Honor 4C - dvojgigová ramka pod dvesto eur

Recenzia cenovo dostupného 5'' dual SIM smartfónu s 13 Mpix fotoaparátom, výkonným procesorom a 2 GB RAM. Škoda vyššej hmotnosti a absencie LTE.

Huawei pokračuje vo svojich plánoch so značkou Honor pomerne úspešne. Tieto smartfóny sa našom trhu už definitívne udomácnili a potvrdzuje to aj ďalší 5-palcový model, Honor 4C. Zadný kryt z tvrdého plastu predznamenáva nízku cenovku, no jeho šikovná textúra pripomínajúca látku veľa zachraňuje. Vlastne, naša biela verzia so zlatým rámom vyzerala veľmi dobre.

Sklamali ma nepodsvietené dotykové tlačidlá pod displejom a veľmi hrubé okraje okolo neho - najmä k pravému a ľavému okraju je to ďalej, než sme zvyknutí, hoci podobný štýl volilo aj prvé HTC One M7. V prípade Honoru 4C je to však obrazovka, jej čierny rám a biele plochy hore a dolu… tých farebných prechodov je tu akosi veľa.

ikona

Základné info: Honor 4CCenovo dostupný smartfón s osemjadrovým procesorom HiSillicon Kirin 620, 5'' HD displejom, OS Android 4.4 s nadstavbou EMUI 3.0, podporou pre dve SIM karty, 13 Mpix fotoaparátom a 2 550 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Pri dlhšom používaní mi vadila aj vyššia hmotnosť, 162 gramov na papieri bolo v ruke poriadne cítiť. Zobrazovací panel je aj napriek (dnes už nižšiemu) HD rozlíšeniu 720 x 1 280 bodov na pohľad príjemný, s dobrými farbami, pozorovacími uhlami, štandardnou čitateľnosťou v exteriéri a ovládacie tlačidlá na boku sú zas ideálne prístupné. Vypínač od regulácie hlasitosti odlišuje i rozdielne farebné vyhotovenie. Tento telefón určite nikoho neurazí.

Zadný kryt musíte odňať zatlačením v pravom dolnom rohu. Kedže na to neupozorňuje žiadny výrez v okolitých plastoch, prvýkrát to možno chvíľu potrvá. Následne sa vám naskytne pohľad na dvojicu slotov pre microSIM karty a jeden pre pamäťovú microSD kartu. Žiadny z nich však bohužiaľ nezvládne rýchlu LTE sieť. Slot, z ktorého teda bude operačný systém Android vo verzii 4.4.2 "pomalšie" 3G dáta čerpať, samozrejme môžete vybrať v časti Správa SIM kariet.

Takto zvoliť sa mi nepodarilo kartu pre uskutočňovanie hlasových hovorov a odosielanie SMS-iek. Pri vytáčaní i v správach sa mi aj tak vždy zobrazovala dvojica zelených tlačidiel (šikovne označená názvom príslušného operátora). Príslušným položkám v nastaveniach asi nerozumiem.

Honor prináša graficky krásne vyladenú nadstavbu EMUI vo verzii 3.0, ktorá naplno využíva pekný displej a až na svojvoľnú úpravu ikon jednotlivých nainštalovaných aplikácií na ploche zostáva decentná. Notifikačné centrum je však krokom vedľa. Áno, časová os so zmeškanými udalosťami vyzerá pekne, čínskym vývojárom je však úplne jedno, že na jej bielom pozadí neuvidíte napríklad biele ikony pre prepínanie jednotlivých skladieb v Spotify. Problémy mala aj s aplikáciou WeatherBug - celé políčko bolo pre zmenu čierne a informácie o teplote či počasí som nevidel tiež. S problémami sa pravdepodobne stretnete aj vy. Na čo sa nasilu odlišovať?

Aspoň časť Odkazy s rýchlymi skratkami je v poriadku, teda až na zabudnutý preklad "Solo una mano" pri nastavení slovenčiny. Aktivuje zmenšenie a odsunutie číselníka či klávesnice do strany pre lepšie ovládanie jednou rukou. Nechýba tu zapínanie Wi-Fi, Bluetooth, baterky či plávajúce tlačidlo dupľujúce trojicu pod displejom. Pribudla k nim aspoň voľba pre vyčistenie RAM. V skratkách sa nezabudlo ani na režim Ultra batéria, ktorý aktivuje základnú podobu domácej obrazovky a ponechá iba funkciu telefonovania či odosielania textových správ.

