt, no pre jej výmenu nie je nutné vyberať batériu.

Aplikácia

ma prekvapila pomalým spúšťaním. Po každom spustení trvá načítanie telefónneho zoznamu približne sekundu. Vyhľadávanie medzi jednotlivými menami je možné zadávaním znakov do vyhľadávacej lišty alebo na štýl iPhonu - posunom prsta. Pri ručnom písaní vyhľadáva aj v priezviskách. S kontaktami môžete pracovať. Aplikácia vám umožňuje čísla posielať, presúvať, kopírovať medzi pamäťami, hromadne mazať, zálohovať či synchronizovať. Pamäť pojme 1 000 viacpoložkových kontaktov. Chýba inteligentné vytáčanie z domácej obrazovky. Telefón rozpozná kontakty len podľa zhody vytáčaného čísla. Hlasitosť reproduktoru pri hovore je výborná, mnohokrát som používal práve nižšie stupne. Po zakrytí svetelného senzoru sa displej automaticky zamyká, takže je počas hovoru displej chránený. V ponuke nechýbajú ani profily. Časovanie nie je možné.

"Chýba inteligentné vytáčanie z domácej obrazovky."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Pri otvorení aplikácie

sa automaticky otvorí priečinok prijatých. Správy sú zoradené podľa dátumu, pričom vidieť odosielateľa a náhľad textu. Textové a multimediálne správy používajú rovnaký priečinok. Ako som už spomínal vyššie, na písanie môžete využiť softvérovú alfanumerickú alebo qwerty klávesnicu. Pri písaní vám pomôže aj slovník T9. V nastaveniach možno meniť veľkosť písma, aktivovať hlásanie o doručení či nastaviť či sa má dlhý text poslať ako niekoľko správ. Odoslané správy sa ukladajú automaticky. Túto funkciu si taktiež môžete deaktivovať.

Zabudovaný

ponúka rýchle reakcie. Aplikácia je kvalitne a prehľadne spracovaná. Telefón ponúka možnosť pracovať s viacerými kontami, no bohužiaľ nie naraz. Interval automatického načítania začína na 15 minútach (končí na 8 hodinách). V nastaveniach nastavíte počet stiahnutých správ, ako aj maximálnu veľkosť odosielaného mailu (od 500 kB). Klient si poradí aj s prílohami, dokumenty office zobrazí v samostatnej aplikácii. Tá dokáže s dokumentmi aj pracovať - prekladať text, otáčať, upravovať rozmery. Prítomný je aj multitouch zoom, vďaka jemnému displeju sú však aj dokumenty s menším písmom výborne čitateľné.

"Klient si poradí aj s prílohami, dokumenty office zobrazí v samostatnej aplikácii."

si poradí s viacerými otvorenými oknami naraz. Dokáže vyhľadávať text na stránke. Poradí si aj s náročnejšími webovými stránkami, chýba však podpora flashu. Pohyb po stránke je plynulý, podporovaný je aj multitouch. Ten v prehliadači mierne trhá, no aj tak výborne poslúži. O rýchlosť načítavania stránok sa postará podpora UMTS a HSDPA. Fanúšikov bezplatného internetu poteší prítomnosť Wi-Fi. Na lokálne spojenia poslúži Bluetooth alebo microUSB konektor.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

v LG BL40 je na výbornej úrovni. Nechýba mu lišta zobrazujúca aktívne udalosti dňa. Dokáže hromadne mazať údaje, zálohovať či odosielať položky. Podporovaná je taktiež aj synchronizácia celého organizéra. Budík ponúka štandardné možnosti prispôsobenia. Budení môže byť viacero, každému nastavíte opakovanie, tón, hlasitosť, typ vibrácie, odklad či poznámku. Z kancelárskej výbavy nechýbajú ani poznámky (no bohužiaľ len textové), svetový čas, diktafón, kalkulačka (aj vedecká), prevodník a stopky. Prekvapila ma prítomnosť FM vysielača, ktorá výborne poslúžila v domácnosti.

"Prekvapila ma prítomnosť FM vysielača."

V menu taktiež nájdete aj balíček Google služieb, ktorý zahŕňa mapy, vyhľadávač a aplikácie Gmail, YouTube a Blogger.

V menu Java aplikácií nájdete niekoľko klasických javových hier ako Asphalt 4: Elite racing, Brain Challenge, Bubble bash, Monopoly world či Tetris. Nechýbajú ani klasické hry od výrobcu, ktoré využívajú akcelerometer, mikrofón, apod. Ide o 7 rôznych hier, z ktorých ma najviac zaujali "Preteky 2" (graficky vydarená závodná hra).

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Pri bežnom používaní mobilu mi LG BL40 vydržal maximálne jeden-a-pol dňa. Pri aktívnejšom využívaní, napríklad pri sledovaní filmov, prehliadaní internetu či hraní hier môže výdrž klesnúť aj pod 24 hodín.

Výhody:

- multitouch,

- podpora DivX,

- veľký a jemný displej,

- FM vysielač,

Nevýhody:

- slabá viditeľnosť na slnku,

- pomalé reakcie v galérii,

- chýbajúce hardvérové tlačidlo,

Orientačná cena:349 € (10 514 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

LG BL40 je dotykový mobil s výnimočným displejom. Uhlopriečka, ktorá dosahuje štyri palce a pomer strán 21:9 robí telefón nielen dizajnovo zaujímavým, ale aj exkluzívnym. Okrem toho nový Chocolate II zaujme aj rýchlymi prenosmi cez HSDPA či Wi-Fi, navigáciou GPS a podporou DivX či TV-Out. Moje dojmy z tohto telefónu boli pozitívne, napriek tomu, že nemám rad čisto dotykové telefóny. Napriek väčším rozmerom ma LG BL40 zaujal a po niekoľkodňovom teste aj presvedčil. Priameho konkurenta v súčasnej ponuke telefónov nevidím.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: LG

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 24.02.2010 - 15:22

Luriel: Tak toto chcem. 4 palcovy display a nejako extremne široko uhlý

anonymous27.09.2009 - 10:49 Trvalý odkaz

Petriq24: v takom pomere 21:9 sa dnes to?ia filmy, takže pojdu krásne full screen doslova. ale takmer 13cm na d?žku...fuuha

anonymous27.09.2009 - 11:12 Trvalý odkaz

LuBoss: Predpokladana cena??
Dufam ze najviac okolo 300€ :)

anonymous27.09.2009 - 13:21 Trvalý odkaz

hellwet159: omg sak ten by my vitrcal s vrecka :D

anonymous27.09.2009 - 13:44 Trvalý odkaz

hahahahaha: pekna vecicka :D len strasne velka :D skaredee ikony :D ale zas dizajnovo krasa :D a displej je podla spravnosti v pomere 7:3 (21:9) ale marketing je raz marketing :D

Celá diskusia 26 príspevkov