Honor 4C disponuje aj automatickou reguláciou jasu displeja, čo v tejto triede stále nebýva pravidlom.

Niekde systém jasne čerpal z vôd Applu a HTC. Je to však väčšinou dobre. Blokovacej obrazovke nechýba rýchly prístup k fotoaparátu, zo spodnej lišty zas možno (len pri uzamknutom zariadení) vytiahnuť štvoricu skratiek pre záznamník zvuku, kalkulačku, baterku a pre (zmenu znova) fotoaparát. Zvyšok novoobjaveného menu potom patrí nastaveniu automatického rotovania tapiet z internetu na pozadí. Potiahnutie domácej obrazovky, kde končia všetky nainštalované aplikácie, zasa zobrazí naposledy použité aplikácie a lištu pre fulltextové vyhľadávanie medzi softvérom, kontaktmi a správami.

Škoda len, že tieto gestá nie sú jednoznačné. Niekedy sa mi pri pokuse stiahnuť notifikačnú lištu zobrazovalo vyhľadávanie, niekedy sa zas namiesto odblokovania vysúvali skratky. Treba mať presné prsty.

V aplikácii Telefónu možno vyhľadávať inteligentným vyhľadávaním na alfanumerickom číselníku alebo v časti Kontakty aj fulltextovo. Parádnym vylepšením je integrovanie SMS ako tretej karty hneď vedľa. Prepínanie medzi hovormi a textovými správami je tak vždy bleskové ktorýmkoľvek smerom. Zoštipnutie SMS-iek mení veľkosť textu.

Jeho zadávanie má na starosti klávesnica so samostatnou čiarkou i bodkou, technológiou Swype a príjemnými vibráciami po každom stlačení tlačidla. Nechýba samozrejme ani slovenský prediktívny slovník. Numerické znaky síce nemajú samostatný riadok, no obslúži ich dlhé stlačenie horného radu písmen, takže to vôbec nevadí. Na špeciálne znaky preto budete prepínať len minimálne.

Systémové nastavenia ukrývajú rozdelenie na zopár všeobecných rýchlo dostupných funkcií a záložku Všetko. Honor 4C v nej ponúkne detailný graf prenesených dát každou zo SIM kariet, aktivovanie notifikačnej LED-ky či posuvník pre doladenie teploty farieb displeja (Teplé-Studené).

Ovládanie pohybom aktivuje gestá pre stlmenie vyzváňania preklopením displeja nadol či rozsvietenie obrazovky dvojitým poklepaním. Potešiť môže aj bleskové zapnutie ktorejkoľvek aplikácie, ak na zhasnutý displej nakreslíte písmeno c, e, m alebo w. Viac abecedy Honor nerozpozná, ale aj tak to postačí.

V prípade značiek Huawei / Honor už tradične chválime detailné nastavenia Sieťové aplikácie. Umožnia manažovať, ktorá aplikácia dostane prístup k mobilným dátam a ktorá iba k Wi-Fi. Mne však už tradične vadí položka Chránené aplikácie, ktorá v základnom stave svojvoľne vypína niektoré aplikácie na pozadí. Môžete sa tak dočkať nesynchronizujúcich sa fotografií na Dropbox alebo neaktualizovaných widgetov, až pokým príslušný softvér nenastavíte ako "chránený".

Na nastavovanie toho, ktorú aplikáciu pustím do notifikačného centra, si už zvykám, zmysel Inteligentného a Normálneho režimu batérie (medzi ktorými je podľa výrobcu rozdiel sotva hodina) mi stále uniká.

Sám Honor 4C po plnom nabití pribalenou 1 A nabínačkou hovorí o 16 až 18 hodinách výdrže a tieto hodnoty môžem potvrdiť. V praxi to bol stabilný jeden deň aj pri intenzívnejšom používaní, jeden a pol pri víkendovej prevádzke. Ultra batéria potom ponúkne 34 hodín na jedno nabitie, samozrejme bez internetu a v čiernobielom zobrazení domácej obrazovky, čo je maximálne tak na chatu. Dostupný nebude ani fotoaparát.

Ten ako by z Cupertina vypadol, 13-megapixelovým snímkam však v tejto cenovej kategórii nemožno nič vyčítať. V slnečnom počasí sú pekné, potešil by ma len agresívnejší HDR režim. Samotné prostredie navyše ponúka samostatné tlačidlá iba pre nastavenie blesku. HDR, burst snímanie, panoráma i šikovný režim zaostrenia na všetko sú skryté v ďalšej ponuke. Prepínanie medzi HDR a klasikou je tak časovo náročnejšie.

Zaostrenie na všetko vytvorí niekoľko snímok na pozadí (pripravte sa teda na približne 9 MB súbor). V praxi potom v natívnej aplikácii Galéria budete môcť fotografiu dodatočne preostriť a uložiť ako nový záber, aj keď nie v plnom 13-megapixelovom rozlíšení.

Prepínanie na video je naopak rýchle, vedľa Full HD rozlíšenia poteší aj stereozáznam zvuku. Predná kamera zasa ponúkne HD kvalitu, no päť megapixelov pri statických záberoch je nadštandardom a pripomienky nemám ani k jej kvalite.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 95 MB, MPEG4; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 168 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA PREDNEJ KAMERY (súbor 17 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 73 MB / min.)

Hlavný fotoaparát počas záznamu vo väčšine situácií nedokáže preostrovať sám a bude potrebovať dotyky vášho prsta na obrazovku pre označenie konkrétnych bodov, na ktoré sa má sústrediť. Paradoxne, neplatí to úplne vždy. Pre foto i video je totiž dostupná aj funkcia sledovania konkrétneho bodu. Označíte napríklad pohybujúce sa dieťa a optika naň kontinuálne ostrí. Prekvapivo naň ostrí aj počas záznamu videa, no iný predmet už bude ignorovať. Čudné.

Honor 4C však neašpiruje na titul fotomobil roka, svojich majiteľov naopak poteší najmä výborným vyladením systému a rýchlym osemjadrovým 64-bitovým procesorom Kirin 620 doplneným grafickým čipom Mali 450. Ani 2 GB operačnej pamäte nie sú v tejto cenovej triede zatiaľ štandardom. Kompromisy sa tak dotkli len kapacity vnútorného úložiska. Popasovať sa budete musieť s papierovými 8 GB priestoru, ktorý v praxi po prvom spustení znamená 3,33 GB voľného miesta. MicroSD kartu ani slúchadlá v balení nenájdeme, vystačiť si tak budete musieť s priemerne hrajúcim systémovým reproduktorom na zadnej strane, alebo investovať do nejakých vlastných. Potom budete môcť počúvať aj integrované FM rádio.

Výhody:

+ automatická regulácia jasu

+ notifikačná LED

+ dual SIM

+ dvojité poklepanie, aktivácia ktorejkoľvek aplikácie zo zhasnutého displeja

+ cena

+ 2 GB RAM, výkonný procesor

Nevýhody:

- vyššia hmotnosť

- chýba LTE

- nemožnosť trvalého zvolenia konkrétnej SIM karty pre hovory či SMS

- biele notifikačné centrum má problémy s niektorými aplikáciami

- chýbajúce automatické zaostrovanie pri videu

- menej efektívne HDR

Orientačná cena: 159 €

Záver

Honor 4C je výborná voľba, v slovenských e-shopoch sa totiž aktuálne pohybuje okolo cenovky 160 eur a za takúto cenu ponúkne 13-megapixelový fotoaparát, dostatočný výkon a 2 GB operačnej pamäte len máloktorá konkurencia. Pripočítajte si k tomu dual SIM funkciu či kvalitný displej a mnohí z vás určite nájdu svojho favorita.

Vyčítať mu môžeme len absenciu LTE, slúchadiel a miernu obezitu pri pohľade na celkovú hmotnosť. Vynahradí to však veľká, hoci nevymeniteľná 2 550 mAh batéria a 5-palcový zobrazovací panel.

Diskusia k článku:

Nightmare 04.07.2015 - 20:41

ked sa uz kritizuje u HTC tak aj tu by som poznamenal ze je kopec miesta nad a pod displejom

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne04.07.2015 - 23:52 Trvalý odkaz

Ved to pisu v tej istej vete o HTC ci ako si to myslel ? :)

Conder20.07.2015 - 18:05 Trvalý odkaz

softwarove nedostatky vyriesi nejaka custom ROM :)

martix21.07.2015 - 13:02 Trvalý odkaz

dilema...rozhodujem sa nad lumiou 640 a týmto honorom..odrádza ma vysoká váha...je to pocitovo naozaj také ťažítko?

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne21.07.2015 - 15:31 Trvalý odkaz

Aj 120g mobil je otrava ked ma leskly "chrbat" a smyka sa v ruke. Myslim ze vaha by ti vadit nemusela ak zozenies zaujimave puzdro. No nedrzal som Honor nepiznam ho. Lumia je leskly plastak to by som bez nejakeho matneho krytu ani nechcel...

Celá diskusia 19 príspevkov